Herní PC do 25.000 Kč

Zdravím kamarád by rád herní PC do dané ceny.
Navrhl jsem mu tohle:
CPU: Intel Core i5-3570K, 5 495 Kč
GPU: GIGABYTE GTX 670 Ultra Durable 4GB + kupon Metro last light v ceně 899 Kč, 10 748 Kč
MB: ASRock Z77 Extreme4 - Intel Z77, 3 099 Kč
RAM: CRUCIAL Ballistix Tactical 8GB (2x4GB) DDR3 1600 LP, 1 781 Kč
ZDROJ: CORSAIR CX Builder Series Modular 600W , 1 744 Kč
HDD: WD Caviar Blue EX - 1TB, 1 560 Kč
CASE: CoolerMaster Elite 370, 99 Kč
Celkem (podle CZC): 26 024 Kč

- Mechaniku jsem nepsal, protože bootovat lze z USB a myslím, že již není potřeba. Bedna základní by měla stačit. A karta má 4GB protože modifikace grafiky využijí vice jak 2GB.
- Má vlastní zdroj XILENCE power 600W Rev.3 ale neví za bude vhodný. Pak by se něco ušetřilo.
- Vybral jsem Intel díky dobrému přetaktování a spotřebě. AMD verze sestavy by měla stát méně, ale nevím jak by si vedl zdroj v případě OC.

Děkuji za doporučení sestavy.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,
zaprvé pro inspiraci nahlédni sem http://www.czc.cz/c6bkg491v6jkcbu562laie8h98/seznam a doporučuju projít starší (rozsáhlejší) témata zde vyřešená, je tam rozepsáno spoustu užitečných informací, a důvodů proč raději to, než to.

Dále... Věřím, že postačí (a v poměru cena/výkon) se vyplatí i5-3350p (má lehce nižší takty a je bez grafické části). Osobně bych si netroufl koupit desku AsRock, ale dejme tomu, papírově je tak skvělá, až je ta cena neuvěřitelná (háček bude typicky asi v životnosti).

Problém může být kombinace nových ramek a desky od "menšího" výrobce - často vzniká nekompatibilita - doporučoval bych ramky Kingston nebo Corsair (Vengance 1600MHz CL8).

Rozhodně bych se ale pro tuhle sestavu koukl po nějakém lepším zdroji - přecijen Builder Series je "základní" série, nic do takto laděné sestavy. Seasonic S12II (příp. modulární M12II), ještě lépe Fortron Aurum, případně BeQuiet! L8, ale Aurum je za velmi dobrý peníz a nabízí ze zmíněných nejvyšší energetickou efektivitu (investice v něj se časem zaplatí). Na Xilence okamžitě zapomeň, jestli použít, tak v nějakém obyčejném počítači. www.pcporadenstvi.cz/jaky-vybrat-zdroj-do-pc

A také po lepší skříni. Takováhle sestava si "zaslouží víc", nehledě na to, že těžké komponenty v nekvalitní skříni více namáhají desku, což snižuje její životnost, zvyšuje šanci vzniku problémů. Nehledě na nadstandardní výbavu, jako je cable management, lepší (to je důležité) možnosti chlazení (více (a kvalítních) ventilátorů již v balení), prachové filtry, odhlučnění disků).

V neposlední řadě také chladič - tenhle procesor pod BOX chladičem nemá co dělat (prakticky nechápu, proč ho vůbec dávají, mohli by bezchladičový o pár stovek zlevnit), rovnou si přibal Gelid Tranquillo rev2 (pasta u něj je, má i backplate, který použijte).

A nakonec zbývá pevný disk. Pokud hodlá v budoucnu koupit SSD, dejme tomu, je tohle dobrá volba. Jinak raději Blacka, ale byla by škoda si tam SSD nedat. A ještě větší škoda by byla nedat si tam SSD hned, protože u takového počítače by SSD umocnilo ten "wow efekt" na nový level.

Pokud přihlédnu k OC, tak zdroj Xilence naprosto odpadá, a BUilder také není vhodný. S AMD by ale výraznější problém být neměl, ten procesor zas o tolik moc nebaští. Ale v téhle cenové kategorii je Intel už celkem správnou volbou - rozhodně ke GTX670 a vyšším kartám už by AMD ani v nejvyšší verzi nemuselo být adekvátním partnerem.

Nechápu ale tu informaci o 4GB paměti - jaké modifikace, čeho? Přecijen karta je "drahá jako prase" mimojiné také proto, že 2GB GDDR5 není nic levného.

A poslední je mechanika - já souhlasím, ale mechanika je otázka 500 korun a pokud se dá do skříně skovat za nějakou šikovnou krytku, a kamarád ji bude využívat, proč ne - kdykoliv si ji může dokoupit, nebo použít starší, blabla..

