Zpomalení SSD

Zdravím, mám v sestavě primární disk Patriot Pyro 120G a vše bylo OK, ale nedávno jsem musel přeinstalovat systém a je to pomalejší.
Posílám screeny z HD tune, dříve a nyní rozdíl tam je doce vidět, ale hlavně je vidět při startu systému, dříve mi to nabíhalo ještě než se při startovní animaci stihlo načíst logo windows a už jsem tam měl plochu, ale teď se nejen, že načte, ale ještě tam svítí a pak to ještě nabíhá na plochu, rozodně to je možná i o 30% pomalejší, než to bylo a to je systém nově nainstalovaný a před tím nebyl a navíc byl disk z 80% plný.
Dříve mi to načetlo systém do stavu práce schopného od zmáčknutí zapínacího tlačítka cca za 30-35 vteřin le teď je to skoro minuta než mohu něco dělat.
I systém mi původně disk a procesor hodnotil lépe, teď to u procíku skáče 7,1-7,2 a u disku 7,6-7,7, dříve to drželo stabilně 7,3 a 7,9 disk.
Díky za radu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Neformátoval jsi disk s jinou velikostí alokační jednotky? Standartně mají 500 b, ale rychlost zvedá 4Kb sektor... Eventuelně driver základní desky může mít vliv... Rozdíl rychlostí odpovídá době používání, je vcelku malý v testu... Nicméně pokud byl disk plný, a dynamicky vytěžován, mohlo to jeho rychlost také snížit... Už jen pokud jsi udělal "pomalý" formát..

Obrázek uživatele Apofis

Když to spadlo tak jsem to v instalaci W7 normálně naformátoval a nainstaloval systém, zkusím ještě aktualizovt drivery MB.

Obrázek uživatele Apofis

Tak jsem to přeinstaloval z originálního CD a výsledek je topět nežádoucí, nejen, že po skončení animace tam to okno ještě cca 10 vteřin svítí, ale navíc po zadání hesla mě to ještě dobrejch 10-15 vteřin vítá.
Je to možná ještě horší, už v tom načítání není zase takový rozdíl proti klasickému disku a to mám SSD.
Test jsem provedl znova a přikládám screen.
Rozhodně jsem nekupoval SSD abyc na něco čekal, na to rozhodně nemám čas, mám tedy reklamovat, protože zpomalení skoro o 50% při startu systému je dost a mezitím koupit tenhle http://www.czc.cz/kingston-hyperx-3k-240gb/106675/produkt?utm_source=zbo... a ten druhej až se vrátí z reklamace dát do druhého compu?

Obrázek uživatele WickedMan
[75617] G

Mrknul bych taky na AHCI ovladače pokud si neinstaloval jiné tak tam máš pravděpodobně ovladač od MSI pokud ne zkus ty od MSI může to některé problémy vyřešit . Dají se přepnout v registrech . Taky bych zkontroloval zarovnání oddílu stáhni si AS SSD Benchmark

V levém horním rohu uvidíš hned dvě hodnoty 1. je Ovladač AHCI který používáš a 2. je zarovnání tvého oddílu tak na to mrkni. Dál si zjisti z výpisu S.M.A.R.T jak je na tom tvůj disk a podívej se do kolonky Host Writes

Tam uvidíš kolikrát už si disk přepsal a tím pádem jak moc ho zatěžuješ. Doufám že tempy máš na druhém disku protože kdyby si třeba hodně stahoval tak by to byla škoda si disk takhle ničit . :cool:

Obrázek uživatele Apofis

Tak jsem udělal testy co mi ten program nabízel a nahrávám sem výsledky, tu druhou tabulku mi to nikde neukázalo.

Obrázek uživatele WickedMan
[75619] G

Ok vidím že máš ovladač od Intelu iaSTOR zkus ho změnit na msahci od Microsoftu.Stlač klávesu Win dohromady s klávesou R a napiš "regedit" Jde o klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\Msahci a HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Services\IastorV (případně Iastor). U obou se nachází hodnota Start, která znamená, jestli se daný ovladač zavádí. Hodnota 0 je pro start, hodnota 3 znamená vypnutý ovladač. Takže Msahci zapni " 0 " a Iastor vypni " 3 " pak restartuj PC . Stáhni si program CrystalDiskInfo http://www.slunecnice.cz/sw/crystaldiskinfo/ a hod sem screenshot. :cool: Jinak kolega má pravdu ten rozdíl v rychlosti není až tak velký. Pokud se ti zdá že pocituješ rozdíl v rychlosti oproti minulé instalaci OS tak to může být ještě v jiných věcech. Já konkrétně mám výsledek testu skoro totožný s tvojim a SSD používám cca 1,5 roku možná bych řekl že máš docela malou rychlost čtení to je pravda ale neuvádíš jak moc disk zatěžuješ a tak si to težko porovnám proto sem hod ten screen s CrystalDiskInfo tam aspoň uvidíme jaký máš zápis na disk...

Obrázek uživatele Apofis

Tak ty hodnoty co jsem měl zadat tam už byly.
Zatěžuju asi dost protože na disku mám photoshop a MS office, u obou programů potřebuju aby ke spuštění došlo rychle proto jsem je dal na to SSD. Oba programy používám prakticky denně, dříve jsem tam měl i hry, data jako taková mám na druhým disku a na externím disku.
V tom HD tune mi to přijde podobný, ale ten systém startuje jako když nestartuje, dříve ani nestihla naběhnout animace win a už to hodilo přihlášení, po kterém jsem viděl slovo vítejte asi vteřinu dvě.
Teď doběhne animace a ještě tam cca 10 vteřin svítí okno, pak po přihlášení mě to přes 20 vteřin vítá.
Měl jsem systém i na disku WDC Black a tohle je prakticky stejný a to je to SSD.

Obrázek uživatele WickedMan
[75621] G

Nemůžu se ubránit dojmu že tvůj disk není ten problém ono ty hodnoty sou dost vysoké na to aby ti systém běžel svižně.Pokud ti jde jenom o pomalý start tak si stáhni CCleaner jdi do Nastroje/Start a mrkni na aplikace které se ti spouští při startu Win nevím jak si potrpíš na pořádek ale rači se podívej třeba najdeš něco co ti brzdí start .Píšeš že to ve staré instalaci nedělalo ale začalo to dělat až po nově instalovaném OS ? Napiš sem svoji sestavu/OS .A taky není na škodu aktualizovat Firmware SSD pokud je už nějaká nová verze.

Obrázek uživatele Apofis

Spouštění nežádoucích aplikací jsem vyřešil přes konfiguraci systému.
Přesně tak ta stará lítala uplně super a to i když byl disk červenej jak byl plnej, teď je to jako kdybych přesedl z vlaku erocity do osobáku, který všude zastavuje.

Sestava:
Fortron Epsilon 500W
GIGABYTE GA-Z68XP-UD4-B3
Intel Core i3-2120
GIGABYTE Radeon HD 6950
2x4G RAM Patriot Viper 1333
Patriot Pyro 120G
Úložný disk 1TB seagate
CM HAF 922

OS:
Windows 7

Obrázek uživatele WickedMan
[75623] G

Nedělal si nic v Biosu ? Po dokončení instalace OS si použil stejné ovladače jako při minulé instalaci OS nebo novější verze ? Instaloval si v poslední době do PC nějaký aplikační software který před tím ne např. antivirus nebo různé systémové utility? Za takové zpomalení může moct taky virus/spyware co používáš za antivirus ? Udělal bych určitě pár antivirových testů ... Taky se podívej do správce úloh jestli nějaký proces nezatěžuje procesor víc než by měl . Projed paměti Memtest86 http://www.memtest86.com/ zapni test když půjdeš spát a nech ho běžet celou noc. S virtuální pamětí si nic nedělal ? (stránkovací soubor)/Vlastnosti systému...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zkus disk komplet načisto v jiném PC, ale vypadá to, že disk jako takový zomalil "opotřebením"...

