Molex konektor => do zásuvky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli existuje nějaká možnost, jak zapojit MOLEX konektor do zásuvky. Chtěl bych rozjet motorek ze starého HDD ven z bedny a použít ho na něco jiného. Problém je, že nevím, jak ho zapojit. Vím, že na jednom pinu je +5V, dál země, země a na posledním +12V. Jak mám tedy motorek zapojit? Stačí 12V trafo na +12V pin nebo tam potřebuju ještě nějak zakomponovat těch 5V?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

záleží s kterým z dostupných napětí motorrek pracuje a to se většinou liší.. ale můžeš to vyzkoušet pokud máš tužkové baterie, zjistit co dělá motorek při 5V..

jinak červený je 5V, žlutý 12 a černé jsou země/nuláky..

Obrázek uživatele TheALuminium

Jinak dá se pomocí adaptéru, dokonce v této sadě http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=62214 je přímo adaptér s MOLEXovým konektorem na konci.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Děkuji, tento konvertor jsem také našel. Já bych ale vše chtěl udělat po domácku bez toho, aniž bych něco kupoval...

Mám tedy tomu rozumět tak, že motorek pracuje buď při 5V nebo při 12V? Nebo nějakým způsobem potřebuje obě připojení?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

to záleží, jak je vyroben.. nepočítám,ž e by výrobce dával do běžného disku vlastní trafo pro jiné nětí a ani že by používal vícefázový motorek.. vzhledem k tomu že ten motorek musí dát 7200rpm, tipoval bych ho na 12V, ale zkouškou přes pár baterek nic nepokazíš..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ok, tak jsem zkoušel... Našel jsem doma 5V trafo, tak jsem ho zkusil... Bylo úplně jedno, jestli jsem ho zapojil do tý půlky na 5V nebo na 12V, pokaždý se motorek jenom jednou protočil a to bylo vše. Dál se nic nedělo. Přehodim na druhou půlku, zase se otočí cca o půlku nebo jednou... Vůbec elektrikařině nerozumim tak nevim, ale neni možný, že je potřeba zapojit oba a že to pracuje nějak střídavě? (jestli jsem řekl nějakou kravinu teď, tak se omlouvam, ale vážně elektrice a motůrkům atd. nerozumim :)) )

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

počítač pracuje při stejnosměrném proudu (většina věcí).. tuším že elektromotor určitě ;) pokud máš trafo střídavé, potřebuješ usměrňovač.. nejlepší jsou baterie protože dávají stejnosměrný proud..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Je mi jasné, že v celém PC je stejnosměrák, proto jsem taky použil stejnosměrné trafo... Takže tam problém nevězí...

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Nějaký další nápad??? 8-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

těžko říct zda nemá motorek nějaké speciální napájení.. zkoušel jsi jej připojit zpět do disku jak byl a připojit disk do molexu? abychom věděli zda je vůbec motorek funkční?

pokud udělá jen pul otáčky, znamenalo by to mimo jiné také že je poškozena sekundární cívka rotoru nebo její kontakt a tak nedojde k další otáčce aby se dostal proud na terciární cívku, případně je li jich tam i více.. zjednodušeně řečeno - je po něm..

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ok, vyzkoušel jsem to... Když se počítač rozběhne, motorek jede, ale zdá se, jako by chvilku jel rychlejš, potom pomalejš a zase znova... Ale možná se mi to jenom zdá... Ale hned potom, co počítač pípne (BIOS zkontroluje, že je vše OK), do motorku přestane jít elektrika. Tak nevím...

Už mě nic jinýho než koupit tu redukci ze zásuvky na molex nenapadá :( Našel jsem na youtube několik videní, kde lidi ten motorek rozchodili, ale nikde neukazujou, jak je zapojili.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak napiš někomu z ětch autorů..

bohužel jsem nikdy elektromotor z HDD neviděl, nevím, jak vypadá, mohl bys pořídit foto? klidně i ze zaopjení disku?

zde jsem našel něco co by ti mohlo pomoci.. http://elektrika.cz/data/clanky/svmot1991025/view?searchterm=reverzace

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Stačí do Googlu zadat "hdd motor" a vyjede obrázků až až ;) Jinak žádnej z těch autorů neodpověděl a už jsou to 3 dny, co jsem jim psal...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak jsem mnoho nevygooglil.. tedy.. není to muj úkol, něco jsem našel, ale moje nálada nemá an to to pročítat :D chceš to ty, tak si tim probírej, je to na víc času..

také jsem zjistil, že se jedná o 3fázový motor, tedy za normálních podmínek by zelený, žlutý a červený drátek měla být fáze a černý zem..

každopádně jsem našel 2 zajímavé odkazy..
http://images.google.cz/imgres?imgurl=http://grant.solarbotics.net/image...

http://ww1.microchip.com/downloads/en/AppNotes/Sensorless%20BLDC%2000901...


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.