80mm fany nebo nová case?

Ahoj,
tak jsem zase něco málo našetřil a rozhodl jsem se koupit ten novej Arctic Cooling Freezer na procesor, kterej mi tu před časem doporučoval Tobias (pastu k tomu mám http://www.noctua.at/main.php?show=productview&products_id=13&lng=en , ta je doufám v pořádku). Řeším teď ale problém s case. :) Jak jsem dřív psal, tak jsem mám jakousi noname case (opravdu jsem nenašel jakejkoliv štítek nebo vyražený písmenka na ní). Rád bych v ní měl větráčky na nasávání a vyfukování, problém je ten, že v case mám otvory jen na 80 mm fany. Ve předu dole tam už jeden mám, ale nepříjde mi, že by toho nějak moc nafoukal. Má smysl se týhle case ještě věnovat a dokoupit další 80mm fan dozadu, případně provrtat ještě bočnici a dát tam nějaký postranní? ( S tou case jsem ochoten udělat vážně cokoliv, protvrtat jí na nejrůznějších místech apod., nepříjde mi totiž, že by měla nějakou hodnotu.)
Nebo mám raději zase ten měsíc až dva střádat a koupit novou case, kam pak dám ty 120mm Scythe fany, který Tobias doporučuje? Dalš problém u téhle case co mám je totiž ten, že uvnitř není mezi "spodní" a "vrchní" části moc průchodů, kvůli velikosti grafárny a HDD, kterej je proti ní.
Tady jsou odkazy na fotky, pro lepší představu. Děkuji za jakékoliv doporučení.

Tady je pohled z vnitřku case na přední fan: http://img202.imageshack.us/i/vnitrekzepredu.jpg/

Zde je case z boku, jak je vidět, tam jsou jen dole takové malé průrvy, jinak vůbec nic: http://img64.imageshack.us/i/casezboku.jpg/

Tohle je pohled na case ze zadu: http://img717.imageshack.us/i/casezezadu.jpg/

A tohle vnitrni zadni strana: http://img141.imageshack.us/i/vnitrekzezadu.jpg/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak určitě by neškodilo udělat díru do bočnice, aby ten procák víc dejchal, ale jinak asi nemá smysl do toho investovat.. zepředu není třeba extra tah, stačí čerstvej vzduch... jenže tenhle malej moc neprofouká a hlavně nechceme zas mít dole vysavač.. proto jsou lepší 120mm větráky..
mě osobně se vlemi líbí, za ty peníze, CoolerMasterl Elite 310 RC, ta má vzadu už 120mm instalovaný a dopředu dokoupíš 120mm a budeš mít extrémní ticho a přitom dostatečné chlazení... už jsem do téhle bedny dával i sestavu s P955 a HD5850 a není problém ani s teplotama ani s ničím.... je to možná rozumnější investice, než se s tím co máš vůbec otravovat...

Obrázek uživatele JakubJ

Oki díky moc. Do bočnice zatím navrtám mřížku a až příjde další výpalný, chci říct výplata, tak koupim ten CoolerMaster Elite. S tim vysavačem jak píšeš máš naprostou pravdu, ten malej vepředu přestává být slyšet až po tom, co ho ve SpeedFanu stáhnu na 50%, jenže to mi pak přijde, že učínější by bylo, kdybych do toho počítače foukal sám :)

Edit: Čili můžeš asi lock, problém vyřešen, větráček už pak vim jakej dokoupit :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

u foukání je zase docela nízký koeficient pohodlnosti :))

nechám to tu odemčené, určitě zde bude co řešit i ohledně nové skříně...
možná bych zvážil i připlatit už ty 2 stovky navrch a koupit už nějkou celočernou, opravdovou skříň.. Enermax, Thermaltake, CoolerMaster.. ta Elitka sice špatná není, ale je to taková lepší domácí bedna.. má sice hezký přední panel, ale zevnitř je stále jen plechová, ne lakovaná... i když asi neni problém odcvaknout plasty a nastříkat si to sprejem za 50 korun... :))

Obrázek uživatele JakubJ

Tak nakonec ta case bude rychleji než jsem čekal. Podařilo se mi v aukci koupit CoolerMaster Elite 330 za 500Kč, takže to teď splácám dohromady, vyměnim pastu a mám snad už konečně kompletní PC :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak to dej dohromady a napiš pocity... až to bude všecko fungovat, tak to zamknem..