Obrázek uživatele Apofis

Oproti předchozí instalaci si drivery nainstaloval systém sám, antivir jsem zkoušel noda, ale smazal jsem ho a dal tam avast, který je zdarma.
Taky mne napadlo opotřebení, ale ten skok ve výkonu po reinstalu mi nějak nesedí, mám za to, že by to bylo postupné.

Obrázek uživatele WickedMan
[75626] G

Čísla říkají že tvůj disk je na tom cca stejně jako ten můj ale jedno mě zarazilo a to že tvůj disk za dobu 2280 hodin na sebe uložil 2,2 TB dat a můj skoro stejně ale za 6000 hodin. Nevím jaké máš nastavení systému ale kalkulačka mi říká že každou hodinu si zapsal na disk 1 GB dat co se mi zdá docela hodně :-)) Když to zkrátím dáváš svému SSD disku pěkně pokouřit s takovou čekej brzo ještě daleko větší pokles výkonu.

1. Stáhni si a nainstaluj ovladače na chipset ze stránek výrobce v tvém případě Gigabyte nainstaluj a porovnej rychlost.
2.Tvůj SSD máš správně zapojený v Sata III konektoru?
3.Aktualizoval bych firmware tvého SSD trochu by se měla zvednout rychlost ale nemusí a taky máš možná aktuální verzi firmware chce se to podívat.
4.Snaž se postupně eliminovat možný špatný ovladač , nainstaluj si ovladače sám postupně jako si to dělal před tím. Začni ovladačem na chipset a pokračuj dál...

Obrázek uživatele Apofis

Celej ten systém se chová nějak pofidérně, takže provedu reinstal, kdy při instalaci nechám zapojený jen ten jeden disk a ostatní připojím později až budou nainstalované drivery. Použiju na to vše cd, od výrobce a to jak ZD tak GK a uvidím.

Obrázek uživatele Peca

Hlavně si pak taky vypni automatickou defragmentaci ve Win7 (jestli nemáš vypnuto). Tomu SSDčku to taky moc nepomáhá.

Obrázek uživatele Apofis

Tak bez efektu, a to jsem drivery instaloval poctivě z CD jeden po druhým. Sice mi HD tune ukazuje lepší rychlost i když to jek kdy a tohle co sem dávám je max z několika testů běžně to ukáže tak 450 čtení a 380 zápis což je proti udávaným hodonotám 550/515 hodně velkej rozdíl. To by mě ale tak nevadilo, ovšem to lemrovský načítání systému mě vyloženě... Disk je starej cca 3/4 roku, ano dostával čouda ale nemají mít SSD vyšší životnost? U klasického HDD jsem se nikdy s poklesem výkonu nesetkal a to ty disky dostávaly mnohem větší kouř.
Navíc tohle nebylo postupně to byl skok z ničeho nic po reinstalu systému.
Ovladače mám vše z origo CD
SSD je správně zapojen v SATA III
FW aktualizován na nejnovější verzi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, SSD právě životnost nemají - mají limit v počtech r/w na buňce, která poté odejde. Po překročení je už jen pro čtení, a po chvíli zhasne uplně. Dělají se na to různé pokusy a existuje i web (jehož adresu zná jen google), kde se uživaelé přímu předhánějí v tom, kdo svůj SSD odrube nejdříve... A jde jim to docela rychle...

Obecně je to cca 5K r/w na buňce, což ti dovoluje zapsat cca 6 000 TB. Samozřejmě rychlost zápisu klesá už po prvním 1000 r/w na buňce docela rapidně, a dá se žíct, že má podobný průběh, jako fce 1/x . Moc jsem to nesledoval, ale disk se stává problémově použitelným už na nějakém zlomku těch 6 000 TB, ale kolik ti neřeknu. Tvé 2 TB jsou ještě si myslím ok.. ale degradace ve výkonu už tam být musí... SSD disk je vhodný na systém a zvýšení pružnosti, ale je to spotřební zboží - odchází rychle. Určitě není, pokud to není nezbytné, pro nějaké extrahování obrovských rarů nebo zápisů obřích fotek v raw formátech... Počet přepisů na HDD jsou nějaké miliony na buňku, tam je životnost OK, problém rychlosti je jen ve fragmentaci souborů. Na SSD ti naopak fragmentace nevadí - opět výhoda pro systém, cache, atd..

