Přehřívání notebooku (*VYŘEŠENO*)

Vlastním notebook MSI GX600PX. Koupil jsem ho cca před dvěma lety. Do nedávna sloužil dobře a nebyly s ním žádné problémy. Poté se samozřejmě nějaké typické "MSI problémy" objevily, alá vrčící větrák, opotřebování plastů atd. Poté se ale objevil ještě jeden dost velký problém a to přehřívání.

Samozřejmě klasický postup - rozebrat, vyčistit větrák od notebooku, vyměnit teplovodivou pastu - jsem vyzkoušel, ale zlepšilo se to pouze o 1 - 2°C. Pamatuji si, že když jsem notebook koupil, teplota grafické karty v zátěži nepřesáhla 82°C a procesoru 75°C. Nyní se notebook opravdu hodně přehřívá a po cca 15ti minutách hraní dojde i k preventivnímu vypnutí, ke kterému dochází, když grafická karta dosáhne 105°C. Procesor na tom není o nic lépe a je na cca 95 - 100°C. Zkontroloval jsem všechno, zda je správně přišroubované, doléhá správně chladič, není zacpaný průduch atd. Větrák běží normálně, podařilo se mi ho spravit, takže už vrčí daleko méně a otáčky jsou pořád stejné. Jenom ta teplota se zvedla. Vyrobil jsem si doma provizorní chladící podložku, která mi notebook chladí a fouká studený vzduch přímo do průduchu zespoda notebooku. Teploty jsou ihned lepší a grafická karta má kolem 95°C maximálně. I tak je to dost vysoká teplota a já se chci zeptat, čím je toto přehřívání způsobeno... Procesor ani grafiku jsem netaktoval (sice má notebook tlačítko "Turbo" k přetaktování z 2.4GHz na 2.8GHz, ale rozdíl jsem kromě + 1- 2 FPS nezpozoroval...). Notebook není zevnitř zanesený prachem a nebyl a není v žádném horkém prostředí, kvůli kterému by mohlo k přehřívání docházet. Napadlo mě opotřebení komponentů, ale nevím, o kolik se může zvedat teplota kvůli stáří. Samozřejmě jsem o tom slyšel, ale nezkoumal jsem to nijak přibližněji.

Specifikace notebooku:
Intel Core2Duo 2.4GHz
nVidia GeForce 8600m GT
3GB RAM (DDR2) myslím Samsung 667MHz
320GB HDD
nejnovější BIOS a ovladače - k přehřívání dochází jak na Windows Vista, 7, tak i na Linuxu (Debian a Ubuntu)

Edit: Zkoušel jsem i procesor podtaktovat, ale kvůli technologii speed step, která si upraví frekvenci procesoru podle sebe, to nemělo žádný vliv...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, vzhledem k tomu, že pomohl větší přísun vzduchu, mám podezření na poškození motorů ventilátoru - točí se pomaleji, než by měly a proto méně chladí.. bohužel, s tím si poradí jen servis.. pozor ale, tím rozebráním jsi nejspíš přišel o záruku..

ta technologie Intelu se dá vypnout, ale to by nám moc nepomohlo, jde hlavně o grafiku, která se asi vypne rychleji.. podtaktovat ji můžeš, ale přijdeš o výkon..

to přetaktování 2,4->2,8 je totiž jen pro procesor, a ten na hru téměř žádný vliv nemá..

Obrázek uživatele Ripp3r

Tak to je mi jasný, že to je jednom na procesor ;) Ale tak při prodeji je to velká reklama, zvlášť u notebooku.

Takže si myslíš, že to není stářím? Slyšel jsem totiž, že se to stává hlavně u herních notebooků... - neustále velká teplota - základní deska včetně grafiky odchází daleko rychleji...

Větrák se shání celkem špatně. V čechách je jenom minimum obchodů s náhradními díly pro notebooky a msi je značka, kterou tam jakoby neznali. Našel jsem jeden, ale neoriginální. Sice by měl pasovat (i podle toho, když já jsem notebook rozebíral a koukal jsem se na něj), ale originál je originál a ten se dá sehnat jenom v Německu, Anglii, ve státech atd. Bohužel objednávat ze zahraničí nemám možnost, tak zbývá už jenom ten neoriginální.