Obrázek uživatele JakubJ

Tak nakonec dobře, žes to nezamykal, ještě tenhle topik využiju... :) Zítra mi dojde ten Arctic Cooling Freezer 13 a řeším teď, jakym směrem ho tam namontovat (jestli jsem to sprvně pochopil, tak by měl jít otočit do 4 směrů). Mám ho dát tak, aby ten větráček vyfoukával vzduch k zadnímu 120MM fanu co je v tom Collermaster Elite, nebo aby foukal nahoru k vetráčku zdroje? Jde mi hlavně o to, odkud se mu bude líp nasávat vzduch, jestli zepředu nebo ze spoda. Ta case má sice na bočnici v místě, kde je procesor namontovanej takovej ten "trychtýř", ale ten mi přijde že má efekt jenom na ty klasický procesorový chladiče, co ten vzduch tahaj právě z boku.
Pokud je to úplně jedno, jak ho otočim, tak tim líp :).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jde o to, aby foukal na správné místo, vzduch si najde všude.... takže dozadu, na ten fan... zdroj chce taky sám dejchat..
ten tyrchtýř z bočince sundej, protože ti nejspíš bude i překážet, ano, ten je zajímavý právě pro ty klasické chladiče, ale vzhledem k univerzálnosti má vcelku malý význam a je spíš rušivým elementem...

Obrázek uživatele JakubJ

Máš pravdu, to mě nenapadlo že bude problém s prostorem. Zítra se s tim poperu, dám vědět jak to dopadlo a pak to tu můžeme zamknout. (Teď jdu trénovat se zubní pastou a sklíčkama :) )

Obrázek uživatele JakubJ

Tak jsem to konečně dodělal. Nakonec jsem to popletl, ten větrák jsem mohl dát buď aby foukal na grafárnu, nebo do zdroje, takže jsem ho otočil na zdroj.Co se týče montáže, tak s tou byl asi největší problém. Nejspíš jsem to měl skádat mimo PC, případne si to uchytit v PC kde neni zdroj, pak to vyndat a vše tam naskládat, protože mi to vůbec nešlo přišroubovat. Nakonec jsem to teda nějak uchytil, ale mezitim si chladič hezky pojezdil na procesoru, takže nevim jak na tom budu s bublinkama v pastě. Další problém byl s uchycením těch kovovejch pacicček k tomu plastu kolem CPU. Já mám na tom plastu jen 1 výběžek místo tří, takže to tam drží trochu nejistě mi příjde.
A teď nevím, kde jsem udělal chybu, ale zkusil jsem to zaptnou a mrknou na teploty a výsledky jsou: V kompletním idlu, kdy je zaplej jen everest jsem si pomohl, to se to drží na 30C, což je příjemný. Na druhou stranu zkoušel jsem 100% vytížit CPU a dostal jsem se po chvíli až na 75C, pak jsem to raději stopnul. Nepamatuju si, kolik jsem měl při stress testu předtím, ale tohle se mi zdá příliš.
Napadá mě, že jsem tam buď dal pasty moc (i když se jednalo fakt o malou kapku) a nebo že ten chladič není na CPU dost přimáčklej...nicméně když jsem to šrouboval, tak jsem to už víc přitáhnout nemohl, takže nevím. O víkendu to zkusim asi znova zase vyndat, předělat ještě jednou pastu a zkusim, jestli to nepůjde lépe uchytit.
Jak moc bych to měl přitáhnout? má bejt ten chladič opravdu nacpanej na CPU, nebo stačí když silněji dosedá?

Docela jsem podle návodu záviděl intelákům, kteří tam maj na to ty knoflíčky :).

EDIT: Tak jsem to zkoušel otestovat při hře a při vytížení kolem 70% jsem se po chvíli taky dostal až na 72C...se starym chladičem jsem se držel do 60C. Tím je to asi jasné, budu to muset zkusit přidělat znovu