Obrázek uživatele Apofis

Tak když jde výkon tak rapidně dolů, tak proč mi na to dali dva roky záruku, není to ani rok a už je to na reklamaci, protože se chvástali tím, že počítač najede za pů minuty, samotný systém to má načíst za 15 vteřin a teď je to více jak dvojnásob, tudíž asi SSD pomaže na reklamaci a jelikož jej už nemají tak nabídnou alternativu, nebo prachy, ale když vidím jak jsou SSD na dvě věci, tak asi návrat ke klasickém HDD, pokud není jiný SSD, který touto degradací výkonu netrpí.

Obrázek uživatele WickedMan
Obrázek uživatele Apofis

Je to zapnutý u kanálu 1, u ostatních to možnost povolení kanálu DMA ani nenabízí.
Nahrál jsem ten pomalý start i na youtube http://www.youtube.com/watch?v=MzNojcX26m0&feature=youtu.be
Původně to ale lítalo ještě o malinko rychleji než tohle http://www.youtube.com/watch?v=BZV_QilrrAw&feature=related

Obrázek uživatele WickedMan

Proč máš v bootování nastavený jako první HDD ? A mechaniky nemáš ze sata rozhraním ? Že nejsou ve výpisu vidět ...

Obrázek uživatele Apofis

Mechaniku mám zapojenou přes sata kabel, jen ne ten lepší ale ten obyč červenej.
Posílám ofocený stránky biosu, snad z toho něco vyčtete, ptotože v HD tune je sice pokles o nějakých 10%, ale to nevysvětluje proč to startuje stejně jako běžný HDD.

Obrázek uživatele WickedMan
[75636] G

Tvá mechanika není v režimu Sata ale hlásí se jako IDE . Máš ji zřejmě zapojenou do řadičů od Gigabyte na kterých máš podle Biosu nastaven režim IDE. Nastav proto v Biosu obě dvě položky GSATA3 ctrl mode na hodnotu AHCI. Dál bootování si nastav v pořadí 1. HDD 2. CDROM 3.Flopy. Dál první ti bootuje HDD což je špatně takže si najdi v Biosu položku Hard Disk Boot Priority a nastav si svůj SSD jako první a HDD druhý. Otevři bednu a podívej se ještě na zapojení disku atd...Já bych to řešil takhle a řadič od Gigabytu bych úplně vypnul:

Omrkni to a napiš...

Obrázek uživatele Apofis

Tak jsem to tedy přepojil dle instrukcí a to GSATA vypnul, ale co to teď dělá mě dovádí k šílenství, asi to SSD vyndám a vyhodím z okna.
Teď to najíždí snad půl hodiny, takže se dalšímu reinstalu nevyhnu ale přemýšlím, jestli to nehodit normálně na běžný disk.
Protože jsem pustil zároveň i druhý počítač a i přes to, že to není nadupaná mašina tak nastartoval dříve.
Bohužel mám nervy jen jedny a má psychická obrana selhává, tudíž prozatím počítače vyměním, z toho lepšího vykuchám HDD s filmy a budu dočasně používat ten starší.

Obrázek uživatele WickedMan
[75638] G

Chápu správně že ti dělá problémy pouze pomalý start OS ? Po startu už PC pracuje normálně nebo je zpomalené ? Zkoušel si zapnout PC v nouzovém režimu?

Obrázek uživatele Peca

Když jsi měl nastaven systém disk na IDE a teď jsi ho dal na AHCI bez nahrání ovladačů pro AHCI, nebude to dělat dobrotu. Se divím, že ti sytém vůbec naběhl a nešel rovnou do BSOD. No možná jak jsi tam měl nastaveny různé kombinace tak se to tam mezi sebou hádalo.

Je postup jak to přenastavit v nainstalovaném systému, ale je lepší radši tam nahodit OS znovu už s nastavením v biosu na AHCI a při instalu OS si systém natáhne ovladač sám (Vista a 7).

