Výměna větráku?

Dobrý den,

Potřebuji se poradit, než objednám nějakou pitomost.
(Větrák je jediná věc, kterou jsem nikdy neměnil, rád si nechám poradit)

Opravuji počítač asi 5 let starý, přesto slušně výkonný. Záruka dávno propadlá. Asi rok po koupi se začal při spuštění zobrazovat "FAN ERROR", teplota byla nadprůměrná, přesto v mezích. Nyní, po 5 let relativně bezproblémového... (co to plácám, skoro žádný díl už není původní...)... provozu počítač nepustí dál než do okna přihlašování uživatelů - shodí se - bez žádného upozornění, modré smrti apod. Takže jsem vydedukoval, že se onen problémový větrák konečně ozval. Chci koupit nový větrák plus vyměnit chladící pastu. Co si o tom myslíte? A na co mám dát pozor?

Jde o tuto základní desku, socket 775 :
http://zakladni-desky.hledejceny.cz/asus-p5ld2-se-skt-775-i945p-d-ddr2-p...

Představoval bych si takovýto větrák (ale nevím jak uchytit, nemá klasické 4 intelácké "vruty" :
http://www.alza.cz/zalman-cnps7000v-alcu-d281325.htm

Nebo bych měl investovat do lepšího procesoru? (nyní 2,2 dual, jediný slabý bod sestavy) :
http://www.alza.cz/intel-pentium-dual-core-e5700-d179327.htm

Obrázek uživatele sasha.cz

investice do "lepsiho" procesoru, je v tvem pripade zbytecna, urcite to neni ten slaby bod sestavy, zakladni deska je prehystoricka, nema cenu do ni jeste neco cpat...k tomu "vetraku" : k temto takrka univerzalnim chladicum, se dodava set na uchyceni na patice : Intel: 1155 / 1156 / 775, AMD: AM2 / AM3, takze ty "vruty" u toho jiste budou. Jses si jisty ze je to chladicem? Po zapnuti PC se netoci? Zkontroluj v biosu teploty a hod je sem....

Obrázek uživatele Peca

Výrobci mívají na svých stránkách návod k instalaci, příp. manuál...
http://www.zalman.com/ENG/product/Product_Setup.asp?Idx=312

Obrázek uživatele harryharry

Náhodou, s chodem PC jsem naprosto spokojený. A poradí si bez problémů i s novými peckami typu Skyrim, Modern Warfare... V čem limituje základní deska sestavu? Vždy jsem myslel, že jde jen o počet slotů a kompatibilitu s hardwarem. Každopádně k novému procesoru se také nepřikláním.

Po zapnutí se točí, ale řekl bych, že příliš pomalu. V biosu se k teplotě nikam dostat nemohu - už jsem to hledal mockrát. Ale pamatuji si, že naposled při spuštění vykazoval CPU teplotu 67°C - měřeno programem SPEEDFAN.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Deska není jen stará, ale taky je obyčejná. Většinu problémů bych zed přiřknul jí. Jinak ten chladič - ten jako takový za nic nemůže - buď odešel jen větrák, kdy je možné vzít takřka jakýkoliv dvoupinový, třípinový, a napojit jej sem a doměnku potvrdit nebo vyvrátit, nebo odešlo řízení na základní desce.. Než něco koupíš, npokusil bych se testovat..

Ideálně celý počítač rozlož na prvočinitele a pořáně vyfoukej kompresorem, hlavně sloty a konektory.. Slož, zapojit, spust, uvidíme.. Když nenajede, je potřeba vylučovací metodou odpojování, a dávání jiné (třeba grafiky) zjistit, která komponenta to má na svědomí..

Malý chladící efekt chladiče rozhodně neůže za to, že se počítač nezapne..

Obrázek uživatele harryharry

Vyloučil jsem grafiku, zdroj, paměti, HDD - zbývá jen deska a chladič procesoru.

Kvalitní mi stávající chladič od Intelu rozhodně nepřijde a myslím, že 5 let provozu je na něj až až. Měnit základní desku se mi nechce...

Proč by nemohl? Při vysoké teplotě se počítač přeci shodí sám, aby zabránil poškození.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nečetl jsem tu nic o padání, spíš o nechtění se zapnout.. Jinak ano, vadný chladič způsobí, že to po čase zátěže padne. Ale tak spustí se to. Nebo pokud se to přehřeje, tak by se to mělo vypnout a ne spálit..

Obrázek uživatele harryharry

"ž do okna přihlašování uživatelů - shodí se - bez žádného upozornění, modré smrti apod" - první příspěvek ;-)

No nic, koupím větrák, pořádnou pastu a nechám počítač dožit poslední měsíce provozu?

Obrázek uživatele sasha.cz

nez to koupis , tak bych si ho nekde pujcil, normalne box na 775ku, i kdyz investice 300,- neni zas tak hrozna, kazdopadne jestli jsi predtim nameril 67 stupnu, tak je to jasny, ale prijde mi divny ze se procesor ohreje tak rychle, ze se PC ani nedostane na plochu...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Je fakt, že jsem četl jen ten FAN ERROR.. Taky se mi to stávalo..
Ideálně tam zkus připojit jiný větrák z počítače, pak se uvidí..

Obrázek uživatele harryharry

Tu možnost bohužel nemám :-/ Došla mi teplovodivá pasta. Risknu to a napíšu.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.