Monitor do 6000 czk

Zdravim,
mám v plánu pořídit si nový monitor. Pokoušel jsem se nastudovat rozdíly mezi TN, PVA, MVA atd, ale nějak moudrý z toho nejsem, respektive nevím s jistotou jaký typ by se mi nejvíce hodil. Nyní mám trochu postarší Samsung 223BW, který má právě TN a kromě horších vertikálních pozorovacích úhlů jsem s ním neměl jediný problém. Pro mě překvapivě jsem nikdy nemusel řešit problém s věrností barev. Monitor používám k úpravě a zpracování fotek, hraní her, sledování filmů, brouzdání po webu... Z jistých důvodů si ale potřebuji koupit nový. Nyní bych chtěl s LED podsvícením a pravděpodobně značku Samsung, úhlopříčku 24" a rozlišení 1920x1080. Nicméně zjistil jsem, že při těchto mých požadavcích mi nic jiného než TN nezbývá. Je tedy TN opravdu takový zlatý střed, který se dá použít na vše? Nějaké aktuální porovnání technologií jsem nenašel, pouze tak 3-5 let zpátky.
Děkuji za odpověď

Obrázek uživatele Malignus
Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A já ti doporučím ASUS VE248H, který si nedávno koupil kámoš a docela se mi zamlouvá, jde ve šlépějích mého VH226H..

Obrázek uživatele GSMAN

Malignus: Ten článek jsem našel taky, ale vzhledem k tomu, že je 4 roky starý, tak jsem k němu neměl takovou důvěru. Takže ty technologie se nijak dodnes nezměnily jo?

TOBiAS: Nechci nějak zpochybňovat tvé doporučení, ale napsal jsi ten název skutečně správně? Mě to žádný takový monitor nechce najít.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Napsal :D Už jsem to opravil, na NTB mi trochu utelka trojka... :-)
Ten článek je určitě platný stále, minimálně pro technologie v nm popsané a ty, které v něm nejsou, jsou stále jinde, než naše cenové limity..

Obrázek uživatele GSMAN

V pohodě, nevypadá zle i v testech dopadl dobře. Ale je to Asus, já jsem spíš Samsungovej :)) Našel jsem si jeden, co má "stejné" parametry jak ten asus http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=78968 Nicméně prý ty údaje o odezvě atd. jsou zavádějící, že tam výrobce dá to co se mu nejvíc hodí. Zase kvůli fotkám mám spíš důvod zůstat u Samsungu, pokud by se dalo čekat, že by měl stejné barvy jak ten můj starý. S tímhle Samsungem nemáš náhodou zkušenosti?

EDIT: Na alatest.com dopadl ten Samsung i lépe jak ten Asus a pochvalují u něho celkem vše až na málo viditelné tlačítka. U toho Asus zmiňují "ghosting" a nízký kontrast.

Obrázek uživatele Peca

Samsung dělá dobré monitory. Tenhle je zrovna pěkný i na pohled, obraz má pěkný také. Doma ho nemám, ale co jsem se sním už setkal, tak se mi velice zamlouval. Jedinej problém co jsem shledal byl, že při zapnutí detekuje automaticky vstupy a chvíli to trvá a nevím jestli to jde vypnout. Tak hodně jsem ho zase nestudoval.
Jo a polohování monitoru není moc velké. Mě by třeba stačilo, ale někomu třeba ne.

Obrázek uživatele GSMAN

Já bych ho měl stejně daný napevno na PC stolku, kterým se dá hýbat, takže to pro mě není překážka. To detekování jde vypnout a nastavit napevno vstup.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mě u toho ASUSu vyhovuje zejména negativní úhel sklonu, barvy má pěkné a věrné, podsvícení rovnoměrné, ovšem ten ghosting mě také trochu překvapil, na zejména textových scénách se šedým pozadím trochu více ghostuje (bohužel technologie TN způsobuje, že černá se mění v šedou přes bílou), ovšem taková situace nastává snad jen, pokud koukáš do Catalyst Control Center.. Já mám teda právě VH226H a používám ho na hry, na filmy, na 3D grafiku (kde právě mám šedé pozadí a černé sítě modelu) a takové poblémy s ghostingem nemá, ale nijak zásadní mi to nepřijde, protože pokud porovnám kamarádův 6tiletý, přesto tenkrát velmi drahý, a i dnešní sousedův drahý nový, neje že více ghostují, ale barvy mají podle mě méně živé, méně věrohodné.. Tyto dva modely Samsungu mě velice zklamaly tenkrát a nový model to jen potvrdil.. Možná jen špatné kusy, nevím, ale neudělaly na mne dobrý dojem..

