Upgrade MB - výběr nové

Zdravím mám tenhle CPU http://procesory.heureka.cz/amd-athlon-ii-x4-640/
a postupně hodlám obměňovat,chtěl bych koupit tuto desku http://www.czc.cz/asus-m5a97-r2-0-amd-970/112017/produkt nebo http://www.czc.cz/asus-m5a99x-evo-r2-0-amd-990x/112018/produkt + nějaký kvalitnější RAM a v budoucnu hodlám vyměnit CPU za 6 nebo 8 jádro.
Otázka zní pojede tento CPU Athlon na těchto deskách,jestli se vyplatí ta dražší,nyní mám tuto která jede pořád perfektně tak bych chtěl adekvátní náhradu,popřípadně i jestli můžete doporučit nějakou lepší a jestli to má cenu,jinak nic netaktuju.

http://www.asus.com/Motherboards/M2N32SLI_DeluxeWireless_Edition/

Obrázek uživatele kiko261

Ja osobne ti môžem odporučiť http://www.alza.cz/kingston-4gb-ddr3-1600mhz-cl9-hyperx-blu-edition-d245... a časom si z toho môžeš vyskladať kit.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo dík za odpověď ,ty RAM mě jsou jasný kvůli tomu to chci taky vyměnit protože mě jedna zdechla a 3GB je na dnešní hry málo a vrážet prachy do DDR 2 nemá cenu ,taktovat nehodlám takže vemu tu levnější,paměti jsem měl vyhlídlí tyto.http://www.czc.cz/crucial-ballistix-sport-8gb-2x4gb-ddr3-1600-cl9/101084/produkt CPU časem vemu tenhle až cena spadne krapek dolů na ten nespěchám.http://www.alza.cz/amd-fx-8320-d360499.htm

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A jen abych odpověděl na otázku, M5A99X určitě, a Athlon do ní padne.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo dík, takže lepší vzít tuto než tu levnější ,500 navíc mě nezabije.http://www.czc.cz/asus-m5a99x-evo-r2-0-amd-990x/112018/produkt

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ještě takovej dotaz když ponechám zatím starý CPU ,bude mít vliv na hry těch 1600 MHz místo 800MHz co mám teď ? Koupím ještě WD Raptora ten urychlí načítání.Mám GTX 560 a pořád se mě místama mírně seká (jako by se načítala) Crysi2 a nevím proč,zajímavý že 3 jede normálně,ten Athlon by měl snad zatím k tý kartě stačit ,tak mě napadlo jestli to není těma RAM 800MHz 3GB.Nehoním nějak FPS ,ale chtěl bych hrát hry plynule.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ram paměti moc velký rozdíl neudělají, ale 1600 vs 800 by mohlo být znát. Pozor ale, desky mají DDR3 paměti a pokuc tvých 800 MHz chápu, máš DDR2 paměti, což nepůjde k sobě!
Nekupuj WD Raptora, kup si raději SSD.
Spíš bych řekl, že to prostě nestíhá procesor, případně že jde o bugy ve hře..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo jasný že ty paměti koupim DDR3 šlo mě o ty MHz.Já nevím s tím SDD pise se ze je dost poruchovej,o litr dražší a rychlost zas otolik není znát oproti Raptoru.Ze chlapík co montuje PC ,tak se 4 z 5 SDD porouchali atd, samozřejmě se mu 4 PC vrátili na reklamaci.Jinak ještě ta dražší deska je lepší kvalita, nebo jde jenom o možnost taktovani?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

DDR3 se dělají 800MHz? To snad ani né.. Vzhledem k ceně jsou nejlepší 1333 nebo 1600 MHz modely, CL9 a níž.

Kdo píše že je poruchovej? SSD neni poruchovej, ale nemá velkou životnost - je to hodně muziky za nemálo peněz. Musíš se k němu ale umět chovat, protože každým zápisem se opotřebovává až umře. Platí že se dá bezpečně přepsat tak 1000x (tzn na 250GB disk uložit a smazat 250 TB dat), pak začne umírat, ale už po 200 přepisech mu lehce začne klesat rychlost. Pokud ho ale použíáš chytře - všecko na něj uložíš a pak už to jen čteš (spouštíš), dá se předpoládat životnost klidně 10 let. 3 roky normálního používání vydrží určitě. Já mám SSD 3 a dávám jim teda čouda (protože chci, aby to bylo rychlé, a zaplatím za to ty 3 tisíce), a už třetí rok, hlásí zdraví 85%, což je myslím nečekaně dobré. A...já už nikdy bez SSD. Počítače bez SSD jsou tak tragicky pomalé. :)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tojsme si nerozuměli s těma RAM mám 800MHz DDR 2 a zajímalo mě jestli si pomuzu když zatím obmenim MB + RAM 1600MHz DDR 3.

Stim SDD me to říkal znamej, i na netu se to píše, dost často instalují -mazu hry,stahují vypalim a mazu dokola, tak tím by se snižovala životnost jestli dobře chápu,Raptor je jen o trochu pomalejší, ale záruka 5 let,levnější. Hluk mě netrapi mám odhlucnenou case

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ad ramky - jo, mezi DDR2 a DDR3 na dvojnásobné frekvenci posun je.