Obrázek uživatele kiko261

http://www.czc.cz/c6bkg491v6jkcbu562laie8h98/seznam Táto zostava je výborná ale slúži naozaj len ako inšpirácia ako si vystavať herný PC, príde mi taká aby sa jednoducho rovnala tým + - 25 000CZK pretože na tejto zostave by sa dalo niečo ušetriť ale inak je fakt že dobrá...
-Mechaniku pokial by som si už bral PC za 25K tak si ju tam určite dám (ja osobne ju dosť využívam).
-Ja osobne by som šiel do AMD 8jadra konkrétne do fx 8350 do tejto ceny sa už dá nejaka tá mašina vyskladať... Teraz nehovorím že intel je zlý naopak intel využíva hyper threading vďaka čomu je vlastne výkonnejší, čo sa týka hrania rozdiel vo FPS medzi fx 8350 a i5 3570k síce je ale pochybujem že je nejako viditeľný a amd fx 8350 s takou sapphire radeon 7850 2gb OC je super kombinácia.
Tu je zostava:
CPU: http://www.czc.cz/amd-vishera-fx-8350/116666/produkt
GPU: http://www.czc.cz/sapphire-hd-7850-2gb-oc-gddr5-lite-retail/111845/produ...
MB: http://www.czc.cz/asus-m5a97-evo-r2-0-amd-970/112015/produkt
RAM: http://www.czc.cz/corsair-vengeance-black-8gb-2x4gb-ddr3-1600-cl8/84657/...
Zdroj: http://www.czc.cz/fortron-aurum-600w/87456/produkt
HDD: http://www.czc.cz/wd-red-1tb/112470/produkt
Skrinka: http://www.czc.cz/arctic-fan-f12-pwm-pst-version/107105/produkt
Chladič CPU: http://www.czc.cz/noctua-nh-u9b-se2/71487/produkt?q-c-1-f_56600640=sAMD+...
Mechanika: http://www.czc.cz/lg-gh24ns_2/105811/produkt
SSD: http://www.czc.cz/kingston-hyperx-3k-120gb_2/106672/produkt
-Cena 23 970 czk

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pokud se podíváš na testy her, konkrétně "vliv procesoru na hru" například na PCTuningu, zjistíš, že rozdíl (nárůst) v ceně procesorů je podstatně vyšší, než jejich přínost pro zvýšení FPS. Investovat stejnou částku do grafické karty se vyplatí více, za stejnou cenu stoupne FPS více, daleko více. U procesoru je potřeba aby byl adekvátní. Core i5 3570 řekněme postačí na vše, FX-8350 drží krok. Hyperthreading ovšem ve hrách zrovna moc nápomocný není. Proto právě nemají 8jádra AMD ve hrách výkon, který by odpovídal jejich schopnosti - většina her zatím s bídou využije 4 jádra. Možná v budoucnu, ale Intely jsou silné procesory. V praxi platí fakt, že AMD i Intel mají oba stejný výkon, pokud stojí stejně peněz. Samozřejmě Intel má procesory i v cenové kategorii, kam AMD nesahá, a pak mylně vzniká domněnka, že Intely jsou výkonnější.

Ale to jsem odbočil, sem asi nemá smysl dávat AMD procesor. Navíc HD7870 OC je přecijen slabší, než GTX670 (také stojí polovinu!), je to jiná třída výkonu, k ní se to AMD hodí. Já osobně ji považuji za dostatečnou kartu (zahraješ si vše přinejmenším na vysoké detaily bez sekání na FHD monitoru), a preferoval bych tedy "ten ostatní komfort" v počítači, jako SSD, lepší skříň, zdroj.. Přecijen ten hardware zastárne tak jako tak, a buď vyměníš jen "výkonný vnitřek", tedy procesor a grafiku (eventuelně i desku a paměti, pokud později) a necháš si skříň, zdroj, disky a chladič, protože na nich jsi nešetřil, a mohou klidně přežít tři generace "výkonného hardwaru"; a nebo vyměníš všechno, protože pomalost disku tě bude deptat, skříň se začne rozpadat, počítač se v ní bude přehřívat, zdroj bude na kraji životnosti, atd.. Ze začátku je to vyšší investice, ale později to bude nejen úsporné, ale i lepší, komfortnější..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Díky za pomoc.

Obrázek uživatele kiko261

Tomáš tak teraz si povedal fakt že fakt :D ale tak mne sa to amd páči keď si zoberieš že poznám človeka ktorí používa 3jadroví athlon neviem má nejaký slabý radeon a hrá na tom najnovšie hry síce na najnižšej grafike ale hrá bez jediného lagu... Ano máš pravdu cpu má byť adekvátne rýchle (nemyslím len na hry) a grafika nech sa stará o fpska, je pravda že radeon hd 7870 nieje tak výkonný ako gtx 670 a ani tak drahý ale kto to potrebuje ? Nie-sme niekde v NASA kde majú zapojených 20monitorov :D
Ale toto všetko si tu pred pár minútami vysvetlil.[/b] :-) [/u]

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V Nasa běhají na Intel 286 a podobných procesorech :))


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.