Propojovací kabel miniUSB

Dobrý den,

Chtěl bych se zeptat, zda je kromě ceny a značky nějaký rozdíl mezi "Datový kabel NABÍJECÍ" a "USB-Micro USB kabelem". Kabelem chci nabíjet telefon LG GD510.

Odkazy :

http://www.profizona.cz/datovy-usb-kabel-blackberry-htc-lg-motorola-noki...

http://www.alza.cz/propojovaci-kabel-usb-kabel-2-0-usb-am-microusb-bm-1-...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

těžko říct.. po stránce datové budou stejné, ale to nabíjecí - může tam být nějaké spešl přemostění, posílání napětí na nějaký samostatný pin, který by ten nenabíjec mít nemusel a tedy nabíjení by nemuselo fungovat.. avšak nikdy jsem s tím neměl zkušenost, takže těžko říct.. snad jen napsat prodejci..

Obrázek uživatele harryharry

Vyřešil jsem to trochu jinak, koupil jsem si univerzální USB nabíječku. Zatím s ní nemám sebemenší problém.

http://www.alza.cz/qcp-usb-cerna-8-koncovek-d164248.htm

Obrázek uživatele Ripp3r

Jen pro upřesnění pro další uživatele - pravděpodobně to bude tak, že dobíjecímu kabelu budou chybět dva prostřední drátky, které slouží k přenosu dat a opravdu se mobil bude pouze dobíjet. Ten propojovací by měla být normální "redukce" z miniUSB na normální USB.

Obrázek uživatele harryharry

To znamená, že každý datový kabel bude dobíjet?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no.. to tedy nevím.. spíš bych si tipl, že nabíjecí kabel je o pár pinů bohatší, nebo mají tato zařízení jeden pin sdílený anaveden na něj napětí z USB počítače.. takže dobíjecí kable zároveň posílá data ale datový jen data.. jenže to záleží výrobce od výrobce, standardně není nic standardní, ale běžný kabel by měl být schopen dobíjení i dat zároveň..

Obrázek uživatele Ripp3r

Je to tak, většina datových kabelů dobijí - u nových mobilů je to na 100%, je možné, že některé starší typy to neměly. Sám jsem zkoumal právě jak toto funguje a bude to pravděpodobně tak, jak říkám. V USB jsou 4 drátky, 1 napájení, 1 země, 2 data. Ten kabel na dobíjení má pravděpodobně pouze ty dva krajní na dobíjení nebo má ty prostřední "ušmiknuté" (s tím jsem se setkal, když měl USB kabel jenom napájet, tak drátky tam byly, ale ty prostřední nebyly vyvedené ven).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nemohu si to ověřit na ničem, protože podobné zařízení nemám..

ale když to řeknu všemi způsby, ani Ripp3r nemusí mít pravdu..
dejme tomu, že ten mobil používá tyhle 4 piny jako základ pro datový přenos.. to nabíjení ale vyžaduje třeba více, nebo třeba jinudy.. resp nabíjecí obvod mobilu je samostatný od datového.. pak je v tom kabelu slučovač, který bere další napětí navíc a posílá ho sloučené klidně i s daty na datovém kabelu.. v mobilu je pak rozlučovač, který posílá data k datům a napájení do nabíjecího obvodu..

logicky je to zbytečné, ale prakticky člověk nikdy neví :D použití univerzálního kabelu tak může znamenat 2 věci: nic se nebude dít (nebude fungovat anbíjení/datový přenos), nebo dojde ke zničení mobilu/zařízení, nebo také může dojít k poškození USB řadičů v počítači následkem poslání signálu z mobilu na jiný pin (očekávající, že v kabelu je právě slučovač, který ten signál rozděli správně).. většinou se stane to první, ale raději tě varuji že i ty další dvě možnosti existují :cool:

