AMD Phenom II X4 965BE vs Intel Core i5-2500

Chtěl bych se vás zeptat, jaký procesor by jste vybrali. Je mi jasné, že zastánci Intelu vezmou i5 a zastánci AMD vezmou 965. Ale řekněte mi, proč by jste si vzali konkrétní procesor!

AMD

+cena

-vyšší spotřeba

Intel

+nová architektura
+nižší spotřeba
+turbo boost

-jako u všech socketů bude i tento (1155) mrtvý
-o malinko vyšší cena

Základní deska vyjde na oba procesory +- na stejné peníze...

Obrázek uživatele Peca

Když to vezmeš takto, tak já bych šel do 2500K (to je vlastně 2500 s otevřeným násobičem nahoru a o něco málo dražší). Je to nový socket (nová architektura), který tu s námi chvíli bude. Má hlavně obrovský výkon už v základu a jde taktovat dost vysoko a (zatím pouze přes násobič). Taky dobře že se cenově nedostali do závratných výšin jak jsme u Intelu zvyklí a vlastně za cenu i5 760 (1156) se dá skoro postavit i5 2500K (1155) s výkonem který se může rovnat nejlepším procesorům do 1156 i 1366 a i5 760ku strčí do kapsy. Co mě však vadí, je ta integrace graf. jádra do CPU. Mě by vyhovoval takový i5 2500K bez grafiky a o 1000 levněji. Myslím, že pak by to byla úplná pecka.
Jinak 965 je taky dobrý CPU, ale SandyBridge je prostě už někde jinde.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

otázkou je, jakou desku pod to chceš dát.. AMDčku bohatě postačí suprová ASUS M4A79XTD EVO a pochybuju, že stejně kvalitní a vybavenou desku pod Intel seženeš za tyhle peníze.. solidní desky co jsem koukal pro využití celého ponteciálu startují na 4000 korun..

plusem AMD je rozhodně cena a odemčený nejen násobič, ale i BCLK.. takže taktovat jde opravdu dobře, i když nepopírám, že Intel také.. Intel je nová architektura, nový výrobní proces, takže je efektivnější a běhá na vyšších frekvencích s menší spotřebou a má i větší výkon na jádro.. AMD novinkové Bulldozery teprve uvede a já věřím, že budou minimálně konkurenceschopné.. současné staré AMD už jsou opravdu dost mimo mísu, ale nejde popřít, že na hry ti 965BE bohatě postačí a za tu cenu je to stále slušný procesor.. 2500K je pořád trochu cenově výš, odpovídá vcelku srovnatelnému Phenomu 1050T

obávám se, že bez grafiky by ten CPU byl lepší, ale Intelu by nestoupala čísla za vlastnění gpu trhu, proto je tam cpe :( a že by bez nich zlevnil si nemyslím..

Obrázek uživatele atom6

velmi slušná deska na tenhle procesor se dá sehant od 3000,- (i méně) a pokud by jsi chtěl nějak extrémněji taktovat, ano dáš za desku víc jak 4000,- ale to dáš i za "high endovou" desku pro amd...

pokud se nepletu, tak Buldozer bude sronatelný s i7, takže nevím jestli to spadá do téhle kategorie.

jinak s váma souhlasím ohledně int. grafické karty. Ten kdo si koupí tenhle procesor asi nepojede na int. grafickou kartu...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bulldozer je nová architektura jader CPU AMD, na kterých budou stavět i "pomalejší" modely, které vystřídají současné dvojkové Athlony a Phenomy..

na M4A79XTD EVO se dá i taktovat slušně, není to sice na lámání rekordů, ale to ani ty pro Intely.. jde o to, že je to ověřená, stabilní, výkonná a solidně vybavená deska za velmi hezký peníz.. Highend pro tyhle Intely taky najdeš od 5000 výš :)) jdou prostě dražší..

Obrázek uživatele atom6

jasně, ale obyč desku pro tenhle Intel seženeš skoro za cenu toho Tvého Eva :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jenže Obyč desku pro AMD za 1200 :) M4A79XTD EVO není obyč deska.. je už poměrně starší samozřejmě, stejně jako ty Phenomy, ale pro ně je to deska akorát.. stávala 3500 a nemyslím si, že se jedná o obyč desku..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.