Prodleva "pípnutí"

Dobrý den,

mám jeden opravdu rychlý dotaz

Dostal se mi do rukou bratrův nefunkční počítač. Vyměnil jsem HDD, přidal dvě RAMky a je z něj zase celkem slušný funkční stroj. Jen mě trochu vyvádí z míry mnohem větší prodleva během zapínání a vypínání počítače.

příklad - při restartu se počítač "vypne" - vše zhasne a jen se točí větráky. Toto trvá i 30 sekund, než konečně "pípne" a začne se bootovat.

Mám se toho nějak bát? Může to být špatným připojením HDD (např na slave pozici?).

Omlouvám se za lajckost a děkuji za odpovědi.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, jak starý je to PC? nebo spíš co to je, starší PC při startu testovaly RAMky, pak hledaly disky a trvalo to, než začal najíždět systém. Zkontroluj nastavení disku na MASTER a připoj ho na konec kšandy, pozor na zapojení kšandy, ty 2 konektory blíž sobě jsou určené pro disky. Zapoj jen jeden disk, pokud jich tam máš víc, až pak je přidávej. Další disk SLAVE a připojit na vnitřní konektor.

Obrázek uživatele harryharry

Starý je asi 6 let. Ale žádný díl kromě základní desky už není původní. (i když chápu, že od základní desky se vše odvíjí). Je to 4 GB RAM, 1 GB ATI DDR3, 2x 2Ghz, 500 GB. Ta doba je dobrá, dost se prodlužuje jen při restartu. Teď mne napadá, že počítač už asi od prvního půlroku "života" měl během bootovaní "FAN ERROR" nikdy jsem tomu nevěnoval pozornost, protože se větrák točil tak jak má a CPU nevykazoval nijak extrémní teplotu.

Disk je master. Ale na kšandě jsem ho připojil hned na první pozici, mám to tedy změnit(?). Bavíme se o kšandě "datové"? Napájecí kšandu disk nemá, je z řady "zelených" disků.

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano datové, zkus resetnout BIOS vytažením baterie na 10 min a odpojením od 230V. Pak mrkni do biosu na nastavení disku, vše co najdeš přepni na IDE. Disk připojit jako MASTER na konec datové kšandy. Na desce zkontroluj zapojení větráčku, jestli je opravdu na konektoru pro CPU a jestli má takový počet vodičů, jako je na konektoru.

Obrázek uživatele harryharry

Vše jsem udělal. BIOS mi vypisuje

Primary IDE master, slave - DVD mechaniky

a pak až

THIRD IDE MASTER - WD HDD (C:)
FOURTH IDE MASTER - druhý HDD

Nevadí, že je hlavní harddisk až třetí IDE?

Obrázek uživatele Michal Čížek

nevadí, když necháš zapojenej jen hlavní disk, je ta prodleva pořád stejná?

Obrázek uživatele harryharry

Ano. Druhý disk jsem připojil teprve teď. Vše jsem zkontroloval, vypadá to v pořádku. FAN error se už neobjevuje.

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak to chvíli sleduj a pak dej vědět

Obrázek uživatele harryharry

Fan error se pořád neobjevil, asi už to konečně bude v pořádku. Délka prodlevy se podle mě zkrátila, někdy se neprojeví, jindy je to minuta. Vzhledem k tomu, že je jinak počítač velmi stabilní a na jeho léta překvapivě rychlý, nebudu tomu už věnovat pozornost. Kdyby nastala nějaká chyba, popíšu jí a zmíním jí tady.

Dost jsi mi pomohl, děkuju! :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Nemáš zač, nechám to ještě týden otevřené.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.