zaseknutí pc

Zdravím, mám menší problém. Mám notebook Lenovo V460 starý asi 8 měsíců, W7. Zhruba 2 měsíce se mi objevuje problém. Počítač se sekne. Když je zapnutý zvuk, tak se ten zvuk jakoby zasekne v krátké smyčce a zvuk se neustále opakuje. Myš ani klávesnice nereagují, monitor svítí. Dělá to při vyšší záteži, ale zdá se mi, že méně často, když hraju hry (WoW), ale většinou ve windowsu, když mám spuštěných více aplikací (instalace, prohlížeč, windows media player, word). Windows je čistě přeinstalovaný. Napadlo mě, že to může být ramkama, tak jsem spustil Memtest a vyhodilo to tuhle chybu. Memory Errors Detected !
Copying between 5547871 and 5547832 did not result in accurate copy.

Počítač se nějak extrémně nezahřívá. Taky mě ještě napadlo, že to může být hardiskem. Usuzuju z toho, že při hře to dělá málo kdy (tam totiž hdd zase tolik nepracuje), než když jsem ve windowsu a například instaluju nebo stahuju.

Zkuste mi poradit čím to může být ať to můžu dát do pořádku. Reklamovat už to nemůžu. Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, detekovaná chyba pamětí ukazuje na RAM, kolik modulů RAM máš v PC? Popř. zkus test po jednom modulu.

Obrázek uživatele smajliss

Mám 2x 2GB... tak jsem testoval: U jedné RAMky se chyba objevila po 2sekundách (stejně jako když tam byli obě) a u druhé RAMky se po 2hodinách testování neobjevila žádná chyba, takže je to asi jasné.

Teď ještě budu potřebovat zkusit, jestli přestalo to sekání počítače.

Kdybych tedy kupoval novou RAMku, jak to mám udělat ? Vybrat nějakou se stejnými parametry nebo vyhodit obě a koupit nové ? Jsou to DDR3ky

Obrázek uživatele Michal Čížek

nejlépe naprosto stejnou, vyzkoušej to s tím jedním modulem.
Píšeš, že je 8 měsíců starý, tak by měl být v záruce.

Obrázek uživatele smajliss

Já od toho nemám žádné papíry, byl sehnaný další osobou se slevou ;) A asi to vidím tak, že budu muset koupit obě nové, protože je to nějaká značka Elpida, která se snad u nás ani neprodává

Obrázek uživatele Michal Čížek

NTB nevyužívá dualchanall, ale i tak je lepší mít oba moduly stejné. NTB je dodáván s Microsoft Windows 7 Home Premium 64-bit Edition, což znamená možnost využití až 8GB RAM.
Lenovo V Series, používá typ paměti 1066. Takže vybírat z těchto (2GB - celkově 4GB ram http://www.czechcomputer.cz/cat_tree.jsp?bpath=Opera%C4%8Dn%C3%AD+pam%C4%9Bti\DDR+III+%28Notebook%29\PC1066+DDR+III+%28PC8500%29\8GB+%282+x+4GB%29 ).

Já osobně bych koupil Kingstony, nebo přímo do lenova lenovo, tam musí být kompatibilita 100pro.

Jestli 4GB, nebo 8 GB by ti vysvětlil Tobias, až se tu ukáže, jistě ti vybere to nejlepší.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Elpida jsou samotné paměťové čipy, které berou všichni výrobci, ale řeknu to takhle.. Dneska ideální Kingston HyperX 1333MHz CL7 koupíš za 1003 korun na CZC, to je vcelku vpohodě, když 2GB koupíš za 800... Kup si nové :))

Obrázek uživatele smajliss

Notebook nevyužívá dual channel ?:O Teď jsem četl pár diskuzí 4Gb vs 8Gb a diskuze to jsou docela zajímavé :-). CO říkáte na tyhle ?

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=63598

misacek: ty tvoje odkazy jsi vložil nějak blbě se mi zdá

Obrázek uživatele smajliss

Když se podívám do Everestu, tak u řadiče pamětí je napsané
typ: Dual channel (128bit)
aktivní: single channel (64bit) asi protože tam mám teď jenom tu jednu RAMku

Obrázek uživatele Michal Čížek

fakt everest píše dualchannel? Jsem si našel nějakou stránku toho NTB a tam právě psali že nepodporuje. single to píše kuli té jedné RAM.

