AMD vs. Intel (*VYŘEŠENO*)

Díky za tip, už jsem snad na s právném místě :)

Reaguji tedy na tvůj článek "Jaký si vybrat procesor aneb AMD vs. Intel" uveřejněný na těchto stránkách článek. Jen nerozumím jedné věci.
Je tu z cenových důvodů doporučována grafická karta ATi HD5870. Ta ale stojí okolo 8k, na obdobnou sestavu (cenově) od intelu takhle drahou grafiku ani zdaleka nepotřebuju, (viz např. Sapphire Radeon HD 5770). Je velký rozdíl mezi ATi HD5870 a mnohem levnější variantou ATi HD5770? Díky.
Ještě jeden dotaz nepříliš zkušeného uživatele. Grafické karty lze libovolně kombinovat mezi intelem a AMD? Třeba u motherboardu toto nejde.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vezmu to popořadě..
ty "cenové důvody" nejsou tak, jak to chápeš, jakože "levná", ale že oproti jiným kartám za tyhle peníze poskytne více výkonu (mluvím o GTX470).. tedy jde o poměr cena/výkon - kdyby se to měřilo na kilowatty, tak kolik stojí u které karty killowat výkonu..

z hlediska výkonu je HD5870 skoro 2x výkonnější než HD5770.. plus mínus tady cena odpovídá, HD5770 má lepší poměr cena/výkon..

záleží ale, jaký máš procesor ten Intel.. abychom věděli, jaký je k nmu výkonnostní ekvivalent grafiky.. ale máš pravdu, že na hry tě sestava stejného výkonu jako AMD bude u Intelu stát více.. zní to nelogicky, ale je to tak..

grafické karty určitě jde kombinovat s AMD i Intelem, desky s procesory nejdou, protože každý procesor má jiný socket.. grafiky jsou všecky ve verzi PCIe 16x..

Obrázek uživatele Czech Lion

Porovnával jsem to s:

Procesor: Intel Core i5-760 (cca 4.500 Kč)
Základní deska: MSI H55-GD65 Wifi-Intel H55 (cca 2.600 Kč)
Grafárna: Sapphire Radeon HD 5770 (cca. 3.300 Kč)
CENA: cca 10.400,- Kč

Proti tomu tedy:
Procesor: AMD Phenom II X4 955 (3.500 Kč)
Základní deska: třeba Asus M4A79XTD EVO/USB3 - AMD 790X (2.500 Kč)
Grafárna: nějaká ATi HD5770 (cca 3.300 Kč)
CENA: cca 9.400,- Kč

Jak by to bylo s výkonem s těmito sestavami? RAMky počítám nějaké 2x2Ghz.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

v tomhle případě zaplatíš za Intel verzi o 1000 koun více, ale herní výkon se nebude lišit ani o prd.. možná, o 1-2 FPS..

Intel celkově, vždy byl králem náročných aplikací, dlouhých řetězců příkladů.. AMD, se svým malým jádrem, bylo vždy lepší tam, kde bylo potřeba mnoha malých výpočtů..

porovnám li tyhle dva procesory, zejména aplikační výkon kancelářských aplikací je lepší u AMD, protože má vyšší frekvenci a na tyhle věci stačí.. v renderingu se pak projeví silné Intelovské jádro a výkon je hned obrovský.. ve hrách si oba mohou podat ruce..

jenže vemu li to ryze cenově, Intel stojí 130% ceny AMD, jenže třeba i podle tohodle testu s interaktivními grafy, když si ukážeš na AMD Phenom II 955, který se ti odpočte jako 100%, můžeš se podivat na % Intel Core i5 750 (který není 760ce příliš vzdálen, max 3%) a uvidíš, že rozhodně nemá v žádném testu 130% výkon.. ve hrách je rozdíl minimální.. vše ti spočte poměr cena výkon ve hrách, kde je Intel hluboko v poli..

pokud by jsi ale chtěl použít HD5770, bohatě by ti stačila deska za 1800 ASUS M4A77TD a procesor AMD Athlon II X4 635 za 2500 korun.. a výkon ve hrách, jestli spadne nanejvýš o 10% v těch nových hrách, v těch nejnáročnějších by rozdíl mohl být lehce větších, ale ve všech starších se tyhle 3 procesory výkonem ani trochu lišit nebudou - všechny budou stačit..

a to ani nemluvím o potenciálu 955, kdy nepřetaktovat BlackEdition verzi o těch 400MHz na jádře je zločin.. tím se pak dostaneme na úroveň Phenomu II X4 975 (rozdíl mezi ním a 965tkou je úměrný rozdílu mezi 965tkou a 955tkou)..

Obrázek uživatele Czech Lion

OK, díky moc za názor :)

Já na tom stejně nebudu hrát nějaké náročné 3D akce, stačí mi aspoň zkusit novou FIFU, NHL a pak Mafii 2, Oblivion :) o Ultimě Online ani nemluvím :)

To mi pak opravdu stačí ta varianta s HD5770, ASUS M4A77TD a procesor AMD Athlon II X4 635.
Nebo existuje nějěká jiná varianta grafické karty k procesoru Phenom 955 než grafika 5870, která je na mě už moc drahá?

Každopádně moc děkuju, ještě bych se zeptal, jestli je jedno, který motherboard z následující stránky bych použil: http://www.czechcomputer.cz/fulltext.jsp?query=ASUS+M4A77TD&type=stockit...
Mají integrovanou síťocou i zvukovou kartu, pokud ji znáš, myslíš že je dostačující?

