Zlepšení do 3000Kč

Zdravím, tak vánoce nedopadly dle očekávání a nový stroj nebude.
Dostal jsem ale 3000Kč na upgrade tak bych prosil nějaké rady ale ty 3000 jsou asi fakt strop.

Můj současný PC má index u W7
CPU 6,1 (Athlon X2 6000+)
RAM 5,5 (2x 1G DDR2 800)
VGA 5,9 Herní VGA 6,4 (NVIDIA GeForce 8600GT)
Primární HDD 5,9 (mám jeden 500G a druhý 640G)
Deska je http://www.alza.cz/zakladni-deska-asus-m2n-%20sli-deluxe-d63545.htm

Bylo to sestavený od mironetu asi 2-3 roky zpátky.

Napadlo mě tam přihodit RAM protože zbytek je smad slušnej.

Díky za radu

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nemá smysl... teď je to vyvážený, ale za 3000 můžeme upravit jen jednu komponentu a zde nám žádná nepomůže... nanejvýš teda grafika, dát tam Sapphire HD5750 VaporX, ale do nové sestavy bude holka stejně nepoužitelná, bude slabá.. a nebude to takový výkonový skok, takže bych až řekl, že je to zbytečné plýtvání penězi.. teda jako nárůst výkonu ve hrách tam bude, to jo, ale aby stál za ty 3K a vyhození grafiky, která stávala 6K...?

Obrázek uživatele Apofis

No ve hrách se to seká jen v těch novějších (AVP) ale celkově to je takový pomalý, myslel sem že + 2G ram by tomu pomohlo a je to věc za 600Kč (ten měřič co má win 7 mě ukazuje že využití paměti je v průměru na 40-70%. A vrazit 3000Kč jen do jedný komponenty mě přijde fakt zbytečný.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jde o to, že za 3K ani ta jedna komponenta nebude nějaká supervýkonná...
ramky tomu fakt nepomůžou :)) měřič vypni a nestresuj se, ten sám o sobě dost zatěžuje systém... 2GB ram odpovídají tomu, co tam máš, rozhodně nedostatek výkonu není kvůli ram, ale kvůli slabé staré grafice a kvůli procesoru... jedině s výměnou obou těchto komponent má smysl více ram, a to už pak i desku a zdroj a znáš to, rychlejší disk a máš nový počítač...

Obrázek uživatele Apofis

Myslel sem že to že když to něco otevírá či spouští má na starost RAM a procesor. Momentálně je to jako slimák, a než to něco zkopčí či otevře tak bych stihl dojít do hospody dát si pivo a vrátit se... U procesoru sem myslel že dvoujádro Athlon 6000+ 3GHz stačí třeba ty slavný čtverjádrový procesory ani ty 3Ghz mnohdy nemaj i když je to sice 4x tak ale musíš mít aplikace které s tím pracují. Zátěž procesoru jsem měl maximálně na 50%.
Můj hlavní problém není ani tak grafika protože kromě jedné nové hry to jde ale to otevírání a odezva to je děs. I to hodnocení mi ukazuje že grafika je nejlepší z komponent co mám, ale ty RAMky maj jen 5,5.
Myslel sem že třeba by se daly koupit za 600 další 2G ram a pak rychlejší primární HDD a bylo by hotovo a do 3 litru bych se vešel.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já mam hodně rychlé ramky a mám 5,9 ale na to kašli, je to jen syntetické testování, nemá moc význam... to načítání bude u tebe hlavně pomalým pevným diskem, ale já třeba radši dýl počkám a pak plynule hraju, než abych investoval do ryhlého HDD a měl ve hrách sekačku... procesor rozhodně má nějakej vliv, ale musíš rozdělovat jak na co... ty chceš hrát a zvýšit herní výkon, nebo tak jsem to doposud pochopil..
pro urychlení načítání programů ti určitě pomůže udržovat pořádek na disku, přečíst www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd zdefragmentovat disk a vyčistit registry...

Obrázek uživatele Apofis

Disk fragmentovanej nemám a na registry apod používám tune up ale stejně je to jako slimák.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jednou za čas pomůže i naformátování disku a čistá instalace všeho.. záleží na tom, jak moc PC využíváš..

Obrázek uživatele Apofis

No jede takřka ve dne v noci, a poslední instal byl více jak pul roku zpět.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no u tebe by každý zásah byl buď zbytečný, nebo by zrušil vyvážení... ale pokud chceš disk, kup si WDC Black 500GB.. ale já bych od toho takové urychlení nečekal, u tebe je problém v tom, že počítač je už prostě pomalejší jako celek..

