Nově sestavený počítač ječí po zapnutí.

Ahoj,

Dnes jsem poprvé zapojoval novou základní desku. Konkrétně MSI G41M-P33 Combo. Další HW je : Kingston 2x1GB DDR2; Zeppelin 2x2GB DDR3; Intel Duo 2,8 Ghz; ASUS EAH 1GB.

Bohužel už při prvním startu začal pískat. A to tak že okamžitě, ihned po stisknutí tlačítka power.

Vše jsem několikrát překontroloval, mělo by to být zapojeno správně. Trochu si nejsem jist s polaritou USBček předního panelu, tak jsem je radši odstranil. Procesor při ukládání do patice trochu zaskřípal, jsem si ale jistý, že byl zasazen správně.

Na co se mám ještě kouknout? Kde jsem mohl udělat chybu?

Dík, Petr

FOTO :




Obrázek uživatele harryharry

Tak jsem to vyřešil. Problém byl v RAMkách. Novější Zeppelin si nerozumí se starým Kingstonem. Vysvětlil by mi někdo proč? Musí mít všechny RAM stejnou paměť?

Obrázek uživatele sasha.cz

Ahoj, vše vypadá správně, jak zní ten zvuk? Mohl by to dělat zdroj, nemáš možnost vyzkoušet jiný? Zkus lehce rukou přidržet větráčky....

Obrázek uživatele harryharry

http://www.youtube.com/watch?v=FI2M2Q9mI24 Znělo to takhle. O oktávu výš.

Obrázek uživatele sasha.cz

No tak problém je že jedny paměti jsou DDR2 a druhé DDR3. Nech tam ty DDR3. Ramky by měly mít stejnou velikost, frekvenci, latenci a napětí, ideálně od stejného výrobce. Fungovat to může, ale dělá to vždy bordel.

Obrázek uživatele harryharry

No tohle je právě Combo základka, je dělaná na to, aby zmákla DDR3 a DDR2 současně. To znamená, že by neměly mít ani stejnou frekvenci.

Obrázek uživatele sasha.cz

No to Combo znamená, že můžeš osadit buď jedno nebo druhé, z důvodu levnějšího upgrade. Obojí opravdu nejde.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, tohle jsou ty první základovky s DDR3 - snažily se urychlit přechod na DDR3 použitím obou typů - člověk tedy někdy vyměnil základovku, ale nechal si paměti. A nové paměti už si dal DDR3 společně třeba s procesorem... Ovšem současně fungovat nemohou.

Nicméně dej si pár facek za tu džungli kabelů, vem si pár vázacích drátků, kabely rozveď tak, aby co nejméně lezly do prostoru a přidrátuj je kam to ve skříni půjde (na koš mechanik atd. Ten jeden drát v chladiči procesoru asi nedělal dobrotu a jednoduše ukazuje, proč mají být kabely vyvázány...

Obrázek uživatele harryharry

Na Alze měli špatný popisek. No to mě mrzí. Dík za vysvětlení.

A výklad o kabelech jsi si mohl nechat. Při prvním spuštění mě nezajímá uklizenost, ale funkčnost, různé spony atd. na organizaci kabelů již mám samozřejmě připravené. A kabel se v chladiči ocitl až když jsem kabely přemisťoval kvůli viditelnosti ostatních zapojení.

Myslíte, že je to pěkná sestava? (Berte v potaz, že jsem investoval jen 1500,- + 5 000,- za 27" monitor) Na další ramky se asi vykašlu, 4GB budou optimální (?).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Co to je za grafiku? Já osobně mám EAH 4670 a tahle vypadá poměrně stejně (s chladičem Accelero L2)
Za těch 1500 máš desku a monitor? 4GB ramky budou nejspíš akorát - HD4670 si moc nerozumí s hrami, které by ramku uzurpovaly více. Ale záleží také na operačním systému.

K té organizaci - pár facek byl samozřejmě myšlen s nadsázkou. Bohužel v 99% případů ale takhle sestava zůstane navždy... Ono se na zapojení obvykle nedá ani moc pokazit, takže není třeba se bát, že by to nefungovalo.. Ale je fakt, že je to lepší zapojit nanečisto, pokud nevěříš ve funkčnost všech komponent nebo svých rukou, otestovat, pak rozebrat a složit načisto a pořádně. Sranda bude, když pak to přestane fungovat :))

Obrázek uživatele harryharry

Tak jsem to všechno zprovoznil, zorganizoval! (:-D) A musím říct, že jsem s výkonem celkem zklamaný. Celá sestava je stabilní a naběhne do třiceti sekund, o to nejde, ale když přijde náročnější aplikace (rozuměj Heroes VI), cca 2x do minuty klesne FPS na nezkousnutelnou úroveň a chvíli trvá, než se zase chytí. Tak nevím co dál. Vše jsem aktualizoval a nainstaloval na MAX (včerně BIOSU), ale stejně to moc nešlape. Tak se chci poradit, jestli do toho ještě vrazit a koupit nějakou lepší grafiku, nebo se na to vykašlat - jak jsem psal, pořídil jsem 24'' monitor - počítač je hlavně na filmy a 1080p zvládne, takže cíl splněn.