Edit: Napadl mě ještě ebay, ale tam je zase velké poštovné...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak samozřejmě, vysoké teploty nesvědčí a hardware odchází.. ale odchází znamená, že funguje špatně nebo vůbec, ale ne že topí víc.. účinnost takovýchto zařízení je takřka nulová a dá se říct, že spotřeba = vyzářené teplo a tedy nevím, že by se spotřeba stářím zvětšovala.. ale drobně je to možné..

každopádně nemyslím si, že takové skokové zvýšení teplot má za následek skokově zvýšená spotřeba - to je něco co by narůstalo postupně..

bohužel, s náhradními díly ti nepomohu.. to je jeden z důvodů, proč bych MSi nikdy nekoupil..

Obrázek uživatele Ripp3r

Tak jsem hledal na těch 2 obchodech s náhradními díly v čechách... Našel jsem jeden, kde prodávají i ventilátory.

Zde je obrázek celého heatsinku i s ventilátorem v notebooku

Poté jsem u nás našel tento heatsink, původně na Acer TM 292.
http://www.notebook-dily.cz/acer-tm-292-1/

Myslím si, že větrák by měl pasovat, ale nevím, jak je to s údajema, konkrétně s otáčkama... Přepokládám, že je nemají všechny notebooky stejné...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no ono hardwarově jsou ty větráčky stejné a zvládnou stejné otáčky, NTB si to ale reguluje sám a tak na některém dosáhne více, na jiném ne.. většinou je to ale tak, že NTB cucá z větráčku plné otáčky co dovede :D

vypadají stejně, ale ruku do ohně za ně nedám, kor když koukám na připojení druhé heatpipe.. ale tobě stejně stačí jen ventilátor jako takový, nebo že by byla poškozena heatpipe trubička? i to je možné.. avšak přijde mi, že tenhle počítá s jiným směrem druhé heatpipe, což je způsobeno právě rozdílnou arcitekturou různých značek NTB..

Obrázek uživatele Ripp3r

Mno tam jde hlavně o to, že u MSI GX600 ventilátor chladí obě heatpipe najednou, takže je asi jedno, jak jsou větráky uzpůsobeny...

Celkově to vypadá stejně. Ty větráky asi mění svojí rychlost podle napětí, který je do nich pouštěno...

A co se týče celého heatpipe, to je v naprostém pořádku. Kontroloval jsem ho a nevidím nikde žádné poškození či prasklinku a navíc, s notebookem se zacházelo dost dobře.

Přemýšlým o tom, že bych si ten chladič objednal nebo ještě tenhle vypadá "stejně"...

http://www.notebook-dily.cz/fs-amilo-m-1437-g-1/

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

hale, pokud ti jde jen o ten větrák, tak jsou stejné, ale jinak vypadá každý jinak.. jde mi o základnu větráku s pasivem (žebra), do té ve tvém NTB jdou obě heatpipe vedle sebe, na druhém obrázku se očividně kříží (výbrus v heatpipe i základně) a na třetím se zase liší spodní díl heatspreaderů (to co se dotýká čipů).. podle mě ti tam ani jeden nepude.. jen ten větráček..

Obrázek uživatele Ripp3r

Jo takhle! No samozřejmě se mi jedná jen a pouze o ventilátor samotný :D

Obrázek uživatele Ripp3r

Ještě bych se chtěl zeptat, jestli se opravdu jedná o vadný ventilátor. Je mi jasné, že mi neřeknete, zda je to tak na 100%, ale rád bych si byl trošku jistý před koupí nového. Našel jsem přímo ten samý typ v jiném notebooku a ten větrák se tady dá sehnat ale musí se koupit s celým heatsinkem a to vyjde na 600Kč bez poštovného a pro mě to není zrovna nejméně...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

v počítačích máme naštěstí jednu výhodu - co jde, tak je unifikované, tedy stejné.. má stjené rozměry, napětí,.. takže ano, větráček se z pohledu zdá být stjený, ale nemohu ti to říct přesněji.. snad jen konzultace prodejce a tech. podpory ntb..