Popravdě řečeno moc nevím, podle čeho si vybírat RAMky, chci prostě 2x2 Ghz, mám vzít asi raději nějakou osvědčenou značku, co?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bude ti stačit i ta "obyčejná" verze 77TD, i když verze PRO má pár vychytávek, které ale nebudeš potřebovat.. a verze s USB 3.0 nás nezajímá..

nemá smysl vybírat grafiku podle procesoru.. vybírá se celý celek vzhledem k ceně a účelu..

k tomuhle by se ti hodil 450W zdroj Fortron Black Power

a ramky od od Kingstonu

nejlépe by bylo, kdyby jsi řekl cílovou částku a já bych to splácal celé.. případně, pokud nějaké komponenty máš, které by se daly použít.. skřín, zdroj, disk, mechanika..

ty integrované síťovky jsou naprosto dostačující, zvukovka Via Vinyl (i když na té tvé je možná "slabší" Realtek) je také naprosto dostačující..

Obrázek uživatele Czech Lion

Nemám k tomu nic, budu se stěhovat, tak musím koupit vše nové včetně monitoru a systému :) Kromě snad bedniček a externího disku, ty mám.

Vysloveně cílovou částku jsem si nestanovoval, jde mi o to, abych výkon využil na hrách, co jsem uvedl, nic víc náročného na tom asi pouštět nebudu.

Čili bych měl motherboard, grafiku, procesor, RAMky, zdroj.

Na Case moc nekoukám, nějaký černý mi stačí, asi ne micro tedy, ať je tam trochu místa, budu k tomu kupovat nějaký TV Tuner a třeba časem ještě něco.
Myslíš že je potřeba ještě větrák navíc? Nemám ponětí jak by to "žhavilo". :)

Disk 750 GB nebo 1 T. Myslíš že má smysl si disk nechat rozdělit na 2 oddíly?

Monitor a DVD vypalovačku pak nějakou vyberu, snad jedině jestli nemáš tip na tu vypalovačku.

Ještě dotaz, nezmínil jsem své oblíbené Call of Duty IV, rozchodím to na tom? Pokud máš představu, jestli ne, tak to neřeš :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

neboj, mám hodně představ.. nejsem tady "nováčkem" :eek:

na tomhle určitě COD 4 rozjedeš na plné kule..

takže disk.. určitě rozdělit.. není dobré dávat systémový disk větší než 500GB kvůli rychlosti.. takže bych ti doboručil 500GB a pokud by jsi chtěl více, tak se vyplatí koupit si pak pomalejší datový, od 1TB vejš..
rozhodně rozdělit.. pokud nemyslíš, že máš tuny programů, tak bych systémový oddíl nedělal větší než 75GB (lepší je 55).. pak instalační - tam budeš instalovat hry.. tak 50-100GB, jak to vidíš.. a z důvodu toho, že datový oddíl bude čistě čtecí, zapisovat se budou jen nové, velké soubory, které se většinou nebudou mazat (filmy, obrazy disku, instalačky, hudba), nebude vznikat framgentace, takže tenhle oddíl může být velký.. ale platí, že nic do něj neinstalovat.. veškerá fragmentace se bude odehrávat na céčku, které také bude nejmenší proto, aby jeho defragmentace netrvala týdny.. k čemu fragmentovat mezi velkými daty, s nimiž se musí hodinu posouvat, když je můžu poslat na jiný oddíl a tady mít jen malé soubory, cache, registry atd..
a nemusíš si to nechat rozdělit, to si uděláš sám, až budeš instalovat systém.. tím bude mimochodem nový Windows 7

celé bych to zabalil do poměrně hodně slušné skříně CoolerMaster, ale hodilo by se dopředu koupit nějaký pěkný tichý 120x120 1400rmp fan Scythe

pak tu máme periferie.. nevim, kolik chceš investovat, ale já mám myšítko Logitech

a když plánuješ TV tuner, tak určitě větší monitor, já mám totéž ve 22", známý si koupil přímo 24"..

Obrázek uživatele Czech Lion

Ok, už jdu spát, páč celkem brzo vstávám do práce, ale tam na to kouknu :-D
Ještě jednou díky moc, budu váš web doporučovat :)

Obrázek uživatele Czech Lion

Tak mám přestávku v obchodování a můžu na chvíli sem :)
Ještě jednou moc díky za tipy, dám na vás referenci na moje stránky :) ale moc velké zvýšení návštěvnosti nečekejte, chodí tam hlavně holky :))

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak hlavně holky jsou ty, které lozí po fejsbůku a tak a hodně často si neví rady s triviálnějšími problémy.. takové taktéž uvitáme :) můžeš nás podpořit skrze banner (o který můžeš napsat "bossovi" jomemu, info najdeš v KsichtBůku.. budeme ti vděční :)
jaké jsou tvé stránky? můžeme vytvořit propojení :)) no zeptej se Jomeho..

co se bedny týče, tak ať slouží :lol:

Obrázek uživatele Czech Lion

No dělám tyhle stránky: http://minerva.webzdarma.cz/
Ale banner nebo něco takového nemá moc cenu, fakt mi tam moc lidí nechodí :) ale ten odkaz tam dám do příspěvku :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

aha, také nezisková stránka :) tak fajn.. mohu téma považovat za vyřešené?

Obrázek uživatele Czech Lion

Určitě, dotaz už nemám kromě snad toho, zda je v podstatě jedno, kterou grafickou kartu s čipem (pokud je to čip) 5770? Jinak je to vše, díky moc :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ne, to jedno není.. jinak je to čip RV840, ale to je nepodstatné

podstatné je, že ta vyvolená se jmenuje Sapphire HD5770 Vapor-X 1GB

Obrázek uživatele Czech Lion

Ok, fajn, tuhle jsem si i vybral :) Ještě jednou díky za rady :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

není zač ;)