Lze získat data ze zničeného HDD?

Dobrý den,

Včera jsem si nešťastnou náhodou znefunkčnil můj SATA HDD v notebooku ASUS. Není nijak viditelně poškozen, ale nerozpozná ho Bios v mém notebooku ani desktopu. Je nějaká možnost jak HDD zprovoznit, popř. z něj nějakým šikovným programem dostat důležitá data? Co se stane, pokud celý HDD rozeberu a budu se snažil opravit fyzické poškození hardwareu?

Budu vděčný za jakoukoliv odpověď!

(pokud to nebudou nadávky jak strašně jsem nešikovný xD )

http://www.pcporadenstvi.cz/stitky/zachrana-dat

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no.. pokud mi neřekneš jak jsi ho poškodil (co jsi provedl vědomě), tak nemůžeme vyloučit ani disfunkci hardwaru sámu o sbě..

co se děje když NTB zapínáš? disk se slyšitelně roztočí? pracuje? svítí kontrolka? nebo je absolutně mrtvý?

viděl bych to na selhání elektroniky.. v takovém případě je většinou šance velká, je však třeba svěřit to odbornému servisu, jež může dát funkční nepoškozené plotny do funkční elektroniky a snadno získat všechna data.. ovšem za toto si zaplatíš a možná že dost..

pokud počítač disk nevidí, jiná možnost než servis není.. nedoporučuju ti se v tom hrabat fyzicky, jednak můžeš poškodit nenávratně datové plotny a o data přijít ještě dříve, než je začneš získávat.. druhou možností je pak také disfunkce bez tvého zavinění, která by bnavíc byla kryta i zárukou (do doby, než disk rozebereš sám) a výrobce by ti mohl uhradit i obnovu dat.. ale to už záleží na solidárnost výrobce..

Obrázek uživatele harryharry

Záruka je předem ztracená - ntb už mám 3 roky a navíc jsem podmínky záruky několikrát porušil. Notebook je bez viditelných problémů - jen při pokusu o nahrání OS se zobrazí hláška, že není připojen žádný disk.

Na HDD není žádná kontolka, ale jestli se točí jsem si nevšiml, ještě to zkontroluju. Každopádně "topí".

Můžu se (odhadem) zeptat, kolik by mohla obnova dat stát? Je to 180 Gb Seagate.

Ztráta dat by mě hodně mrzela, notebook nosím do školy a nebylo by příjemné ztratit 3 roky práce.

Úplně mi HDD přestal pracovat po pádu z cca 20 cm stůl, předtím už však vykazoval hodně špatnou aktivitu - zničeho nic mi úplně "zamrzal" a byl celkově pomalů - žádný vir nenašel AVAST!, NOD32 ani adware.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

aha, to bude mechanické poškození disku, to budeš ještě rád, pokud ti za 2-3 tisíce vycucnou z disku 80% dat.. bohužel zde jiné východisko není.. data ještě nemusí být nutně poškozena, ale každým pádem harddisk silně trpí.. většinou odejde jen mechanika, ale může se stát, že ramínko mechaniky štrejchlo do plotny a vyrylo v ní krásnou dirku.. no prostě to dej nějakému odbornému servisu a doufej..cena také záleží na tom co je to za servis, obecně je povědomí kolem 1000, ale záleří na míře poškození disku a tedy náročnosti práce..

Obrázek uživatele harryharry

Tak to bude ještě zajímavé... Nevím jestli ta data měla takovou cenu... Každopádně to odnesu alespoň do nejbližšího servisu.

Jen dodám, že HDD vydává zvuk připomínající tomu, když vám cd mechanika nemůže vložený disk přečíst ([ta-tam]) a když s ním lehce zatřesu, zní jako by v něm bylo něco uvolněného.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tím, že s ním zatřeseš, to moc nevylepšuješ :D zeptej se v tom servisu, kolik by to stálo..

Obrázek uživatele harryharry

to mi je jasný :)) ale za 3k si stejně nakonec radši koupím nový...

každopádně děkuju za rady :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.