Jaký netbook?

Ahoj kluci, mám vybrané dva netbooky, ale nevím, který z těchto dvou je výkonější, který mi doporučíte a proč? Díky za rady :) Jo a abych nezapomněl, chtěl bych ho spíše na hry ;)

1) http://www.alza.cz/asus-eee-pc-1015b-cerny-d242685.htm

2) http://www.alza.cz/asus-eee-pc-1015pn-ion2-cerny-d205990.htm

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Sice netbookům nerozumím , ale na takovým malým stroji hrát hry ? Záleží jaké , ale třeba Mafiu II nebo GTA 4 si na tom opravdu nezahraješ dle mého názoru

Obrázek uživatele Mikynka

nn takové novinky na něm hrát nechci, ale chtěl bych si zahrát mafii 1, GTA 3 nebo San Andreas, KOTOR 2 atd.. Líbí se mi 10'' netbooky a větší ani nechci ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nojo, ty bys toho zase chtěl :)) Co mašina, funguje dobře?
Každopádně mam tu pro tebe myslím ideální volbu.. Tedy, bylo by dobré vzít 11", tam už máme trochu větší výběr ale slyšel jsi o AMD Fusion APU? Procesor, grafika a čipset v jediném čipu, výkon procesoru synteticky na úrovni nejvyššího Atomu, reálně a v OS podstatně výš, grafika o kus nad ION2 platformou, spotřeba poloviční, cena taky nižší.. Škoda jen, že 10" mají pouze C-50 verze, ale věř tomu, že i na http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91318 ale to už je 11".. Pak je tu možnost vzít nějaký ten malý NTB s Athlonem atd, bude podstatně silnější procesor (nejslabší Athlon je lehce nad E-350), ale podstatně slabší grafika. A ve hrách je vždy brzdou grafika (snad jen nejslabší Atom brzí ION2), takže pokud na hry, jednoznačně AMD Fusion... Škoda, že ASUS ještě své 11" E-350 do Čech neposlal, ale ani Lenova nejsou špatné :-)

Obrázek uživatele Mikynka

No já bych chtěl asi všechno :D.. Jinak mašina funguje dobře, zatím jsem neměl jediný problém, jen škoda, že není moc přenosná, proto sháním nějaký ten netbook :)..
Jinak ještě jsem o AMD fusion APU neslyšel, ale zní to dobře, když všechno nacpou jen do jednoho čipu.. Jinak bych chtěl spíše 10'' netbook než ten 11" ;), takže myslíš, že je lepší tento? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=91421 ..Já když jsem srovnával grafické karty, tak v testech vycházel líp ION2, než HD6250 a ještě jsem koukal na procesory a Atom má 1,6 GHz a AMD C-series má jen 1 Ghz. Tak jak může být ten noťas co píšeš lepší?? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To bohužel platí práve pro E-350 s dvoujádrem 1,6GHz a HD6310, jenže ten je pouze v 11" Lenovu.. C50 je poněkud slabší, i když taky ne marná ale je i, jak vidíš, levnější. Já bych tě rád právě překecal na ten 11" :)) Zas tak větší už to neni, bude to mít lepší chlazení, větší baterku a nejlepší možný poměr cena/výkon..
A to jsem ani nezmínil hlavní výhodu APU řešení - grafická část v procesoru může být bez jakéhokoliv problému využita k jakýmkoliv výpočtům v rámci různých programů (musí to umět), takže třeba akcelerace Adobe Readera a konec cukání a trhání a takové ty věci, keré by jinak dělal jen procesor a které by neběžely zrovna optimálně (hlavně případ Atomu)..
Teda já Fusiona ještě v ruce neměl (nepotřebuju nový NeTB a nikdo ho tu nemá), ale v recenzích je hlavně subjektivní dojem, že na tom AMD prostě ten systém běží uplně jinak než na Intelu a mohu potvrdit, že ty Atomy jsou prostě hrůza... :))

Obrázek uživatele Mikynka

No já vím, že bys mě chtěl přemluvit, to ty děláš rád :D, ale opravdu bych radši 10" netbook :).. Jeden nadupanej počítač, kde se mi nic neseká už mám díky tobě a teď potřebuju jen něco malinkýho :) Jsem strašnej co, že mě nejde přemluvit? :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ne, jsi strašnej, že se bráníš té skvělé technologii, kterou E350 skrývá.. :)) Atom a Ion už jsou prostě z módy, ale C-50 na ně nemá.. Jenže kdo říká, že potřebuješ to nejvýkonnější v 10"? :D C-50 je dobrá a efektivní volba.. Byť slabší, lepší... Bohužel Ion2 je ze zbytku asi nejlepší grafika, protože v 10" k Athlonu víc jak HD4250 (a i na tom se dá hrát Mafia II :D ) nedaj... :(

Obrázek uživatele Mikynka

Já bych se té technologii nebránil, kdyby jí dali do 10" netbooku, uvidíme časem :).. Takže ION2 je asi nejlepší z grafických karet, které se do těchto netbooků dávají? No jestli jo, tak 1015pn je jasnou volbou, co ty na to? :) Na tom taky půjde hrát mafia 2 :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Oni jí dali, ale pošta dostává "dnes podíte, zítra možná dodáme" :D
No jako já mam poslední dobou silnou averzi vůči Intelu i nVidii, navíc ION nikdy nebyl oslnivý co se provozních vlastností týče.. Na C-50 budeš Mafii II, byť na o něco nižší detaily hrát 5 hodin, na Ionu tak 2 hodinky.. Ale ten absolutní výkon tam je, no... Když jdeš přímo po něm, tak je to asi jasné..

Obrázek uživatele Mikynka

A proč máš proti nvidii a intelu averzi? Jinak když porovnáš výkony těchto dvou netbooků, myslíš, že výkonostní rozdíl při hrách bude hodně rozdílný nebo mi to pomůže např. jen při pár FPS..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Vzhledem k tomu, že FPS u toho bude často do 10 bude i 40% vlastně "pár FPS" :D Ale já to vidím na takových 10-30% v závislosti na hře.. Co bude ale pružnější bude práce v OS, protože ten Atom je fakt traga i ve své nejvyšš verzi..

Ta averze je už dlouholetá, ale roste a roste.. nVidia neustále oslabuje herní vývoj, přesouvá se do cloud computingu, kam míří i její typické GeForce.. Proč taky dělat GeForce za 20K, když je přelepí na Tesla, změní řádek v mikrokódu a prodává je za 600K.. Vývoj na poli herních grafik je mizerný, Fermi se od základu nepovedlo, topí, žere, nejde vyrobit, nVidia krmí marketinovými srajdami, prodává vadné čipy, vydává benchmarky, kde integrovaná nVidia porazí pulku Radeonů.. Intel si to zase hnojí tím podvodem kdysi, jehož důsledky se na AMD projevují dnes. Nebýt AMD, tak nejen že si nekoupíme 4Jádro za 2000 korun, nekoupili bychom si za to ani jednojádro! A to ještě dlouho. Na to, že AMD ročně hospodaří s částkou, kterou Intel vydělá za měsíc, soupeří velmi statečně a už jen to si zaslouží obdiv a podporu. Jejich produkty však nejsou tolik nekonkurenceschopné, zvláště v poměru cena/výkon. A proč kupovat drahé, když to levné nám výkonem stále stačí :))
A APU Fusion je velmi povedené a už se nemůžu dočkat Llano a Bulldozerů (které bohužel čeká odklad o 2 měsíce)..

Obrázek uživatele Mikynka

Já vím, že to asi uslyšíš nerad, ale asi si vezmu ten asus 1015pn, když má vyšší výkon, hold budu mít menší výdrž na baterii, ale to už je jedno ;).. No já za chvíli budu muset taky všechno studovat, to o čem píšeš, mám totiž téma na bakalářku "sestavení a příprava pc pro školu", tak tam musím rozvést z čeho se pc skládá, popisovat jednotlivé díly a doporučovat sestavy podle toho, k čemu se bude pc využívat :).. to se tě potom budu na všechno ptát :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak hodně se tu dočteš z mých komentů a komentů kolegů, ale klidně ti to za menší příspěvek vypracuji :D
Jako ten ION bejval dobrej, ale proti dnešní úsporné konkurenci je to prostě "chcípák" :)) Jinak jako použitelný herní netbook to je..

Obrázek uživatele Mikynka

jj určitě se přečtu Vaš komenty a články, co jste napsali :).. jinak hmm, lákavá nabídka, asi nad tím budu uvažovat, to se pak dohodnem :D
Jdu tedy do toho ionu2, pak ti napíšu, jak jsem s tím spokojenej :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Upřímně, doufám že nebudeš, ve 14denní lhůtě ho vrátíš a koupíš si to 11" Lenovo :D

Obrázek uživatele Mikynka

A když porovnáš ten noťas, kde je ION2 s Lenovem, o kolik je to lenovo lepší? :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No nevím, testy na notebookcheck.com je nutné brát s rezerou a koukat o jaký test jde.. Subjektivně to bude cca vyrovnané v hrách "by AMD" a ve hrách "by nVidia" bude ION tak o 10% lepší... Nic moc významného, za dvakrát takovou spotřebu/poloviční teploty, plus prostě ten procesor AMD funguje v OS uplně jinak, než ten Atom..

Obrázek uživatele Mikynka

No nevim nevim, ale asi zůstanu u toho Asusu s ION2, když to tak vezmu, tak ušetřím 2000,-Kč a když na tom Asusu nebudu hrát hry, ale jen surfovat po netu, tak to pojede na grafiku gma a vydrží taky dlouho :)..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano ano, to určitě :-) ale ty to na hry chceš :))

Kdybych si na surfování po netu měl vybrat mezi C-50 a Atomem, beru C-50 :eek:

Obrázek uživatele Mikynka

To je pravda, máš mě přečtenýho :D, ale když budu hrát hry, budu to mít píchnuté na zásuvce :).. no hele, vyzkouším ho a uvidím, podle mě bude super a pak tě ještě přemluvím k tomu, aby sis ho koupil :D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to nepřemluvíš šéfe :D
No jasný, tady jde spíš o to, že to AMD je prostě lepší hlavně morálně :)) absolutně lepší je prostě ten ION ale co už.. Já nikdy nejdu po maximálním výkonu..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.