Obrázek uživatele smajliss

Tak mi dorazili nové ramky (8GB) a vypadá to všechno dobře, ramtest už žádné chyby neukazuje ....... btw: everest nyní ukazuje, že aktivní mod je dual channel, takže ten pc ho asi podporovat bude ..... tak já myslím, že je to vyřešeno, díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já se omlouvám za trochu horší reakce, unikl mi post Misacka před mým posledním (napsali jsme jej stejně), takže jsem se nevyjádřil.. 8GB je naprostý nesmysl a zbytečnost nejen pro tenhle typ stroje, ale pro drtivou většinu na něm provozovatelných aplikací, ale už je máš koupené..

Které konkrétně modely jsi koupil? Kdyby záleželo na mě, dám tam Kingston HyperX.. Jinak ten můj poslední post jsem si neuvědomil, že jsme u NTB, speficikace té dané paměti byla pro klasická PC.. Ale očividně jsi se jí stejně neřídil :D

Dualchannel to podporovat může, kdyžtak bych o zjistil, ale programu CPUz bych v tomhle ohledu nejvíce věřil, ten to pozná nejlépe, takže to zkontroluj..

Obrázek uživatele smajliss

No žádné Kingstony 8Gb jsem nenašel, tak jsem nakonec vzal tohle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=76809 ... Využití plánuju na Ramdisk ... například uložení temp souborů na ramku ..... zkusím ještě ten CPUz :-)

Obrázek uživatele smajliss

I CPUz ukazuje dual :-D ... tak ho prostě mám

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak pak to v dualu bude...

No ramdisk je věc, kterou bych asi já nevyužil apel pokud to využiješ, tak proč ne :)) Ale není to úplně bezproblémové řešení

Obrázek uživatele smajliss

Tak uběhlo 6 dní bez seknutí a teď při sledování filmu a stáhování dvou souborů přes prohlížeč se to seklo znova :( Memtest neukazuje chyby ramky ..... začínám mít podezření na ten HDD, protože i když mi ten notebook vaří při hrách, tak se to nesekne, ale zase se to seklo při zápisu na disk ...... máte někdo nějaké tipy na otestování ? Scandisk jsem dával nedávno

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

HD Tune a projet ten hodnový scan disku..

Obrázek uživatele smajliss
[60683] ..

http://imageshack.us/photo/my-images/830/chybay.png .. tak hned S.M.A.R.T ukázal nějakou chybu, ještě zkusím nějaký ten test

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Hmmm.. Nějaké chybné starty a opravené sektory (nevidím celou tabulku). Překlikni na Error Scan a to projeď.. bude to trvat i několik hodin a bude to blikat zeleně v dobrém, červeně ve špatném případě... Nespouštěj tu rychlejší verzi, nevím přesně jak je to tam teď psáno..

Obrázek uživatele smajliss

Všechno bylo zelené bez problému

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Takže minimálně záznamové pole disku je vpořádku.. Máš možnost zkusit jiný kabel, případně úplně jiný disk?

Obrázek uživatele smajliss

Kabel ? Je to notebook, tam žádný kabel k HDD není ;) A jiný disk bohůžel nemám.

Obrázek uživatele smajliss

Takže to byla vina HDD. Od Lenova jsem stáhl software na diagnostiku počítače, který tam měl tzv. stress test, kdy byl využíván naplno hdd,ram,cpu ve stejný moment a vždycky se to v něm seklo. Tak jsem koupil nový (SSD :- ) a už to nedělá.

Obrázek uživatele Michal Čížek

zajímavé, jen pro info, jak velký a za kolik ten SSD disk?

Obrázek uživatele smajliss

http://www.alza.cz/intel-320-80gb-ssd-bulk-d238126.htm

Hodně jsem četl, že Intel má ty SSD nejkvalitnější, tak jsem šel do něho. Po nainstalování všech programů plus WoWka (17gb), tak mi ještě zbylo 35GB. Akorát hudbu,obrázky a filmy mám na tom starém disku z kterého jsem udělal externí přes usb.

Obrázek uživatele smajliss

Tak se to začlo sekat znova. SSD jsem naštěstí ještě mohl vrátit, takže jsem o peníze nepřišel. Tak teď už fakt nevim. RAMkama to není, HDD to není. Nic se nepřehřívá. Že by nějaká chyba procesoru nebo desky ?

Teď se mi to seklo při: Stahování z internetu přes prohlížeč, poslouchání písniček přes windows media player

Obrázek uživatele Michal Čížek

znova jsi udělal stress test a zase jsi zjistil, že to je disk?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Zdravím vás všechny.. koupil jsem si minulý týden tento notebook a mám uplne ten stejný problém jak popisuje kolega výše.. chci se zeptat kde se dá sehnat ten lenovo diagnostický program, nějak se mi nedaří ho najít.. notebook půjde teda s největší pravděposobností do reklamace, ale chci si být jistý.. děkuji vám za odpovedi :)

Obrázek uživatele Michal Čížek
Obrázek uživatele slayer

omlouvám se, že jsem nebyl při prvním příspěvku přihlášen, nějak jsem si toho nevšiml...

Děkuju.. nakonec se mi to podařio najít.. nechal jsem to těmito testy několikrát projet a v pohodě.. nic.. ovšem, stahl jsem si nejake bootable cd s ruznymi testy a prisel jsem na to, ze pamet integrované grafiky haze chyby, kdezto u dedikované vubec.. a je to docela dost pravdepodobne s tou grafikou, jelikož mi 14dní zpátky odešel notebook, který před svou smrtí udělal přesně to co dělá tento (odešla tam práve grafika), ovšem tento jde znovu zapnout.. ještě me napadá, že tam zkusím šoupnout jiny disk a udelam cistou instalaci a cistou tak, ze nepouziju to jejich recovery.. možná tomu vadí třeba nějaká ta jejich aplikace, kdo vi

Obrázek uživatele Michal Čížek

zkus to a dej vědět, osobně jsem se s tímto problémem nesetkal

Obrázek uživatele slayer

Docela nepříjemný pocit rozebírat ani ne tyden starý notebook.. ale už mám nainstalovaný windows na jiném disku.. zatím vše bez problému.. schválně jsem si pustil hudbu do sluchátek a začal instalovat.. a sem tam se mi hudba zasekne a udělá se ta smyčka, ale třeba jen na půl sekundy, no čekám kdy se to zase zakousne uplne.. ovšem chci radu, jak jim to mám potom říct na te reklamačce.. protože už vidím jak tam někdo bude s tím notasem trávit tolik času a třeba mu to jak na schvál neudělá :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

znova jsem pročet celé vlákno a připadá mi to spíš na nějakou aktualizaci, nebo ovladač. smajliss popisuje memtest dobrej, instalace na nový disk taky dobrý, ale proč to začalo dělat až později? Možná přišla aktualizace, nebo antivir co při kontrole zastaví ukládání dat a už se to nerozjede. Tohle je taková piplačka, že to chce opravdu krok po kroku instalovat a zkoušet, testovat funkčnost. Pokud to máš v záruc, dal bych jim to at si poradí, na tom starém disku to dělalo pořád, nebo jen někdy? ovladače bych zkusil přeinstalovat chipset hlavně. Ani jsem nenašel žádná fora co řeší tento vás obou stejný problém.

Tady jsou přímo servisní střediska pro Lenovo, zkus tam zavolat: Lenovo Support
telefon: +420 800 606 040 - notebooky IBM Lenovo pouze řada IdeaPad

PC Net CZ spol. s r.o.
Nepravidelná 12
102 00 Praha 10 - Šterboholy
telefon: 272 700 855
notebooky IBM Lenovo (mimo IdeaPad

Obrázek uživatele slayer

Mám ho dneska přesně týden a den.. a prvně mi to udělalo hned na druhý den, potom v neděli 2x, pak byl klid a včera se mi to stalo 3x.. ovladače jsem komplet všechny přeinstaloval a nahradil novějšími, nepomohlo to.. na té nové instalaci nemám žádnou aktualizaci, jen ty co jsou zahrnuty v SP1 a zase se to zaseklo.. musí to být 100% tou grafickou kartou..

dneska už se mi to stalo 3x behem hodiny.. už jsem v biosu nastavil pouze dedikovanou grafiku, jestli se to nestane, tak je to jasnéé.. začínám být, pěkně naštván..

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak jestli ti to připadá jako GK, o té se v různých forech zminovali, ted o week tu moc nebudu nejspíš vůbec, pak se mrknu co všechno tam o GK psali, to jediné jsem tam zaznamenal, ale nečetl. Četl jsem trochu o problému GK v ubuntu, že při aktualizaci se jim komplet rozesralo nastavení GK a museli to nastavovat tak jak to bylo před aktualizací, jinak se jim to také občas kousalo. Uvidíme, zkus mrknout na nastavení rozlišení a frekvenci, trochu se stím potrápit.

Obrázek uživatele slayer

Takže nevím co se mu stalo, ale jakmile jsem se začal zajímat o reklamačku, tak to ten počítač neudělal ani jednou.. takže vše je v pořádku, ale stejně mi to příjde jako záhada.. a vůbec nejlepší na tom je, že se mi podařilo opravit i muj starý notebook, takže mám ted dva :-D joo to jsem vždycky chtěl.. :-D děkuji vám za rady, možná se tady ještě objevím v případě nouze, ale doufám, že už to poběží bez problému :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

to je dobrý, vylep mu záruční list na bok, aby si to nerozmyslel :D


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.