EDIT2: A je to doma, chyba byla nakonec v tom, že jsem idiot :-) . Jelikož jsem dva dny nespal, a v tom PC jsem na to pořádně neviděl, tak jsem si nevšiml toho, že jsem nakřivo šrouboval jeden šroubek u toho chlaďáku a proto to tak divně dolejhalo. Výsledkem pak bylo (když jsem to vyndal a podíval se na to), že plocha kterou se chladič dotýkal CPU byla asi tak 1/10 té měděné části...zbytek pozvolna stoupal a druhej konec chladiče už byl milimetr nad CPU :)) . Já jsem se rozčiloval, že to nefunguje a ten chudák to zvládal chladit i s desetinnym výkonem :)). Teď jsem si nanečisto trénoval průchod toho šroubku plíškama a zítra to tam dám už pořádně.
Kdyžtak to ještě prosím nech do neděle odemčené, já sem podruhý napíšu, jak jsem dopadl :).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

uznávám, s montáží chladiče to není až tak úplně domyšlené, ale každý dobrý produkt má pro a proti.. otázka je, které pro preferuješ.. u mě je to výkon/cena, klidně si na tom zapracuju dýl :))

ti řikám, že ten chladič je výkonnej :)) ale dej bacha, aby jsi si jendak nepoškodil desku a socket, a jednak nezkřivil styčnou plochu chladiče...

každopádně pasty nejde dát moc, ona se vždycky nějak vytlačí.. jde o to, aby byla pokryta pastou co největší plocha chladiče.. jelikož tyhle chladiče maj menší tu "nohu", tak nevadí, když ta pasta trochu vyteče ven.. pak ji i snadno otřeš.. MX-2 a MX-3 je navíc elektricky nevodivá, takže z ní nepramení žádný problém, i kdyby ti vytekla mimo CPU, což při jeho velikosti nehrozí..

Obrázek uživatele JakubJ

Deska a socket vypadaj v pohodě, tam jsem se ničeho nijak moc nedotkl, ani jsem to brutákně neutahoval, když už to dál nešlo. Chladič jsem teď koukal a taky vypadá v pohodě. Jdu to očistit a zkusit teda znova nandat.

Obrázek uživatele JakubJ

Tak můžeme zamknout :). Jako tohle je bomba, já z toho mám vánoce :). Sice jsem dal asi zase zbytecne o krapet víc pasty a kdyz jsem to pak nasvěcoval, tak mi prislo, ze okraje chladaku uplne nedolejhaj k CPU, nicméně zašrouboval jsem to na max. Teď jsem to spustil a teploty v idlu 25-26C (Příjde mi, že v pokoji máme větší teplo, než na CPU :)) ) a při 100% zatížení při stress testu se to vyšplhalo po 5ti minutách na 40C...pak mě to přestalo bavit. Nevím teda jestli to ten Everest měří úplně správně, protože mi to příjde fakt strašně málo (40C jsem měl při spuštěnym FireFoxu s 1 záložkou s BOXovym chladičem), ale tak je to Ultimate edition, tak snad to řiká pravdu :).
Každopádně patří ti mé velké díky Tobiasi. Jak za radu s chladičem, tak za radu s bednou, tak za pomoc při sestavování (v průběhu mých topiků tady na foru). Jsi borec a já mám teď díky tobě pořádný dělo :).

Edit: Co teď tak koukám, tak jediný co zvyšuje na tom CPu teplotu je zjevně deska. Na tý mi to ukazuje teplotu 35C a přijde mi, že se to přenáší na CPU. Nicméně v jádrech to ukazuje pořár 26C.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já mám v klidu na svém poněkud výkonnějším tříjádru, zato s větším chladičem Freezer Xtreme 24°C v klidu, v zátěži max 45°C... :)) zkus AMD Overdrive, pokud Everestu nevěříš...

přecijen máš malej CPU, takže vcelku i málo topí :))
a věř mi, že v pokoji máš tak 20°C.. :))
ta teplota "desky", co měříš samozřejmě není teplota celé té desky, ale jen severního můstku čipsetu (pod CPU, ten velkej chladič)... jelikož je pasivní a moc na něj nefouká, toleroval bych mu i 50°C.. to pro něj ještě není problém, 60°C už je zvýšená teplůtka :))

jinak za pochvalu díky :))

Obrázek uživatele JakubJ

Jojo, s tou teplotou v pokoji jsem přeháněl. :) AMD Overdrive pro zajímavost vytkoušim, jinak teplota desky se při vytížení drží na 42C, takže v poho.

Doufám jen, že jsem moc neublížil procesoru, jak jsem ho měl těch pár minut na 75C, teď jsem koukal, že by se přes 70C neměl dostávat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

neměl no, ale krátkodobě to není problém..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.