Není to moc vysoká teplota CPU 95 stupňů?

Ted jsem si ze srandy nainstaloval program pro mereni teploty CPU CPU Thermometer
http://www.cputhermometer.com/
a zda se mi ponekud vyssi nez byva obvykle. Prumer je 95 stupnu. Je sice pravda ze soucasne komprimuji 3 filmy z *.VOB do *.mkv (H.264) a jeden z *.VOB do *.avi (DivX), ale i tak. Co si o tom myslite?
Nekteri si stezuji ze jim PC zamrza, asi ho maji moc podchlazene, ja bych na CPU mohl delat nedelni obed, kdyby nebyl tak maly...

CPU je INTEL Core i5-2405S:
http://www.mironet.cz/intel-core-i53470s-2936ghz-4jadro-22nm-6mb-cache-intel-hd-2500-sc1155-65w-ivy-bridge-box+dp176571/

Chladic:
http://corecom.ekatalog.biz/zbozi/chladic-pro-k1-k-desce-dh61ag-atom-nepotrebuje-/detail.aspx?p=z:263613

MB je DH61AG:
http://ark.intel.com/products/54875/Intel-Desktop-Board-DH61AG

Krabice je In-Win K1:
http://corecom.ekatalog.biz/zbozi/in-win-k1-skrin-pro-all-in-one-bez-monitoru-/detail.aspx?p=z:262340&page=5-download

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, neni na tom nic špatnýho, prostě mu zatápíš, takže pokud je chlazení vpořádku, nic se nestane.

Obrázek uživatele sasha.cz

No tak pokuď tyhle teploty sedí, tak je to nesmysl....95 stupňů na jádro, to je kravina, Pokuď se nepletu, tak teplotní čidlo v CPU reaguje po dosažení 80 stupňů, pak se PC vypne. Nech PC chvilku v zátěži, rychle restartuj, najeď do biosu a podívej se na hwmonitor, tam se ti ukáží přesné teploty. A nebo spíš typuji, že máš nějakou inteláckou mini-itx desku s klasicky splašenýma čidlama ;)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jestli tam máš ten chladič, co jsi poslal, prosímtě proč ho tam máš? Vždyť je horší, než klasický box :)) To nemůže uchladit a pak to tak vypadá, 95 °C je hodně, kor u úsporných IvyBridge CPU... Lupnul bych tam, if possible, Gelid Tranquillo rev2...

Obrázek uživatele danton

Urcite mas pravdu, ale tak velky vrtak jsem doma nenasel a bych do karoserky udelal patricnou diru... Jak vidis z foto, case je vysoke 45mm.
http://corecom.ekatalog.biz/zbozi/in-win-k1-skrin-pro-all-in-one-bez-monitoru-/detail.aspx?p=z:262340
Ale zmenil jsem ten program na mereni na Speedfan 4.46 a ten uz ukazuje ve 100% vytizeni - zaroven spustene ctyri komprese z *.vob do *.mkv H.264 a i po dvou hodinach stabilne ukazuje cca 80C, 64C +-2C, pri jedne kompresi, z *.vob do *.avi jen 48C. V klidu cca 30C, doma mam 28C.
Takze to mel na svedomi merici program, ktery jsem puvodne pouzil.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No, procesor se upálit nenechá, funguje tam řízení výkonu vzhledem k teplotě. Ovšem při těhle provozních teplotách rapidně klesá jeho životnost, a také se zvyšuje náchylnost k chybám... Upřímně nechápu, kdo si pořídí all in one počítač pro nenáročné použití, a pak na tom provádí konvezre videa - pokud chci výkon, bohužel ho při dnešních technologiích musím i patřičně chladit a to v těhle krabičkách nejde. Namítneš, že ta krabička je dělaná pro Core i7 a podporuje ho - to ano, ale očekává se jednorázový a krátkodobý (nárazový) požadavek na výkon, s čímž se chladič vypořádá. Na hodinové mučení to ale navrženo a koncipováno není, takže se s teplotami nedá nic moc dělat, než je akceptovat.

Abych tedy odpověděl na položenou otázku - ano, 95°C je hodně, ne, není to pro procesor smrtelné, a sice jsi se neptal, ale životnost procesoru se zkracuje v rámci měsíců až let, byť přes záruční lhůtu se přesype, ale 10ti let, jako staré Pentia, se rozhodně nedožije :(

Obrázek uživatele Michal Čížek

už jsem to viděl, CPU to přežije, ale deska to díky teplu nepřežije, přepastuj to nějakou kvalitnější pastou a změř to znova oběma prográmkama, jestli pod tim chladičem je původní pasta.

Obrázek uživatele danton

Pastu ktera byla soucasti CPU jsem odstranil, koupil novou a nyni to ukazuje uz toto:

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To už vypadá podstatně líp :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.