GK v notebooku

Zdarvím,

kamarád má takový problém. Má notebooka a jednou se mu seknul, tak ho restartnul a už mu blbnula obrazovka (tím myslím, že v tom obrazu něco zobrazí, ale něco vůbec ne). S obrazovkou to nemá nic společného takže si myslíme, že je to grafickou kartou. Takže jsem se chtěl zeptat, jestli vůbec v tom notebooku jde vyměnit grafárna a jestli musí být stejná jako předchozí nebo jen musí být stejný typ sběrnice a aby zvládal zdroj. Opravdu nevím, na notebook zrovna nejsem.

Předem díky.

Obrázek uživatele Peca

NTB nejsou určeny k upgradu a pokud má integrovanou GK, tak je dost možné, že nebude mít ani slot pro kartu. To je pak na výměnu desky a to se vůbec nevyplatí, nebo pak jsou firmy, které to dokáží opravit bez výměny, ale to podle závažnosti problému.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, odnes to sem. Zadarmo udělají diagnostiku závady a určí cenu opravy, vesměs opraví cokoliv i grafický čipy měněj. http://www.nbservis.cz/cs/.
Ted doufám že to neni reklama, jen jsem snima nad míru spokojenej.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

řekni co je to za NTB, ať zjistíme podrobnosti, ale ano, pokud má NTB dedikovanou grafiku, je to defacto jinak tvarovaná karta, která se eventuelně dá za stejnou (třeba i o trochu lepší, ale co nejstejnější, hlavně tvarově a umístěním součástek) vyměnit.. avšak nemám zmapované obchody, kde se takové prodávají, takže google.. nebo servis nebo vyhodit..

Obrázek uživatele lancelot202

no...takže má extermní gk, ale totálně nevím, kde takovou kartu sehnat. takže jak už tobias řekl google. Ale díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

externí grafiku? to znamená takovou tu kostku která se přiojuje nějakým kabelem? taková věc se dá vyměnit bezproblému.. avšak nejsem si jist, že jsi grafikus právně odhalil.. podle mě máš NTB s klasickou interní, ať už integrovanou či samostatnou.. jak říkám, pomůže mi název, něco vygooglíme, nebo třeba fotka mobilem ;)

Obrázek uživatele psychocowboy

grafiky u notasu se nemeni, ani kdyz se jedna o samostatnou v mmx ci jinem slotu... i kdyz je "externi", tak se meni deska...

Obrázek uživatele Ripp3r

Ale on myslel komplet externí. Dělá to myslím Fujitsu Siemens. Jsou to takové "kostky", které se připojují přes nějaký zvláští port a je to jako kdybys zapojil grafiku do normálního PC. Ta kostka se dá normálně vyměnit, ale samozřejmě je to drahý, takže to vyjde jako oprava základní desky, kdyby grafika byla integrovaná.

+ taková zajímavost - nějaká firma už pracuje na řešení, kde budete moci dát jakoukoliv grafickou kartu (PCI-Express samozřejmě) a ta se následně připojí k notebooku. Je to docela šalamounské řešení, ale taky to takhle jde. Prý už ví, jak se to bude zapojovat s co nejmenšími prodlevami u přenosu. Problém je, že s nimi nespolupracují ostatní firmy na výrobu notebooků (proč taky - notebook s C2D nebo i5 procesorem seženete klidně za 15k a poté grafiku dejme tomu za 5k. Takhle by lidi ušetřili hodně peněz, než kdyby kupovali herní notebooku za 40k).

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no ona ani cena tohoto zařízení budoucnosti nebude nijak malá :) nutno podotknout, že tak fungovala XG station od ASUSu, ale pracovala přes standardizované rozhraní, které grafiku vlemi limitovalo.. bohužel jak je něco nestandardizovaného, vždy je to velmi potlačováno..

každopádně žádal bych autora aby se konečně vyjádřil, jak na tom jsme..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.