Obrázek uživatele Apofis

Teď po tom přehození to byla hrůza a to i v otevírání netu a běžné práci, zkusil jsem odpojit druhé disky a sice to najíždí stejně pomalu jako běžný HDD ale jede to v pohodě.
Tudíž ano to co mě velice vadí je na SSD extrémně pomalý start systému.

Systémovej disk jsem měl nastavenej rovnou na achi už při instalaci, jediné co jsem udělal, že jsem vypnul ten řadič GSATA, kde stejně nic zapojeného nemám.

Obrázek uživatele WickedMan

Peca wrote:
Když jsi měl nastaven systém disk na IDE a teď jsi ho dal na AHCI bez nahrání ovladačů pro AHCI, nebude to dělat dobrotu. Se divím, že ti sytém vůbec naběhl a nešel rovnou do BSOD. No možná jak jsi tam měl nastaveny různé kombinace tak se to tam mezi sebou hádalo.

Je postup jak to přenastavit v nainstalovaném systému, ale je lepší radši tam nahodit OS znovu už s nastavením v biosu na AHCI a při instalu OS si systém natáhne ovladač sám (Vista a 7).

Disk měl už od samého začátku nastaven v režimu AHCI není proto třeba nic přepínat. Jednalo se tu pouze o to že mechaniku měl v režimu IDE a měl by ji mít jako AHCI a SSD měl zapojen špatně . Jinak já to tak jak popisuješ přepínal už několikrát a bez větších komplikací.

Obrázek uživatele WickedMan
[75642] G

Zkus vyměnit SATA kabel disku za jiný a zapoj ho do řadiče od Gigabyte ( zapni si ho zase v biosu a nastav oboje na AHCI) tím eliminujeme možnost vadného kabelu nebo řadiče aspoň částečně a zkus taky vyměnit napájecí kabel k SSD. Ostatní disky a mechaniku nech odpojené.

Obrázek uživatele Apofis

Tak jsem to zapojil do řadiče gigabyte a start je stejně pomalý, odezva programů je relativně slušná, ale SSD jsem kupoval hlavně aby mi ten comp nastartoval rychle a ne by mě to půl minuty vítalo, mimochodem u druhého compu se mi nápis vítejte ukáže tak na 5-10 vteřin a to tam je normální disk.
Přidávám obrázek z HD tune když to bylo zapojeno v řadiči gigabyte.

Obrázek uživatele Apofis

Tady je screen, když je ten disk zapojen správně. Vychází to viceméně pořád stejně.

Obrázek uživatele WickedMan
[75645] G

Stáhni si tenhle prográmek a hod sem log .
http://www.clockmod.com/index.php?/products/downloads/winbootinfo_1.0/
Pak si stáhni tento prográmek a taktéž hod log .
http://www.stahuj.centrum.cz/internet_a_site/bezpecnost/ostatni/hijackth...

Jinak více méně to není stejné vůbec právě :))

viz. porovnání testů co si dělal:

Obrázek uživatele Apofis

Tak se mi podařilo eliminovat problém, ten byl v kabelu k mechanice, i když nevím, proč mí cd tak protoahovalo start systémum ale vyměnil jsem ho. Každopádně teď už je to lepší a startuje to přijatelně.
Přidávám ještě screen z HD tune, sice to není to pravé win mě ten disk hodnotí už hůře místo původních 7,9 to je teď 7,7, ale šlo mi hlavně o ten start systému a ten už startuje přijatelně.

Obrázek uživatele WickedMan
[75647] G

WickedMan wrote:
Zkus vyměnit SATA kabel disku za jiný a zapoj ho do řadiče od Gigabyte ( zapni si ho zase v biosu a nastav oboje na AHCI) tím eliminujeme možnost vadného kabelu nebo řadiče aspoň částečně a zkus taky vyměnit napájecí kabel k SSD. Ostatní disky a mechaniku nech odpojené.

Proto sem ti psal aby si odpojil ostatní disky a mechaniku kdyby si to udělal už tehdy tak bych nemusel zbytečně přemýšlet čím to může ještě být ale v poho... :)) Tak spon že ti to už frčí čau... :cool:


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.