Obrázek uživatele Ripp3r

Ne, na to jsem se neptal. Zajímalo mě, jestli opravdu ta vada v mém notebooku způsobující přehřívání nějak souvisí právě s ventilátorem a jestli mi jeho výměna pomůže. Jinak je na 100% jasné, že ten větrák tam bude pasovat, protože je to přesně ten samý typ, který mám já v notebooku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bohužel, problém s větráčkem je "rána na slepo" :( zde je tolik možností, že se nedají určit jinak než postupným vyloučením všecho, což se dělá výměnou, kterou, když nemáš, musíš koupit.. možná vyjde levněji servis... :(

Obrázek uživatele Ripp3r

A napadá tě ještě něco dalšího, co by mohlo být prostě v háji? Větráček mě napadl taky, ale podle sluchu si myslím, že se točí pořád stejně... Tak poškozená heatpipe trubička by to mohla být taky, ale nikde nevidím žádný defekt... Na kolik ovlivní teplotu procesoru kvalitnější teplovodivá pasta?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

defekt heatpipe může být i v místě, kde je heatpipe v bloku heatspreaderu..

teplovodivá pasta hodně - zaručuje, přesun tepla na chladič, tedy na heatspreader.. pokud je špatná, čip má 90 ale chladič jen 75°C a tedy chladí těch 75°C..
heatpipe zajišťuje přenos tepla z heatspreaderu na samotný pasiv - žebra s velikou plochou, která teplo vyzařují do vzduchu.. zase, pokud heatpipe přivede jen 55°C z teploty získané na heatspreaderu, chladící efekt ještě klesne.. (čim větší je rozdíl teploty chladiče a vzduchu, tím více se chladí)

ovšem to jsou stále věci, které nezjstíme.. chce to prosě servis :(

Obrázek uživatele Ripp3r

Rozhodl jsem se tedy, že si koupím nový větráček a rovnou tomu pomůžu kvalitní teplovodivou pastou. Do servisu se mi prostě notebook dávat nechce, nehledě na to, že není žádný poblíž.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

good luck :???: you may need it

Obrázek uživatele Ripp3r

Indeed :cool:

Obrázek uživatele Ripp3r

Konečně můžu říct větu: "My problem is finally solved!" A kupodivu jsem ani nekoupil nový větrák. Měl jsem dneska čas a "neměl jsem co dělat", chtěl jsem se tedy podívat na větrák blíž, jestli na něm není něco poškozeného. Větrák byl v pohodě, potom jsem se podíval do "výfuku", který bývá často zanesen a je nečastějším důvodem přehřívání... A? Nic :D Ale ještě pro jistotu jsem ho shora otevřel (ani jsem nevěděl, že to jde, ale byl prakticky jenom secvaklý) a nestačil jsem se divit... Díval jsem se zepředu i zezadu a žádný prach nebyl vidět, ale když jsem se podíval po otevření... Bylo neuvěřitelné, kolik tam bylo prachu! Ikdyž jsem ten výfuk mnohokrát a dlouho vysíával, tak to nepomohlo, prach tam byl přímo nalepený a když jsem se díval skrz, tak jsem ho ani nemohl vidět, ale průduch jakoby se zmenšil na polovinu... Takže jsem vzal tyčinku na čištění (takový ty vatový) a začal jsem čistit. Potřeboval jsem jich 10 nakonec :D Bylo mi jasné, že se teplota musí snížit. Takže jsem přimontoval zpátky větrák, poté celé chlazení, vše pořádně dotáhl a spustil notebook.