Obrázek uživatele Apofis

Takže ten počítač je dobrý leda tak do šrotu jak to tak čtu.
A co by se dalo udělat s tímto?
(počítejme že doplňující komponenty jdou z bazarů aukcí apod.)
CPU 3,8 Intel Celeron D346, 3066MHz
RAM 2,5G (1G + 3x512MB DDR1)
VGA 3,9 Herní VGA 3,7 (nVIDIA GeForce 6600 PCI-E)
Primární HDD 5,3
Deska Asus P5VD1-X
Ten je zasekanej uplně totálně a seká se tam i counter strike, ale napadlo mne že by bylo snažší hnout s ním když chci šetřit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

určitě reinstall.. a nějakou novější grafiku typu HD4850..

Obrázek uživatele Apofis

No reinstal byl celkem nedávno asi tak týden ale je to celkový takový zabržděný, tam to budou možná ty ramky protože to sou ddr1 tuším 400.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no kombinace těch ram rozhodně není šťastná - 1GB k 512MB je hovadina... nejlepší by bylo máš dvě gigovky a dvě 512ky... nebo jen 2 gigovky.. takhle se to tam pěkně midlí..

jinak je to ta samá hra, je to pomalé jako celek a moc se toho za 300 korun nezmění..

Obrázek uživatele Apofis

Co bys tedy udělal na mém místě? Novej comp je záležitost minimálně 10 litru a víc.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ten slabší by se dal "fixnout" upravou těch ram a lepší grafikou, ale já bych nejspíš nedělal vůbec nic... za ty 3K to nestojí.

Obrázek uživatele Apofis

Takže říkaš že by pomohlo proste ty 3 512 vyměnit za gigovku a nechat to na 2G + lepší grafárnu?
Napadlo mě toto řešení do svého současného dát tu grafárnu co si psal (HD 4850 http://inzerat.i-bazar.cz/1837654-sapphire-radeon-hd-4870-vapor-x-1gb-dd...) a tu GeForce 8600GT dát do toho satrčího. čímž bych byl na 2000 protože ty ramky mě normálně známej vymění 1,5G za 1G to vezme. Tudíž jediná investice je do té grafárny.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

že by jsi si z GF8600 nějak výrazně pomohl na HD4850 se říct nedá, ale jisté úměrné zlepšení tam bude.. kor když to takhle popostoupíš o level dolu..

Obrázek uživatele Apofis

No já to bral tak že ta HD 4850 V-X je lepší ta moje současná má pamět 256Mb je to tahle http://inzerat.i-bazar.cz/1834360-geforce-8600gt-pcie/ a ta 4850 má 1G paměť čili by měla být 4x lepší.
U toho rychlejšího disku si myslel toto: http://inzerat.i-bazar.cz/1712694-wd-caviar-black-wd5001aals-500gb/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jooo, číslíčka, no jasně :)) ukážu ti grafiku, která má 3486MB paměti a výkonem je někde na bodu mrazu... fakt tohle neurčuje výkon! kéž by si tenhle mýtus lidi vymetli z hlavy.. pravdou je, že je tak možná 2x-3x, jak kde, výkonnější.. víc ne a rozhodně ne díky paměti, ale díky výkonnému čipu..
abych ti to přiblížil - představ si to jako vědce (čip) a papír (paměť).. když je věděc chytrý, potřebuje hodně papíru na poznámky.. ale s tunou papíru se z něj expert nestane :))

jo, přesně tenhle disk jsem myslel..

Obrázek uživatele Apofis

No když bude 2x lepší tak mě to stačit bude to je pro mě zlepšení.
Když to sečtu, a do jednoho compu posadím vědce jménem HD 4870 vapor-X a dám tam WDC Black 500G a do druhýho dám tu 8600 + srovnám ty ramky tak to bude lepší?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

mluvil jsem o HD4850, lepší už je uplně zbytečná.. ber na ědomí, že to bude ořezávat slabší proesor, takže v nějkterých hrách nebude výkon ani dvojnásobný..

Obrázek uživatele Apofis

Tam jde o to že je to bazarový za 1900Kč takže ta co si ji zmínil bude ve finále dražší protože sem ji v žádným bazaru nenašel.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak tak logicky nekupuj novou, pokud lepší vyjde bazarově lenvějc :)) pro staříka nemá smysl nový komponent..

Obrázek uživatele Apofis

Tak jsem zjistil že mě v tom mironetu natáhli, v účtu za PC bylo že ty ramky to má 800MHz ale cpuz mi ukazuje že tam je 400MHz A-Data. Takže to bude taky asi jeden z důvodů té zabržděnosti...
U toho druhýho se mi asi tlučou ty ramky protože mám 3 x 512MB 133MHz, 166MHz, 400MHz a 1G 200MHz.