Představoval bych si max tohle, nic dražšího :
http://www.alza.cz/msi-n630gt-md2gd3-d334270.htm

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To si moc nepomůžeš... Tohle nebude jakože ve výkonu.. Spíš v přehřívání - pokud se grafika přehřeje, sníží takty, aby se ochladila... Stáhni MSI Kombustor a MSI Afterburner a sleduj graf teplot a taktů při zapnutém kombustoru v nějakém vyšším nastavení - mělo by se to taky takhle "zagumovávat" a takty by měly klesat, zároveň by měly být vysoké teploty... Přilož sem pak i screen.

Obrázek uživatele harryharry

To jsem si myslel taky. Takže jsem vyndal grafiku, rozebral - prachu bylo všude opravdu požehnaně - vše vyčistil, aplikoval novou teplovodivou pastu a znovu vyzkoušel. Lepší, ale problém přetrval. Zkouším zmíněné utility

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Zkus ty utility.. A zkus totéž pro procesor, který se chová stejně. Mohlo by to být ještě v driverech, ale obávám se, že to nebude tvůj případ.

Obrázek uživatele harryharry

Tady je výsledek testů :

Procesor už otravovat nebudu, ten je chlazen až kam :-) Na teplovodivé pastě a větráku jsem nešetřil, teplota nepřekračuje 40°C.

Ovladače. Mohl jsem na něco zapomenout? Mám tam nejnovější ovladače grafiku, Catalyst Control Center, DX, ovladače chipsetu a nejnovější BIOS. Vlastně nic víc, s win7 není taková práce.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, tímhle stylem blbne přepínání grafik mezi Intel a nVidia, ovšem tebe se to netýká... Jedině snad znova ovladače, a nebo zapni ty grafy, dej si hru do okna a hraj a sleduj takty a teploty v době hraní, protože tady to očividně nepadalo... Ať jsme si aspoň jistí.

Obrázek uživatele harryharry

Dobře. Díky za rady. Mimochodem - všechny parametry co jsem našel jsou už dávno přepnuté do položky výkon. Bohužel mám nějaké povinnosti, budu se v tom zase hrabat až ve čtvrtek. Napíšu, jak jsem dopadl.

Obrázek uživatele harryharry

Tak jsem se k tomu konečně dostal. Nechal jsem afterburner běžet na pozadí a hrál Modern Wafare 3 na vysoké detaily. Bylo to celkem peklo. Mimo ony záseky hra běží krásně plynule, ale ty záseky se objevují každých 30 sekund, tak je to k vzteku.

Nevím, co přesně si z diagramu vzít. Když ho srovnám s benchmarkem z kombustoru (viz. výše) tak to vypadá, jako kdyby grafika prostě jednou za čas zlenivěla.

EDIT:
Tak mám asi nějaký vážnější problém - zasekávají se i starší hry. Tady diagram při hraní LOTR : BFME2

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak to vypadá hodně divně. Vem tu grafiku a zkus ji v jiném počítači. Zkontroluj zda se větrák točí a dotykem chladiče zda teplota odpovídá 40 °C, které Afterburner ukazuje..
GPU Usage řiká, že, a zejména v LoTRu zátěž grafiky stále padá.. To znamená, že něco říká, aby prostě grafika nic nedělala... Chybí tam sice GPU clocks (dá se to nastavit), ale není to asi tak podstatné... Může to být vada grafiky, ovladače, a nebo někde jinde. Ale že by to bylo v disku?

Obrázek uživatele harryharry

Jiný počítač bohužel k dispozici nemám. Chladič se točí, teplota odpovídá.

V disku? To nechápu.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já taky ne, asi jsem si spletl topic :D Někde tu bylo že někomu cuká obraz a v servisu mu řekli, že je to diskem :D
Tzn chladič grafiky, i okolí (zadní strana v místě čipu) odpovídá teplotě 40 °C?

Obrázek uživatele harryharry

:-D No... vše se zdá být v pořádku. Začínám být lehce zoufalý. Mám jednu chybku - windows je stažený z netu - jde o tu multi verzovou 32/64 kopii. Tak třeba tohle je TO, co dělá neplechu. Nicméně mám doma asi tři volné sedmičkové legální licence, mohu je použít, pokud mi vysvětlíš jak stáhnout ověřenou verzi, protože nemám instalační dvd :-D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, bohužel asi neporadím - já mám něco vypálené, ale kde se to vzalo... Nejčastěji jsou věrohodné torrenty. Navíc, na vyzkoušení jednou Winy měsíc vklidu bez klíče... Určitě bych to zkusil..

Obrázek uživatele harryharry

Půjdu na to vylučovací metodou. RAM, základka, disk a zdroj jsou v pořádku. Zkusím vyměnit procesor, pokud se to nespraví, přeinstaluji OS a pokud nepomůže ani to, koupím nějakou novou grafiku.

Obrázek uživatele sasha.cz

Tak přeinstalováním OS bych začal..

Obrázek uživatele harryharry

^ Tak jsem začal přeinstalací OS, k ničemu. Pak jsem vyměnil stávající 2,7 DualCore za 1,8 DualCore a problémy zmizely. Zatím to vypadá, že je problém vyřešen. Ještě se ozvu. 1,8 je asi málo, neměl bych se podívat po lepším, třeba jetým na aukru?


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.