Větrák začal vrčet jako motorová pila... Všemožně jsem potom na něj tlačil a pokoušel se zjistit, kde by mohl dřít. Už jsem se skoro smířil s tím, že jsem ho při jeho čištění (ano, také jsem ho čistil) zničil. Napadla mě potom ještě jedna věc... Porušil jsem tím základní pravidlo jakéhokoliv montování (:D) a to postupné dotahování šroubů až na úplné maximum. Kousek jsem pootočil šroubky mezi větrákem a coolerem s heatpipe, aby bylo vidět, že se větrák kousek povisunul ven. Zapnul jsem notebook a větrák byl krásně tichý, skoro jako při koupi (až na jemné vrčení, které je neznatelné - je slyšet až při velmi pozorném poslechu). Vůbec mi neleze do hlavy, proč se nesmí ty šrouby dotáhnout až na maximum...

Nicméně po zapnutí PC a po dlouhé době i Windowsů (kvůli pár hrám) a pár hodinách hraní měla grafická karta maximálně 80°C a procesor !!!(60°C)!!!, čemuž se mi nechce věřit, protože hned při koupi měl procesor nad 70°C v zátěži... Takže to byla taková banalita, nový větrák mi nepomohl a já se ujistil zase v tom, že chybami se člověk učí :D

Ještě přemýšlím o tom, že dám novou teplovodivou pastu. Nyní tam je nějaká divná, plastická. Zkoumal jsem jí podrobněji a je to taková hodně plastická hmota a uprostřed ní jsou nějaká vlákna. V oboru chlazení atd. se nevyznám, neměl jsem tušení, že něco takového existuje. Vyplatí se dát tam novou "klasickou" kvalitní teplovodivou pastu?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no, hlavně, že jsme se ujišťovali, že je chladič čistý :D ale já nikdy NTB chladič v ruce ani neměl, navíc každý výrobce to má jinak, pokud byl z více dílů, těžko jsi do něj mohl vidět, ale těžko jsem mohl vědět, že je rozebírací :))

no jsme rádi, že vše funguje, takže nový větrák jsi nakonec koupil nebo nekoupil?

ta pasta, pokud jedeš na té, co tam byla, bude řádně bublinkatá a tedy ještě efektivitu chlazení sníží! určitě se vyplatí po každé demontáži chladiče nanést novou pastu.. vzhledem k tomu, že u NTB je chlazení prostě problém a že ani origo pasty nejsou nejkvalitnější, dal bych tam alespoň AC MX-2, ale v zájmu opravdu dobrého chlazení bych do AC MX-3 investoval..

co se dotažení větráku týče, tedy nevím, pokud jsi jej dotahoval do toho hliníkového bloku, jedině snad, že by na jeho spodní straně něco vadilo a nebo že by byl z tak měkého plastu, že by se deformoval a krouil a tím v něm vznikaly místa, kde by o sebe komponenty škrtaly, jinak nevím, musel bych to vidět, ale tak máš možnost si s tím hrát a zkoumat, vyndat ho a prohlídnout,..

těch 80°C na grafice samozřejmě nepovažuju za studené, ale rozhodně to není hodnota, za kterou by se notebook mohl stydět.. zde by určitě prospěla výměna všech teplovodivých past (i těch takových polštářkových..)

btw když už jsme u tobo, pokud to jde, udělej mi nějaké fotky očištěného vnitřku NTB a následně i toho chladiče a těch past :)) a pošli mi to soukromě přes ICQ, ať se mohu pokochat :D

Obrázek uživatele Ripp3r

Znova se mi to rozebírat teda už fakt nechce, promiň :D Já taky nevěděl, že se to dá až takhle rozebrat, přišel jsem na to náhodou :)¨A vážně normálním pohledem to vůbec nešlo poznat... Větrák jsem naštěstí nekoupil, i když jsem o tom uvažoval. Stejně by mě docela zajímalo, jak se ten notebook dokáže uchladit. Měl jsem v rukou několik rozebraných notebooků a každý z těch výkonějších měl minimálně dva větráky a z toho jeden větší. Já mám pouze jeden a ještě rozměrově asi nejmenší :D

K té pastě... Dost by mě zajímalo, o co se jedná. Porotože to, co mám v notebooku není pasta ale spíše taková hmota. Jak jsem již řekl, je to jako hodně lepkavá a tvarovatelná modelína která má ale veprostřed jakási vlákínka. Nikdy jsem se s něčím takovým nesetkal. A bublinkatá nebyla, protože prostě se tam nemají jak udělat bublinky :D Do pasty bych rád investoval, ale bohužel se mi to nevyplatí kupovat, dám 200 za pastu a 200 za poštovné a poblíž mého města, ačkoliv top není zas tak velký zapadákov, není žádný echt ajťákovský obchod :(

To dotahování mi přijde samo o sobě divný... Celé je to uchycvené na malých šroubccích, které kvůli závitu nemůžou mít vůbec žádnou sílu. I tak při plném dotažení větráček dřel o VRCHNÍ okraj chladiče¨, která byla z tenkého kovu, asi hliníku.

80°C na grafice NÉ OD INTELU :D je při zátěži IMHO celkem normální... Rád bych ještě ty teploty víc srazil. Přemáýšlím, jak to udělat. Doma mám vyrobenou uimprovizovanou chaldící podložku, která mi sloužila při přehřívání, ale ta je nepraktická. Rozthodně budu chtít někdy teď udělat vyšší nožičky u notebooku (aspoň tak o půl cm). Rozhodně není dobře vymyšleno sání, které je na spodu notebooku a myslím si, že to nemůže stačit. Dost výkonných notebooků má sání řešeno přes klávesnici, to je asi lepší.

Rozhodně je teď pohodlnější pracovat na tom notebooku, protože není tak teplá klávesnice atd.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ta pasta - ano, občas se místy používá taková ta gumová hmota, které je v případě, že je chladič poněkud ve větší vzdálenosti.. většinou ani tahle pasta nešpiní.. na tom obrázku výše je to ta prostřední, zbytek jsou pasty, které jsou takto rozpláclé.. ta vpravo je ale hodně špatná, téměř žádná..

bublinky nemám namysli uvnitř pasty, ale mezi pastou a čipem - tam se bublinky dělaj často, proto se nanášení dělá tak, že se dá taková kulička doprostřed a ta se vytlačí přitisknutim..

po dohodě s obchodníkem je určitě možné (na CZC mi to tak jednou udělali), poslat tu pastu klidně v obálce.. případně třeba TheAl by určitě byl té lásky, že by ti ji koupil a takto přeposlal - je pražák a když mu jí zaplatíš.. chce to jen trochu fantazie.. každopádně z CZC stojí pošta 100 korun.. holt by jsi si s tím objednal něco užitečného..

Obrázek uživatele Ripp3r

Já si tu pastu koupím někdy později... Mám v plánu koupit nový monitor, tak by se to šiklo s tím :)

Na aplikace past je hodně teorií. Osobně mi také připadá nejlepší hovínko uprostřed :) Dříve se říkalo, že je nejlepší pastu rozpatlat na co nejtenčí vrstvu. Nakonec jsem viděl test, který dokazoval, že to je asi ten nejhorší možný způsob. DObrý je prý ještě křížek nebo dvě rovnoběžky, ale to už potom závisí na úhlu pohledu.

Jinak tamta fotka vnitřku notebooku neni moje, já mám právě VŠUDE jenom tyto hmoty.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

vím, že není tvoje, jen jsem ti na tom chtěl prezentovat, jak co vypadá.. osobně shledávám tu hmotu méně efektivní - ona také nepřenáší nejlépe (jde o to že mnohem lépe než vzduch, který se mezi křivým povrchem chladiče a čipu - dnes již téměř rovné, ale blbě dosedá - vyskytuje - je potřeba mít co nejtenčí vrstvu..

ano, hovínko je nejlepší! pokud máš jakýkoliv tvar, je to naprd.. rovnoběřky jsu přesně případ 100% bubliny uprostřed, u kříže je riziko v rozích, že nebude nic.. nejlepší je bobek tvaru čtverečku.. ale pokud máš bobeček, tak ten si roztlačíš do stran s tím, že tam kde už je, vzduch nevznikne.. jelikož ta pasta je poměrně patlavá, jak ji odlepíš, vznikne ti tam taková pavučinová mapa, tedy minimálně pulka povrchu pak už bude bublinkatá..

