otáčky větráku CPU

O regulaci větráku CPU toho bylo napsáno již mnoho. Já mám jiný problém.
Pustím aplikaci, řekněme A. Aplikace vytíží čtyřjádro na 100%. Otáčky ventilátoru se udržují na téměř neslyšitelné hladině. Teplota core (měřeno Core temp) se drží lehce přes 50°C. Pokud vyleze k 60°C, roztočí se větrák na maximální otáčky a teplotu srazí. Na maximální otáčky jede řekněme 10 sekund a to jen vyjímečně.
Pustím aplikaci, řekněme B. Ta také vytíží čtyřjádro na 100%. Chlazení CPU, resp. otáčky ventilátoru se chovají ale jinak. Počítač se snaží srazit teplotu na přibližně 37°C a to za cenu 100% otáček větráku. Pak zpomalí otáčky větráku CPU. Během několika vteřin (2-3) se opět roztočí větrák na 100%. Větrák běží téměř celou dobu na 100% otáčkách, kde je hluk již obtěžující.
Z toho plyne, že otáčky větráku nejsou regulovány v závislosti na teplotě CPU, ale na jiném faktoru. Zajímalo by mě, jak tento problém odstranit. Nevyžaduji, aby teplota u aplikace B byla 37°C. Klidně se může pohybovat, jako v případě aplikace A, na 53°C proto, aby otáčky větráku, resp. jeho hluk, neobtěžovaly okolí.
Potřeboval bych tedy, aby otáčky větráku CPU byly regulovány v závislosti na teplotě core. Domnívám se, že stačí něco přepnastavit. Ale kde a co?
Počítač je v záruce.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

můžeme vědět, co je to za počítač? resp procesor a programy?
ventilátor je obvykle opravdu ovládán teplotou, ale procesort může mít víc teplotních senzorů a někdy se to řídí i podle aktuální spotřeby... a není totiž vytížení 100% jako 100%.. toto ej jen přibližný měřák, ale každý typ úlohy zatěžuje jiné části čipu a jinak... takže někdy ta aplikace jede naplno, ale cpu nezahřeje tolik, jako jiná, která třeba ani naplno nejede..
logika procesoru se ale řídí sama v závislosti na modelu a snaží se teplotu držet kolem 60°C.. je divné, že by to hnal k 37°C, což je v zátěži vlastně nemožné, v závislosti na modelu a okolní teplotě...
potřebuju vědět víc

Obrázek uživatele tatik

Jedná se o BOINC, který je zalořen na tom, že si vezme volný procesorový čas a využívá jej dle nastavení. Já mám (a chci mít) 100%.
Případ, kdy se teplota drží kolem 50°C je projekt DNET, druhý případ je projekt WCG. Obecně u jakéhokoliv projektu na BOINC (pokud je to povoleno a já to mám) dojde k vytížení procesoru na 100%. Je to vidět i přes správce úloh. Je také pravda, že u většiny projektů se vytáčí větrák do vysokých otáček.
Zanesením chladiče to není, ten jsem čistil a situace je stejná. Zvýšené otáčky (nikoliv maximální) při zanesení chladiče jsou slyšet. I u DNETu i při běžné prácí, kdy třeba BOINC vypnu.
K měření teplot používám buď Speedfan nebo Coretemp (tento používám u zmiňovaného počítače). Ve všech případech (asi 4x notebook a 1x PC)naměřená hodnota odpovídala stavu i hlučnosti větráků. Mám zde na mysli např. skutečnost, že zanesení chladiče u notebooku se projevilo zvýšenou teplotou a také vyššími otáčkami větráku. Nebo když se mi začal vypínat notebook při závadě na chlazení jako reakce na přehřátí, podařily se mi teploty odchytit kolem 100°C. Tento je však výjimka a nevím proč. Ani mě nic nenapadá.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no já tedy nevím, čím tp může být, možná teplotní bug, ale jak ho obejít... každopádně pokud pracuji pro BIONC, každý stupeň dolu je kladný, klidně byhc ho nechal běžět na 100%, to rozhodně procesoru prospěje víc :)

Obrázek uživatele tatik

Souhlasím s tím, že čím méně stupňů, tím, lépe. Ono je to ale obtěžují.
Mě taky nenapadá, proč to. Ani nevím, kde začít.

Obrázek uživatele Michal Čížek

nemůže to dělat Speedfan? nastavená hodnota otáček 100% a při dosažení nějakého limitu teploty, prostě spustí naplno, ale už třeba nevypne. Manuálně ve Speedfanu se otáčky sníží, nebo ne?.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.