Podařilo se mi získat několik bazarových komponent: Grafika HD 4870 Vapor-X, zdroj forton 450W, procesor pentium D + jeden rychlej ale malej disk (Raptor 150G), ty ramky vyčenžuju za lepší DDR1 za 2 x 1G DDR1 400 a ty DDR2 za DDR2 800.

Takže ty compy by po úpravě měly vypadat takto:
Ten první:
MB: M2N SLI DELUXE
CPU: Athlon X2 6000+
RAM: 2x1G DDR2 800MHz
VGA: HD 4870 VAPOR-X
Primární HDD: WD Velociraptor 150G
Další disky: 640HDD WD + 500G WD
Zdoj současný Eurocase 450W vyměním za to Fortona.

Ten druhý:
MB: P5VD1-X
CPU: Pentium D 930 3GHz
RAM: 2x1G DDR 400
VGA: nVIDIA GeForce 8600 GT
HDD: 8GB + 80GB + 80GB
Zdroj: Forton 300W

Vešel jsem se do 3000Kč + pár výměn ale nevím jestli to je takhle dobrý.
Hlavně by mě zajímalo jestli si na om lepším zahraju AVP.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak 400MHz v CPUz je správně :)) ono je to způsobeno technologií DDR2, která znamená "Dual data rate - dvojitý datový tok", tedy při 400MHz taktu ramky fungují jakoby 800MHz efeltivně a to je ta frekvence, která je udaná u pamětí v eshopu atd... je dvojnásobná k efektivní frekvenci ukazované v CPUz

ten lepší by to utahnout mohl, ale fakt těžké říct... možná by mu pomohl OC CPU a GPU..

Obrázek uživatele Apofis

No tak u toho lepšího je ta grafika HD 4870 Vapor-X opravdu hodně znát AVP hraju na plný detaily a v pohodě... Takže ani není potřeba tam dávat ten rychlejší HDD...

Ale ten druhej zde sem nesehnal ty ramky takže je tam totéž a procesor to nebere tak sem tam zkusil dát P4 2,8GHz ale přijde mě to ještě horší než ten celeron...
Je možný že by celeron byl fakt rychlejší...
I index mě ukazuje že ten penťák má jen 1,6 hodnocení celeron měl více...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

záleží na frekvenci celeronu, ale přesně se dá soudit jen podle názvu jádra... ale Celeron obecně je dost pomalejší než Pentium..
hodnocení celeru 1,6 je ale dost málo... ono možná máš i blbě nastavené FSB atd :))

taky hraješ asi v celku nízkém rozlišení a nemáš povolené DX11 efekty, protože je PC nepodporuje, jinak by se z tohoto ta grafika asi zkolabovala :)) neboj, AvP na plný ve FullHD si zahraješ až s HD5870 Vapor, grafikou za 10K :))

Obrázek uživatele Apofis

Mám tam nastavený rozlišení podle monitoru 1920x1200 + high detaily a jede to. U předchozí grafiky se mi to sekalo i při nízkých detailech a rozlišení 1024x762.
Každopádně k mé spokojenosti to naprosto stačí...
Zase za grafiku vyhodit 10K (za to bych měl novej comp :-D)
Navíc ty grafiky dou děsně dolu s cenou, tudíž za rok to bude za zlomek současné ceny.

Celeron byl 3GHz a to Pentium4 je 2,8GHz ale je to po přeinstalaci win pomalý jak sviň...
Ten celeron měl 4,3 ale to pentium má 1,6...
Mám tam tady vrazit zpět toho celerona nebo co mám udělat? V současné době jsem čekal 10 minut než to nainstaluje counter strike a i ten counter strike se seká...
Čili by se mi hodil návod jak to FSB nastavit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak vlez do BIOSu a podívej se :)) asi ybch tam dal Celera..

Obrázek uživatele Apofis

Ale pod čím to mám v tom biosu hledat to nastavení? Našel jsem tam jen FSB 800MHz

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

otázka je, jaký FSB má mít ten P4, ale to nemám jak zjistit, musel by jsi vykoumat, jaké má jádro a označení..

BIOSy jsou různé ale bude to nejspíš to, co jsi našel..

Obrázek uživatele Apofis

Tak jsem vyměnil desku a najednou má ten procesor 3,3 hodnocení...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

což je stále míň než celer...

Obrázek uživatele Apofis

Sice je ale přijde mi to svižnější a celkově o něco rychlejší. I když vím že by s tím asi šlo něco udělat, protože pentium je přeci rychlejší a ten rozdíl 0,2GHZ snad nemůže mít až takovej vliv.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jde hlavně o to, jaké jádro na té frekvenci tiká, Pentia a Celerony byly v několika revizích a rozhodně na stejné frekvenci neměly stejný výkon..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.