rozpatlání je také naprd - pokud nebude nejvyšší místo urpostřed, tak se to dookola prostě zavře a uvnitř ta bublina zůstane.. prostě nejlepší je bobeček a pokud chceš, abych ti nakreslil, jak to dopadne při jakékoliv jiné aplikaci, udělám to :D případně si to vyzkoušej na dvou sklíčkách a zubní pastě :))

Obrázek uživatele Ripp3r

Koujkal jsem nedávbno na youtube, kde je to ukázáno na sklíčkách a na procesoru... Vyplinulo samozřejmě, že bobek je nejlepší :)

U notebooku si myslím, že je celkem nevýhoda to, že není "místo", kam pastu dát.Jak procesor tak i grafická karta mají strašně malou plošku na povrchu a myslím si, že kdyby to bylo řešeno stejně jako u normálních procesorů, tak by to bylo daleko lepší, ale to je pouze moje domněnka...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ani ne.. ta pasta přenese určitá % tepla (max 90% tipuji), u stolních PC se používá rozvaděč, který zvýší plochu procesoru a teplotu po ní rozvede, tedy sníží teplotu na stejnou plochu, ale důvod proč se to dělá je, že tato plocha se dá pokrýt větším počtem heatpipe, které tak mohou teplo rozvést k většímu počtu ploch chladiče.. to jsou pak chladiče typu CoolerMaster V8, extrémně velké kusy.. u takto "nízkospotřebových" komponent je to vcelku zbytečné, ale spíše je zbytečné cpát na ně více heatpipe, protože výsledný chladící blok je stejně jen jeden malý..

co se přenosu tepla mezi chladičem a s rozvaděčem(heatspreaderem)/čipem bez rozvaděče týče - ta pasta přenese stále stejná % tepla, takže zde se o rozdíl ani výhodu/nevýhodu nejedná..

určitě vyplynulo ( :P ), že bobek je nejlepší, ale po pravdě? nejlepší je čtyřboký jehlan :))

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

A formička by nebyla? :D Omlouvám se za překlep a za školáckou chybu :x

Díky za upřesnění s těmi pastami ;) Určitě se mi to bude někdy hodit :) Ještě bych se chtěl zeptat, jestli se vyplatí koupit si kvalitní chladící podložku. Mám po domácku vyrobenou z kousku plechu a v něm vyříznutý otvor pro klasickej 12V věterák do PC. Vháíním tak vzduch naprosto přesně do průduchu... Vyplatí se mi koupit si hliníkovou podložku se třemi větráky které ale nesměřují přímo do průduchu?

PS: Proč se mi nejde přihlásit? Po kliknutí na přihlášení se přihlásím, vše funguje kromě Fóra. Když klinku na poradnu, tak jsem zase odhlášený...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

ono ani tak nejde o to, aby šel vzduch do pruduchů - ty si jej nasajou samy.. ale jde o to, aby vzduch ofukoval části, chlazení pasivně, tedy hlavně disk (jehož chlazení komplikuje kryt, ale alespoň trochu), a tak nějak, aby šel čerstvý studený vzduch pod notebook a tedy větrák vevnitř otvorem nasával vzduch studený..

naprosto nejlepší je, když ta podložka saje vzduch ze stran, nebo prostě ze strany, kde nemáš nohy (pokud jej máš na klíně) nebo stůl, protože položením NTB na klín si ucpu veškeré otvory a k HDD jde nula vzduchu, takže se zachvíli zapéká..

význam takové podložky na stole je téměř nulový, ale právě při práci v poloze, kdy pod NTB vzduchu zespodu nemůže, je podložka, sající z boku, ideální.. řeším to tak, že skrčím nohy, NTB o ně opřu, dlaně opřu o břicho a palcema držím klávesku NTB zvedlou, ale jedná se o ani ne kilovýho prcka, třeba tety tříkilový Acer (fuj), jsem tak udržel 10 minut a pak mě bolely ruce a efekt byl nulový :))

s tim přihlášením mám občas taky problém a přiznám se, že nevím, čím to je, ale co zaručeně funguje je se na domovské odhlásit a znovu přihlásit - je to nejspíš tím, že se občas přihlásíš z jiného kompa (jiné IP) a dojde k nějakému nedorozumění.. každopádně neberu to jako problém..

