Pískání PC

Dobrý den,
při zapnutí počítače se často ozve extrémně vysoký pisklavý zvuk, načež se PC samovolně vypne. Pokud se počítač i přes pískání zapne, pisklavý zvuk často kolísá a PC se většinou opět vypne, poté ho již nelze znovu zapnout. Nyní nemám výraznější problémy s PC, kromě tohoto případu.
Nevíte, co všechno by mohlo toto vypínání počítače doprovázené pískáním způsobovat? Teploty komponent jsou v mezích normy. Dodám, že PC se podařilo zprovoznit až odpojením všeho kromě disků, monitoru a klávesnice - pisklavý zvuk se objevil přesto, ale po zapnutí do nouzového režimu a následném restartování funguje v naprostém pořádku. Často se ale stává, že pískání začne najednou uprostřed práce nebo i nečinnosti a počítač se vypne. Stáří komponent je zhruba 4 roky.
Pískání cívek? Nebo čeho? Zvuk je téměř nesnesitelný, je asi nemožné ho lokalizovat...
Děkuji za každou odpověď.

Obrázek uživatele tatik

Nevím, čemu říkáte extrémně vysoký písklavý zvuk. Svého času se mi na serveru stalo, že zkolaboval disk. Zvuk byl slyšet po celém patře, dle mého názoru byl vysoký a první, co mě napadlo, byl start tryskáče.
Příčinou byl pád čtecí/zapisovací hlavy na plotnu disku.

Obrázek uživatele GOTIATH

Ne, toto je normální pískání. Zvuk není vlastně téměř slyšitelný, už dva metry od PC není znatelný, ale při přiblížení je slyšet téměř až ultrazvukové pískání. Jak už jsem psala, zvuk občas kolísá dolů a opět nahoru, v tom okamžiku je lépe slyšet, jinak je ale pískání téměř vždy tak extrémně vysoké.

Obrázek uživatele tatik

Tady je těžké radit po internetu. Osobně bych začal, tam, kde něco rotuje - ventilátory a disk.
Pustil bych nějaký prográmek, který bude sledovat teplotu a jak začne pískot, sledovat, jestli neroste teplota. U disku bych zkusil, jen tak, SMART.
Za sebe si myslím, že problém bude v disku. Proto by jej to chtělo otestovat. Nejlépe nějakým prográmkem přímo od výrobce. Možná by stačila i defragmentace. Prostě něco, aby si musel disk trošku máknout.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.