Bullshity. Jak říkám, musíš být chytrý - proč ukládat stahovaný crap na SSD? SSD není úložiště, na to máš sekundární disk, HDD. SSD je na věci, které chceš mít rychlé.
Moc koukáš na čísla a málo na technickou dokumentaci. Raprot může mít vysokou rychlost sekvenčního čtení a zápisu (i tak je většina SSD minimálně 2x rychlejší, 3x proti běžnému HDD), ale SSD vede hlavně v náhodném čtení a zápisu. Totiž, v HDD se musí 1) posunout čtecí hlava, 2) otočit plotna 1x. U většiny disků je to kolem 6 ns, u raptora o něco méně, ale pořád je to klidně 1000x více, než u SSD, kde se nic hýbat nemusí. V jednom taktu přijde adresa, v druhém se valí z disku data. to jsme u několika pico-s a méně.

Ale to jsou zbytečné detaily. V praxi platí, že SSD je brutálně rychlejší pro spouštění OS, načítání ve hrách, spouštění více aplikací naráz a agilitě, odezvě systému.

Já mám 128 GB SSD a vejde se tam systém, základní programy a několik her (až 10, to záleží). Bokově je 1TB HDD jako úložiště filmů, instalaček a málo hraných her. A taky SSD nehezky často měním, a přesto je zpomalení SSD těžko měřitelné. Tomu ssd jsou ale teprve 2 roky, za další 2 roky už na tom možná bude hůře. No co. Vezme se a vymění se, a rychlost bude svištět dál. :)

Já nejsem prodavač, mě je to jedno, kup si co chceš. Já ti říkám, co je nejlepší...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No stahovat se dá na HDD toje pravda.Jenže hry je lepší mít na C.systém takže tam se mazání přepisování nevyhnes.By mě zajimalo jak se pak řeší reklamace když ho prepisovanim oddelas, což se u 120GB muže klidně stát. Jinak zatim vybírám a zvazuju pro a proti.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Viděl jsi 120 TB dat pohromadě? :) I kdybys celý disk přepsal jednou denně, vychází to na 3 roky. Pokud jednou za týden jednu hru vyměníš za jinou, pfffff :-)
Reklamace se řeší tak, že máš 2 roky záruku.
A až odejde, prostě si koupíš nové, tou dobou už za poloviční cenu, nebo rychlejší, i když je pravda, že za poslední 3 roky se SSD moc nepohnuly, navzdory očekávání.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak dobra beru v úvahu SDD 250GB,120 je málo. Tak dík za radu a doporučení. :-)

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jinak ještě kterou značku vzít? Crucial 500 - 550,nebo raději Samsung, ten je ale dražší a platis zřejmě jenom za značku, kvalita bude asi nastejno.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Samsung Evo vycházel v testech velmi dobře, ale to byl nějaký obří model... Samozřejmě čím větší disk je, tím exponenciálně větší je i životnost. Realita ale zatím ukazuje, že SSD zas tak malou životnost nemají, ať už vemeš kterýkoliv. Já mám HyperX od Kingstonu a M4 od Crucialu, ale příště bych asi šel do Intelu, do 530tky.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ještě takovej dotaz,je lepší koupit tu MB a k ní pak ten AMD FX 8320 nebo je lepší se nato vykašlat a koupit pak komplet Intel kde ovšem budu muset nespíš dokoupit i chladič protože starej Colemaster nato asi nepůjde...

Tím že bych pak taktoval ten CPU 8320 ztrácí se tím záruka ? Co se píše dá se dotaktovat na výkon 8350.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No musíš se rozhodnout, o jakou platformu stojíš. Je to prašť jako uhoď, ale pokud chceš mít ve výsledku high end počítač, tak asi Intel, no..Řekněme tak s grafikou nad 8 tisíc korun.. Do té doby se vyplácí AMD.

Přetaktování děláš na vlastní riziko - v případě poškození procesoru přetaktováním nebudeš moci záruku uplatnit. Často se ale nikdo neptá a reklamace normálně projde. Výše přetaktování záleží na kusu, ale obvykle je přetaktování bez rizika - procesor se spíš vypne, než poškodí, pokud budeš taktovat opatrně.
Procesory se vyrábí za cílem vyrobit nejvyšší model, nižší modely ale plný takt nezvládají, tak je jejich takt snížen a jsou prodány levněji, než aby se vyhodili.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Jo dík za odpověď,teď mám GTX560 a ta mě zatím stačí ,nějak FPS nehoním a kdybych kupoval v budoucnu jinou tak nějakou do 6000 tj R9 270X - R9 280,víc bych nedal.Takže mě jde jenom oto aby se pak karta neflákala takže u AMD je to jasně FX 8320 a u Intelu jsem koukal na 5-4570 jenže ten je o litr dražší + bych musel kupovat jinech chladič za litr....


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.