Obrázek uživatele Ripp3r

No já bych neřekl, že výsledek je nulový. Když jsem si podložku vyrobil, tak sloužila velmi dobře a dokázala na stole uchladit až o 7 stupňů, což zabraňovalo úplnému přehřívání.

Chtěl bych teplotu ještě co nejvíc snížit. Kamarád s GX700 měl podobné problémy, dal notebook reklamovat, páč ho měl ještě v záruce. Vyměnili mu samozřejmě kompletně celý chladič. Ale půl roku na to mu odešla základní deska, protože byl notebook dost často hodně zahřátej (ten důvod konstatoval přímo technik od msi - oprava by ho stála 5000), ale pořád v normách (cca podopbně, jako to mám teď já). Takže jak říkám, teplovodivá pasta je teď samozřejmost, ale nevím, jestli se vyplatí koupit novou klasickou podložku s větráky a vyrobenou z hliníku, nebo si nechat tu stávající.

Nemáš ještě nějakýá nápad na "ochlazení"? :D

Díky s tim loginem, fungovalo to. Říkal si, že se to stává, když je někdo přihlášen z jiné IP adresy, ale já jsem od té doby nebyl, takže v tom to nebude.

Jinak HDD je jediná komponenta, která je naprosto v pořádku, co se týče teploty. Bude to asi tím, že je to 5200 otáčkový disk a tak se tolik nezahřívá.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

záleží taky, jak je celé chlazení řešené - u mě je disk na opačné straně než chladič, je to asi 4mm tlustá "kostička", také 5400 otáček, a opravdu hřeje... teda samosebou, reálně má kolem 60°C, jen mě to pálí nejvíc, protože zbytek je do 40°C.. u tebe, kde je max 80°C je i 60°C disk stále "studený" na dotek..

tak samozřejmě, tak podložka zvětší přístup vzduchu a hlavně toho chladnějšího, takže chlazení je efektivnější jednak a jednak doje ke zvýšení průtoku (to samé, jako kdyby jsi zvýšil otáčky větráku ještě více), což také zvýší chlazení..

pokud to tak předtím nevyznělo, chtěl jsem říct, že je lepší, když podložka chladí hlavně tu pasivní část spodku NTB, než když fouká přímo do chladiče, takže ano, z hlediska snížení teplot "celku" (u mě hlavně ten HDD) by pomohla 3fanová podložka.. pokud chceš ale primárně snížit teplotu komponent, jež jsou chlazeny chladičem, efektivnější je zvýšit průtok, tedy mířit přímo do sacích otvorů, jako to máš teď..

možnost, jak zefektivnit chlazení je v NTB málo - větší chladič si tam prostě nepřiděláš a ani rychlejší větrák.. jediné, co můžeš udělat je, nechat chladič být co nejefektivnější, tedy čistý a kvalitní pastou přichycený chladič.. samozřejmě co prospěje, je mít chladičem chlazené vše, co více topí, tedy rozhodně WiFi a BlueTooth čipy, které většinou chlazeny nejsou, ale hřejí hodně..

čím více tepla na chladič přivedeš, tím lépe pracuje - větší rozdíl teploty chladiče a chladícího vzduchu znamená větší množství vyloučeného tepla, takže zdánlivě by teplejší nebo více zahřívaný chladič vypadal špatně, ale výsledkem by byl kompletně chladnější vnitřek NTB (to teplo v NTB se nikam neztrácí, takže čím více ho vyměníš do vzduchu, tím chladnější NTB je, i když chladič jako takový je teplejší)

Obrázek uživatele Ripp3r

60°C na HDD je dost. Moje maximální teplota se pohybuje kolem 40ti a to taky není nijak chlazen a je oddělený.

