Zamrznutí pc - čím to je? (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
koupil jsem si druhou RAM do pc a když pc spustím po nějaké době se mi sám od sebe restartuje. Řekl bych, že bude problém s tím, že si ty ramky nesedí, ale že by byly špatné říci nemůžu, protože jsem je kontroloval Memtestem 3x a žádný error se neobjevil. Tak si myslím, že chyba bude buď v časování, nebo něčem takovém. Proto jsem v BIOSU změnil z 2.5-4-4-8 na 2.5-3-3-8 a pc se už nerestartuje, ale teď zamrzává :D

:shock: Jo a všiml jsem si, že když v BIOSU nastavím AUTO detekci frekvence RAM a AUTO nastavení toho časování tak se mi ten pc restartuje. A když to nastavím na Manual a dám tam ty hodnoty výše uvedené, tak "jen" zamrzne po určité době.

Přikládám potřebné info:

Stará RAM: 512MB 400MHz CL 2.5 viz. Obr 1
Nová RAM: 1024 MB 400MHz CL 3.0 viz. Obr 1
MB: K8U-X
CPU: AMD Sempron 2500+ 1.4 GHz

Obr. 1 http://templario.own.cz/obrazky/DSC00109.JPG
Obr. 2 http://templario.own.cz/obrazky/DSC00110.JPG
Obr. 3 http://templario.own.cz/obrazky/DSC00111.JPG

Jakákoli rada jak vyřešit problém s novou RAM, která dělá nepořádek a pc se mi restartuje nebo zamrzne, přijde vhod. Děkuji předem. :cool:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tahle varianta je snad nejhorší, jaká mohla kdy být :)) Shrnu to: různý výrobce, různá velikost, různé časování..
500MB ti asi nikam nepoůže, ideální bude je vyndat úplně (stejně ti ruší dualchannel) a nastavit časování přímo pro druhou ram.. Ideálně otestuj každou samotně ať si ověříš, že neplechu dělájí jen obě najednou.. Pokud bys je ale obě chtěl najednou, zkusili bychom najít kompromis v časování, ale nejspíš se to nepovede. Přečasovat ramky je obvykle těžké a v tomhle případě, jelikož ramky na sobě plnou specifikaci nemají (a obecná 2.5 specifikace se může různit), asi žádnou ideální nenajdeme.. než ale CL degradovat úplně, raději tu menší ramku vyhodit, případně si obstarat ještě jednu tutéž zeppelinku...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Heh :)) ještě bych dodal, že jsem je tedy zapojil nastavil to časování jak jsem řekl a zkusil je otestovat na UT 2004 :)) Hrál jsem asi 3h a jelo to čistě, bez sekání dokonce jsem byl první v tabulce :D Ale žádný restart nebo zamrznutí - tak jsem si říkal paráda RAM sedí. Ale jen co jsem to vypnul a začal něco kopírovat přes LAN (zálohu) tak se to začalo restartovávat. Už to ani nezamrzlo - jen restart a to asi co 7min. Takže je to v pytli :(

K tomu dualchannel - ta MB nemá podporu dvou RAM? Resp. dvou různých RAM? Proto to taky dělá problémy? Já mám totiž na jiném pc taky dvě různé RAM - přesně jako tady -různé velikosti, firmy, i časování a běží mi to bez problému - to bude asi tím, že mám na MB JW N2PAP Ultra nForce podporu Dualchannel, že?

Má nějaký vliv na funkčnost těch dvou RAM současně, když jednu zapojím do prvního slotu a naopak? Mě se totiž stalo na mém starém pc, že když jsem zapojil starou RAM jako první a vedle ní tu novou, tak mi MEMTEST našel problémy a když jsem je prohodil - tedy tu novou jsem dal jako první, tak vše bez problému.

No nic zpět k našemu problému. Zkusím je otestovat každou zvlášť a pak se pokusíme najít společné časování. A napětí nám může nějak pomoci? :???:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tvoje základovka, ač je to mrzák (pokud jsem našel správně http://www.jetway.com.tw/jw/motherboard_view.asp?productid=25&proname=N2... ) dualchannel podporuje, ovšem má mít 3 sloty a teď je otázka, který z nich je ten druhý kanál.. Měl by to být ten s jinou barvou ale sválně si projdi popisky na desce nebo v manuálu, jedno bude channel A1 A2 a druhé channel B, přičemž channely A-B spolu pracují jako dualchannel.. V tomhle případě je lepší dualchannel vypnout a obě je provozovat v channelu A, ovšem tím se připravíš o výkonnostní výhodu toho dualchannelu.. Právě pokud v DC jsou, řadič se v obou snaží namapovat totéž a nastávají ty problémy... Nemusí nastat vždy, liší se to desku od desky..

To, že to ve hře nepadlo je otázkou, požadavky na paměť jsou jinčí než v systému... Je možné, že je vadná ta novější paměť, to poznáme..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak jsem je otestoval - každou zvlášť. Tady jsou obrázky.

http://www.templario.own.cz/obrazky/nova.jpg
http://www.templario.own.cz/obrazky/stara.jpg

V pořádku. Obě jsem testoval v prvním slotu - to je z pohledu na MB ten spodní slot.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Takže každá zvlášť problémy nedělá? Tak zkus ty sloty nějak prokombinovat...

Co na PC děláš? abychom zvážili, zda by ta 512 znamenala vůbec nějaký přínos..

Obrázek uživatele Vlastik

Dal jsem tu novou do slotu č.1 a starou do toho druhého. K tomu jsem přeměnil časování na 3 - 4 - 4 - 8 a počítač šlape dobře. Nerestartoval se vůbec, snad jednou někdy o půlnoci když už běžel dlouho, ale pro normální prohlížení netu a kancelářské aplikace to stačí bohatě.

Takže tak. Děkuji za tipy a rady. Myslím, že můžete LOCK. :???: