(Ne)Spuštění OS

Ahoj.

Mám problém se spouštěním operačního systému na jednom z mých HDD (Hitachi DeskStar 500GB Ultra ATA 133). S tím HDD jsem normálně pracoval (kopírování + internet), když tu náhle PC úplně zamrzl. Na nic nereagoval, tak jsem ho restartoval, ale to už se OS nespustil a začalo to házet hlášky jako: "Chyba při čtení HDD" nabo "NTLDR nenalezen". Reinstall systému nepomohl, tvrdil, že HDD je poškozen a nemůže pokračovat dál.

Nainstaloval jsem tedy OS na Western Digital 80GB Ultra ATA 100 a zkopíroval ho pomocí XX Clone na Hitachi, ale problém se spuštěním systému trvá. Hází to chybu "Chyba při čtení HDD" a "Error load system disk". Zkusil jsem konzoli pro zotavení a z ní jsem spustil "fixmbr" a "fixboot". Nepomohlo. Začalo to házet NTLDR nenalezen, ale postup zde popsaný nefunguje. Jen se vrátí hláška "Error system disk".

HDD Tune hlásí u Hitachi:
Reallocated Sector Count (Current 100, Worst 100, Treshold 5, Data 1, Status OK)
Spin Retry Count (Current 100, Worst 100, Treshold 97, Data 0, Status OK)

Když spustín Error Scan, tak ten žádný problém nenajde.

Moje konfigurace:
Case: Cooler Master Elite 335
Fan: 2x Noctua NF-P12-1300
PSU: Corsair 500W GS
MB: MSI K8N Neo2 Platinum
CPU: Athlon 64 3000+
Cooler: Arctic Cooler Copper Silent 3
RAM: 2x1GB OCZ Platinum DDR 400MHz PC3200
HDD: Hitachi DeskStar 500GB, 16MB cache, Ultra ATA 133
VGA: Sapphire Radeon X1950Pro 512MB GDDR3, 256-bit, AGP8x
SB: Creative Sound Blaster 16 PCI
LCD: 21,5" BenQ G2220HD
KB: Logitech G11
M: Logitech MX518
OS: Windows XP SP2 32-bit

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A když ten systém nainstaluješ na čisto, tak je vše OK? Pak to musí být SW chyba, z disku bych vycucl data, co potřebuju, zbytek formát a nová instalace...

Obrázek uživatele Malignus

Ten systém je Win XP bez Service Packů. Neumí větší HDD než 124GB, když ho nainstaluju na čisto, tak si vytvoří oddíl 124GB a na zbytek HDD se už pak rozšířit nechce. Proto ho musím instalovat napřed na menší HDD a pak ho klonuju na větší. Vždycky to bylo bez problémů a teď tohle.

Obrázek uživatele Michal Čížek

a můžeš sem vložit celej screen z HD Tune?

Obrázek uživatele Malignus

Myslíš z Error Scanu?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ne promin z HEALTH

Obrázek uživatele Malignus

BIOSu jsem zkoušel ještě nastavit místo Auto na Large a LBA, ale tak pomohlo to jen tím, že chybový hlášky jsou normálně čitelný (nejsou prokládaný nesmyslnýma znakama) jinak nijak.

Obrázek uživatele Michal Čížek

disk se zdá být dobrej, když jsi instaloval systém na ten menší disk tak to jelo normálně, tzn. problém nastává při klonování. Vem ten disk, dej ho do jiného lepšího PC s funkčnim systémem, tam ho rozděl a formátni, pak už ve tvém PC na něj instaluj systém, po instalaci už systém tu druhou část uvidí.

Obrázek uživatele Malignus

Nemám k dispozici jiný PC, ale ještě zkusím něco vymyslet... :-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

A co takhle zachovat velikost oddílu? Win XP určitě umí větší disky (měl jsem 250 GB), ovšem pokud uděláš oddíly, jemu se jeví jako fyzické disky. Nehledě na to, že je to i lepší z hlediska běhu - www.pcporadenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd

Obrázek uživatele Malignus

No dobře, nechám 80GB HDD jako systémovej a 500GB nechám jako datovej. Jen nevím, jak táta zkousne, že si bude muset ukládat data na druhej disk...

P.S.: Na datový HDD si budu ukládat filmy (100MB až 1,5GB), patche a texture packy k hrám (10MB až 8GB), ale i hudbu (kolem 3MB až 8MB na písničku) a obrázky (asi 120kB na obrázek). Jaká je nejlepší velikost alokační jednotky? Asi dám 64kB, ne? Nechci, aby mi 58kB obrázek zabíral 4096kB, když těch obrázků mám 2GB sbírku.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jd jen o zvyk, udělej si na ploše zástupce adresáře, nebo druhých disků a přesunutím to tam vloží, nebo přímo např v prohlížečích nastavit ukládání na druhý disk


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.