Kompatibilita Legacy a UEFI

Mám v pláne si vymeniť moju starú grafickú kartu GTS 450 už za niečo novšie ako je napríklad ASUS GTX 950 OC 2GB. Ale mám problém s tým že mám staršiu základnú dosku presne je to ASUS M5A78L/USB3 a táto základná doska nepodporuje vraj UEFI BIOS. A na grafickej karte ASUS GTX 950 OC 2GB sa nedá prepínať medzi dvoma BIOS-mi ako je to napríklad u niektorých iných kartách kde si BIOS prepnete buď na Legacy alebo na UEFI. Mal by som teda otázku či by moja základná doska ktorá nepodporuje UEFI dokázala nabootovať túto grafickú kartu s UEFI a či by bez problémov spolu fungovali. Kúpil by som si aj iný model kde je napríklad možnosť prepínať medzi týmito dvoma BIOS-mi ale táto grafická karta mi vyhovuje po cene.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, GK GTX 950 by měla fungovat v na tvé starší desce. Nerozumím tomu, proč by neměla tato GK fungovat na desce s BIOS, nebo UEFI.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ahoj,
jenom upřesním - deska nepodporuje UEFI pro svůj vlastní BIOS a pro bootování operačního systému. Grafika je však nezávislý subsystem který si sám bootuje do svého BIOSu. Můžeš tedy grafiku normálně použít, pokud jí podporuje tvůj operační system a pokud máš dostatečně silný zdroj.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ďakujem za odpovede ;) So zdrojom by problém byť nemal. A s tým operačným systémom som to nejak nepochopil. Mám Windows 10 mohla by to byť prekážka ?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

"nezáleží" na základnej doske môže záležať aj na operačnom systéme ? Ak to chápem dobre teda moja základná doska nepodporuje UEFI tým pádom sa ani operačný systém nemôže nabootovať na UEFI takže grafická karta fungovať nebude ?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nene, neřeš grafiku. UEFI bios umožńuje grafice používat nové funkcionality atd. To neřeš.
Jsou to jabkla a hrušky. Představ si že máš doma plynový kotel kterým topíš. To ještě neznamená, že nemůžeš vařit na elektrické desce. :)

Windows 10 grafiku podporují, takže můžeš pokračovat.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.