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, Já mám zkušenost s datovými kabeli jen pro HTC, který má myslím miniUSB F, je to totožný konektor jako kabel pro olimpus fotáky. Ale nejspíš to v dnešní době bude standartní zapojení i pro ostatní výrobce s jinými konektory. nesetkal jsem se s jediným propojovacím kabelem PC- TEL v mém případě HTC aby byl jenom datový, nebo jen nabíjecí, už z hlediska výroby by bylo dost neefektivní, aby někdo vyrobil propojovací kabel PC-TEL, kde by bylo funkční jen datové, nebo jen napájecí propojení. U většiny jiných značek telefonů nokia, samsung, LG atd. jsem se setkal jen stím, že pokud byl telefon po připojen kabelem k PC, tak nabíjení nefungovalo, až v momentě kdy systém PC našel a nainstaloval nové rozpoznané zařízení + PCsuite, mohlo dojít i knabíjení telefonu. Jestli to někomu zkušenému trochu v tvém případě napoví, u propojovacích kabelů pro HTC je napájecí pin jiný, než v tom samém konektoru z nabíječky do zásuvky. často jsem se setkal stím, že jen u nabíjecích adaptérů byl přez odpor zapojen i pin z propoj kabelu PC-TEL. Na závěr bych tím typnul že at koupíš jakýkoliv propojovací kabel z ajakoukoliv cenu, které jsou od značkových po druhovýrobu cenově dost daleko od sebe, tím i kvalitou, bude ti ten kabel nabíjet telefon až po instalaci telefonu v systému PC.

Obrázek uživatele harryharry

Tak jsem právě zkontroloval počet pinů v mém /nabíjecím a datovém/ a /datovém/ kabelu miniUSB. Jsou naprosto totožné.

Obrázek uživatele Ripp3r

misacek: S tím, co říkáš jsem se nikdy nesetkal... Nokia N73 funguje nabíjení i když jí počítač nerozezná. Můj "nový" HTC Diamond to samé. Taky sis špatně vyložil ty kabely. Je to buď JENOM NABÍJECÍ nebo je to kabel DATOVÝ, KTERÝ ZÁROVEŇ NABÍJÍ.

Jinak starší miniUSB typu F (spíše známý jako extUSB) není i u dalších výrobců mobilů. Mezi mobily ho používalo asi jenom HTC. Ale i to nyní přišlo na nově zavedený standard klasického miniUSB.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ripp3r:máš pravdu, HTC nabíjí i když neni rozpoznán v PC, s N73 nemám zkušenosti, ale měl jsem za to že také nenabíjí, zkušenost mám se Sony Ericsson a Samsungem snad všechny modely a LG už nevim co to bylo za model, ty prostě nenabíjejí dokud je PC nerozpozná asi jde také o stáří modelu značky. Každopádně to neni na závadu jestli ano nebo ne, prostě až ho PC najde musí nabíjet každej propojovací byt u prodejců prezentován jako datový kabel. To stěma kabelama, jsem právě takhle myslel, je jen nabíjecí ( S adapterem do zásuvky ) a nebo datový, kterej taky nabíjí z USB portu, nikdy jsem neměl datový kabel kde by bylo zapojené jen data a zem. Nesetkal jsi se přesněji s čím, jestli stím propojením přez odpor nabíjecích 2x + pinů ( 1pin zapojen v nabíječce s adaptérem a 2 pin v datovém kabelu) kde právě v tom extUSB konektoru je celkem 5 pinů? vyfotim ti to a hodim ti to sem. Je to asi půl roku kdy jsem se tim zabíval, protože, jsem koupil nějakou šitovou nabíječku s adapterem a po připojení do této nabíječky mi vždy vyběhlo na HTC okno connect to PC, jako bych to připojil datovym kabelem do PC, original nabíječka to nedělá což je normální když to je píchnutý jen do zásuvky na zdi.
To co koupil harryharry je univerzální nabíječka a proto mu to bude nabíjet vždy když to připojí do USB a právě v jedné takovéhle univerzal nabíječce, která měla jenom nabíjet jsem objevil ten odpor, kterej když jsem vyndal přestala mi ta šitová nabíječka házet to okno connect to PC na HTC jako bych to zapojil do PC.
Proto si také myslím, že harryharrymu bude nabíjet i ten datový kabel, ale až po instalaci telefonu do PC, může hned viz HTC a N73, ale LG je úplně někde jinde, tak asi spíš až po té instalaci. Každopádně to vyřešil, šlo mu přece jen o nabíjení a za tu cenu co to koupil k tomu mohl dostat i adaptér do zásuvky s autokonektorem-USB.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.