Flash disk (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den koupil jsem si set-top-box, který umí nahrávat na flashky popř. extertní disky...chtěl bych se zeptat jakou flashku byste mi doporučili aby to mělo dostatečnou rychlost přenosu dat při zápisu a kapacitu. do té flashky bych chtěl maximálně investovat 1000 Kč...předem děkuji za odpovědi

Obrázek uživatele TheALuminium

V tom případě nemá smysl takovou flashku kupovat. Nepředpokládám, že takovýto set-top-box bude umět rovnou nahrávat - kódovat obraz pomocí nějakého kodeku a rovnou dělat konverzi, takže takový film by vám mohl zabrat klidně 5 - 10 GB. Což si myslím, že je poté flashka zbytečná. Pokud vám tam ale jeden film stačí, tak bych vzal asi tuto http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53651 je poměrně dost rychlá a má 16 GB. Mě by přišlo ale rozumnější pořídit si externí disk a na ten to nahrávat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

na flešky bych nespoléhal.. jak říká AL, pokud nebude obraz rovnou kódován, bude jednak ve veliké veliksoti, ale datový tok bude ohromný a to si myslím, že by Flashdisk nestačil.. pevný disk už má dostatečný tok.. bacha ale, disk bude muset bejt plně zatíženej celou dobu nahrávání, přehrávání atd, takže opravdu chce to nejen kvalitní, ale také dobře chladit..

Obrázek uživatele george40

máte pravdu, externí harddisk bude nejlepší řešení....a jaký externí harddisk byste mi doporučili aby měl dostatečnou rychlost kvůli výše zmíněnému set-top-boxu? má cenu si pořizovat disk s eSATA nebo USB má dostatečnou rychlost (abych nemusel dlouho čekat při přesunování nahraných filmů na PC)?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak to fakt nevím, nikdy jsem exterák neměl a nemám je rád :) klasický interní disk Sata 2 je nejlepší, otázka je jak jej spojit s tím settop boxem.. slyšel jsem o nějakých redukcích a popobně, ale to fakt nevím, to počkej, až se vyjádří někdo jiný..

jde o to, že interní disk se stejnými parametry jako externí je mnohem levnější s jediným rozdílem - není zakrytovaný.. a o to mi jde především, o tu úsporu - za cenu externího 1TB máš inerní 2TB..
jinak propustnost USB jako takového je dost velká, takže je jedno, jesi máš eSata nebo USB, musel bys mít sakra kvalitní disk, aby využil rychlost USB.. takže přenos setopbox-disk ti problémy dělat nebude, ale přenos disk-počítač už bude znatejně pomalejší oproti klasickýmu internímu disku Sata2.. na to už tok přes USB nestačí, na nahrávání však ano..
jak to jednoduše vysvětlit.. eSATA a USB rozhraní jsou mnohem pomalejší než přímo SATA rozhraní, takže exteráky maj pomalý čtení a zápis vzhledem k USB a eSATA, jen ty lepší dovedou využít jejich průtok.. zatímco u SATA2 i obyčejný disk dosáhne rychlosti kvalitního USB exteráku..

doufám, že jsem to vysvětlil pochopitelně, kdyby en, tak se optej :)

otázkou je, jak spojit interní Sata2 s USB nebo eSata na boxu, snad se někdo vyjádří :)

EDIT: ono tu nejde o to,ž e yb USB na nahrávání nestačilo, ale o to, že bys disk mohl chtít použít i na jiné věci enž nahrávání a pak abys u řpenosu do kompa nestrávil mládí.. Jinak je uplně jedno jaký disk vemeš, My eBOOK od WD bude OK :)

Obrázek uživatele george40

dík za radu, ale obávám se že to nebude fungovat: 1.problém bych viděl s redukucí z SATA 2 na USB a 2.problém si myslím že by byl s napájením HD (nebo nevím jak bych to udělal), ale dík za příspěvek

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jsem si jistý že se to řešit dá, slyšel jsem to, ale nevím přesně jak.. myslím, že bude nějaká dokovací stanice s napájenim a redukcí..
ještě to nevzdávej :)

Obrázek uživatele TheALuminium

eSata by byla rozhodně nejlepší volba, protože teoretická propustnost dat je 3GB/s za to u USB 2.0 je 480 Mb/s.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ale reálná propustnost, kterou externí disky dosahjí nepřesáhne 80MB/s
zatímco Sata2 disky dosahují i těch 150MB/s.. to je ten zásadní rozdíl.. ani s jedním nevyužiješ rychlost těch rozhraní, exterák s rychlostí itneráku stojí trojnásob..

Obrázek uživatele TheALuminium

A proč by externí nedosahovali takových rychlostí? Vždyť je to úplně to samý jako interní akorát tam je přidělané chlazení a má to lepší vzhled :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

kdepak :) externí disky jsou o dost levnější než interní, cenu na nich přidá to že jsou externí a zabalené, plus je k nim třeba acronis.. ty co se pak vyrovnají běžému interáku jsout od 4K výš, kterí jsou stjeně dobří, jak "terabajt" od Westerna za dvojku :) a ověřený to mam, protože kámoš má WD eBooka za 2 a 4Kprvní 500 a druhej teda a druhej si teď namý doporučení koupil toho teráka interáka :) a pořád je ten terák rychlejší než exterák :D :D

Obrázek uživatele george40

Nakonec jsem se rozhodl pro externí harddisk (sorry tobias :) ), co si myslíte o tomto harddisku http://www.compos.cz/?cls=stoitem&stiid=143651 ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vidíš ten rozdíl? http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=59627 ???

a teď to ještě porovnej s cenou toho tvýho objevu :) nejvíc mě zaráží disk LG s vnitřnostma WD.. každopádně ta cena se mi nezdá.. na CZCZ je nejlevnější za 1700 a to něco vypovídá minimálně i o kvalitě a důvěryhodnosti obchodu.. každopádně nevyplatí se ti to.. usb je nejpomalejší v přenosu velkých souborů, což videa rozhodně budou.. nevím, jak se ti to vyplatí po stránce výkonu i velikosti.. zkus si anjít WD exterák s terabajtem a podivej se na cenu :)
do toho co jsi našel bych se bál jít, ale ten WD exterák už by za to stál.. 300GB je ale furt dost málo..

Obrázek uživatele TheALuminium

No je hezký že to dokážeš popsat, ale co kdyby ses rozepsal :wink: to by mě zajímalo jak přesně víš co v kterém externí disku je ... beru to za vyřešené.