NTB ze sítě - s baterkou nebo bez?

Zdravím,
pořídil jsem si novej notebook, tak se zajímám jak se nejlíp starat o baterku. Na netu jsem našel několik variant a nevím kterou si vybrat. Někde píšou, že když je baterka nabitá a NTB je napojenej do sítě je lepší baterku vytáhnout, aby se nepřebíjela. Jinde zase, že baterka pohlcuje rázy se sítě, který by bez baterky šly přímo do NTB. Tak kde je pravda? Používám ho převážně doma, kde může být stabilně připojenej do sítě.
Díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Baterka má svoje výhody a nevýhody.. Ano, platí že funguje jako filtrační/vyrovnávací prvek - při poklesu napětí jede NTB na baterku a nechípne.. Při přepětí se nespálí, baterka převoltování přežije, resp se k ní ani nedostane. Dnešní NTB mají dobrou logiku a filtraci - vypíná zdroj. Pokud tedy baterku zapojíš, logika ji nabije a přepojí se na síť. Pokud je napětí na síti neprovozovatelné, přepne na baterku... V NTB je klasicky rele, které můžeš občas i slyšet, jak se přepnulo...

Obrázek uživatele Luk

Takže na něm mám normálně pracovat s baterkou i když je napíchlej na síť?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, protože když ji vyndáš, nic moc se nezmění, kromě zmíněné filtrace v síti, které baterce nevadí, ale NTB ano, ale bez baterky se NTB nemůže odpojit od sítě.. Navíc pokud ti u baterie nezáleží na délce výdrže, pak je to asi jedno, buď ti odejde uklizená v šuplíku, nebo ti odejde dosažením 1000 nabíjecích cyklů, nebo ti odejde roky přebíjení.. Stejně ti do 3 let klesne kapacita na polovic, resp odejde.. :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.