Obrázek uživatele GSMAN

No už jsem si chtěl objednat ten Samsung BX2450, ale nikde ho nemají skladem a ve většině obchodů ho dokonce už přestali prodávat, což mě skoro rok starého modelu překvapilo.
Pokud bych chtěl zůstat u Samsungu, tak sem našel ještě alternativu, ale s větší odezvou (5ms) BX2440.
U toho ASUS VE248H se ten ghosting projevuje prý i běžně ve Win při pohybu s okny. Pokud jsem správně pochopil oč jde, tak na to mém starém Samsungu se to projevuje taky a hry na tom hraju bez problému (asi sem nenáročný).
Teď babo raď :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ten ghosting znamená, že zejména černý text nechává stopy zasebou, tzn že se to při pohybu jakoby maže.. Ovšem plus k tomu pohyb černého na šedém nechává bílé stopy, což občas vypadá zvláštně :D Ono v praxi to nepoznáš, moje VHčko s tím tedy problémy nemá..

Obrázek uživatele GSMAN

Jasné no. Asi to vidim tak, že pokud se do týdne po objednání nezmění u BX2450 dodací lhůta, tak od Samsungu po dlouhých letech odejdu...

Obrázek uživatele Peca

To je taky možnost, nicméně si myslím, že se zbytečně soustředíš na psané parametry. Ne vždy monitor s psanými 2ms je lepší než s 5ti. Navíc když je 5ms opravdových, tak to opravdu stačí a nepostřehneš duchy. Nejlepším řešením bývá zajít do obchodu a okoukat si co se nejvíc bude zamlouvat (máš to tam pěkně vedle sebe) a vybírat z těch dobrých značek jako třeba tvůj oblíbený Samsung dále v cenových možnostech LG, ASUS, HP, DELL...a poslední dobou i levný BENQ.
Jinak nedávno jsem četl, že mají nové monitory od Samsungu teprve přijít.

Obrázek uživatele GSMAN

Peca: Asi máš pravdu, navíc když ty hodnoty nejsou uplně směrodatné, někdo tu odezvu měří 255,255,255 - 0,0,0 - 255,255,255 a někdo jak se mu to hodí.
Nechám to ještě trochu uležet.

Díky moc vám oběma.

Obrázek uživatele GSMAN

Nějak jsem sem zapomněl napsat, jak to dopadlo. Koupil jsem si ten Asus VE248H a jsem s ním více než spokojen. Nastavení barev trvalo chvilku, podsvícení se mi zdá rovnoměrné a nějakou pomalejší odezvu jsem nepostřehl. A narozdíl od toho Samsungu má vypínací tlačítko umístěné zespod, takže ta dioda co tam svítí nijak neruší. Bál jsem se trochu zhoršení výkonu grafiky (Gigabyte ATi HD 4850 512MB) u her, ale to se nekoná, takže uplná paráda. Ještě jednou díky moc!

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak ono zhoršení výkonu se koná, ale to záleží - zvedlo se rozlišení, takže pokles FPS.. Záleží hlavně ale, jaké FPS bylo předtím, protože z 60FPS je to propad nanejvýš k 50FPS, což rozhodně poznat nejde..

Jsem rád, že jsi další, kdo potvrzuje, že jsem se v tomhle monitoru nespletl..

ještě by to chtělo vyzkoušet ten ghosting - ideálně černý text na šedém (světle) pozadí s plynulým posuvem - teprve pak bys poznal, jestli opravdu duchuje, nebo ne..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.