Náhle přehřátí disku na 45°C

Dobré odpoledne,

včera odpoledne jsem si po dlouhé době zahrál COD 4 na mé sestavě, ale zhruba po 40 minutách zapnuté hry mi HDDlife alertem upozorňoval, že 1. HDD hlásí maximální teplotu, nebo velice znepokojující teplotu kolem 45°C a tedy jsem to hned raději celé vypnul. Překvapilo mě to, sestavu mám sice solidní, ale to přehřátí mě dost znepokojilo. Mám 2 disky, každý 500 GB, je možné, že se ten 1. se přehřál při té hře a vyšších nárocích na otáčky z důvodu malé kapacity? Mám ho totiž rozdělen na 2 části, systémové C: - to má volných kolem 23 z 48 GB, a E: - kde je i instalována ona hra, tam mám zhruba jen 5 GB z 416 GB, z důvodu, že ho používám i jako místo pro zálohu hromady souborů, atd. . Myslíte si, že je to malou kapacitou ono místa, anebo na to už po 2 letech fungování HDD nestačí a nepomohlo by ani vymazání dostatečného množství dat a pokud by pomohlo, kolik by bylo optimální vymazat z E:, nebo ještě C:. Ještě bych rád upřesnil, že HHD jsou typu Seagate ST 3500418AS a běžná provozní teplota je kolem 35-36°C. Předem děkuji za odpověď.

PS: Nejsem odborník na HDD :-)), tak to možná pro některé znalejší vyzní jako analfabetismus, ale věřím, že tu jistě najdu vhodnou radu a doporučení.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

45°C na HDD se dá ještě přežít.. Každopádně po 2 letech to nebude problém disku, ale spíš vrstvy prachu na něm.. :-) Rozeber počítač, vyfoukej kompresorem (ideálně).. Máš vpředu před disky nějaký větrák? Jakou máš vůbec skříň?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tomáš Bohuněk wrote:
45°C na HDD se dá ještě přežít.. Každopádně po 2 letech to nebude problém disku, ale spíš vrstvy prachu na něm.. :-) Rozeber počítač, vyfoukej kompresorem (ideálně).. Máš vpředu před disky nějaký větrák? Jakou máš vůbec skříň?

Ve skříni jsem se pohyboval naposled před pár měsíci, tak že by to bylo až tak zanesené, to se mi nezdá, ale pročistím to. Spíše mě zajímá ta věc ohledně vztahu mezi nedostatečným místem na disku a větším přehříváním, je to možné, nebo ne?

Vpředu větrák nemám, mám na boční straně velký odvod od CPU větráku a pokud se nepletu, tak by tam měl být ve skříni jeden přídavný větrák zevnitř na zadní straně case kam jsou vyvedeny porty, jinak přímo u hdd žel bohu nic nemám a doposud to vlastně ani nepotřeboval.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Tak ten co máš v bočnici bude lepší šoupnout jako sací před disky (stejně by měl být na CPU jako sací a ne výfukový)..
Prach je rychlý..
zahřívání určitě souvisí přímo se zátěží disku, která souvisí se zaplněním, takže ano, pokud je disk přeplněný a třeba i fragmentovaný, logicky je čtení z něj náročnější a také pomalejší, což bys musel pozorovat na pomalejším náběhu her a aplikací a samotného systému.. Přečti si www.PCPoradenstvi.cz/jak-rozdelit-pevny-disk-hdd


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.