Myslím si, že před výrobou tohoto notebooku stálo msi před rozhodnutím, zda udělat dobře chlazený notebook, který ale bude těžší a širší, nebo tenčí notebook, který se dokáže uchladit jen tak tak. Vzali tu druhou možnost. Na herní notebooky je tento dost tenký a lehký a možná, že kdyby se trošku víc snažili a možná ho udělali i trochu trlustší, nebylo by to na škodu...

Wi-Fi ani Bluetooth nepoužívám, takže chlazení těchto částí mi může být prakticky jedno. Navíc obě dvě kartičky jsou snadno přístupné a dají se snadno vyměnit, ale to samozřejmě nic neomlouvá.

Přemýšlím o koupi této podložky http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=67022

EDIT by TOBiAS: odkazy se tvoří automaticky, není třeba používat kód

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ono NTB jsou primárně dělány pro přenostnost, takže každý gram/kilogram navíc je problém..

pasta je suprová..

nedovedu si představit, že bych tu podložku měl a používal ji, takže na to odemě názor a rad nečekej..

Obrázek uživatele Ripp3r

OK, i tak díky za všechno ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nechám odemčeno, ještě nám preferuješ, jak jsi dopadl :))

Obrázek uživatele Ripp3r

OK, ale docela se načekáte. Plánuji to totiž objednat až tak v polovině nebo na konci července (v nejlepším případě na začátku).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to je mi naprosto jedno :)) jsem si vědom toho, že pak toto téma bude pokračovat.. ;)

Obrázek uživatele Ripp3r

OK, takže jsem zpět, abych se podělil se svými zkušenostmi :D. Předně dodávám, že ty minule teploty nebyly maximální. Když jsem testoval zátěž, hrál jsem oblivion a myslel jsem, že komponenty tak dosáhnou maximální teploty, ale nedosáhly. Po tom, co jsem nainstaloval další hry jsem zjistil, že maximální teploty u procesoru jsou cca 70°C a u grafiky až 90°C.

Nová teplovodivá pasta ale pomohla. Nakonec jsem neobjednával přes net tu nejlepší, ale měl jsem příležitost koupit v Německém Mediamarktu MX-2. Myslím si, že i tak už by nebyly rozdíly nikterak markantní. Teploty jsou nyní u grafiky maximálně 79°C a u procesoru 63°C.

I tak musím ale říct, že chlazení grafiky není nejlepší, protože ihned po zapnutí (ano, je pravda, že je léto) má 50°C. Myslím si, že kdyby bylo chlazení vyřešeno lépe, tak by procesor i grafika byly zhruba na stejných teplotách.

Moje po domácku vyrobená podložka už nemá skoro žádný vliv a ochladí komponenty o 1° - 3°C. Obecně jsem s teplotami spokojený. Větrák už neběží tak často a tak rychle, pouze při velké zátěži se cca po 10ti minutách zapne na plné otáčky. Notebook se už nepřehřívá a z různých internetových diskuzí jsem vyčetl, že dokud má grafika do 90°C, je OK. U procesoru to je do 75°C, takže tam je dokonce i velká rezerva.

Díky všem za pomoc ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak ono ty teploty jsou specifické pro každý kus, samozřejmě ten čip vydrží i 110°C, ale teplota nad 80°C mu neprospívá a snižuje jeho životnost, čím vyšší teplota, tím ještě více vyšší opotřebení..

navíc to snižuje i výkon, protože to zvyšuje elektrický odpor, čímž stoupá i spotřeba..
u výkonu se ale jedná maximálně o procento..

jelikož gafika (herní, ne integrovaná) má mnohem vyšší spotřebu (a 99,9% spotřeby čipů je vyzářené teplo), více se i zahřívá a je vybavena většinou větším kusem chladiče..

ty nové teploty jsou v kombinaci léto-notebook-hry velmi pěkné :) ta MX3 by je posunula nanejvýš o 3 stupínky no..

takže to uzamkneme, což? :)

Obrázek uživatele Ripp3r

Souhlas :)