Externí HDD (*VYŘEŠENO*)

Zdravím. Kamarádovi se něco stalo s externím diskem (nevím jak to jinak popsat :)) ). Večer mu všechny hry, které na něm měl nainstalované normálně šly. Ráno zapnul pc (disk neodpojoval) a hry nikde, ve složce, kde byly hry zbyl jen jeden divný soubor(viz. screen) A objevila se mu tam složka souborů, ve které jsou další složky s čísly a v nich další s divnými znaky(viz další screen). Napadl mě nějaký vir, ale Eset Online Scanner nic nenašel. Velikost dat na disku se nezměnila, pořád má stejně volného místa, jako měl předtím.. Takže ty hry se pravděpodobně neodstranily.

Screeny divných složek:
http://img51.imageshack.us/img51/4797/1q86.png
a v každé z nich je toto:
http://img692.imageshack.us/img692/194/u9ms.png

Screen toho, co zbylo ve složce, kde byly hry:
http://img23.imageshack.us/img23/6113/2i5l.png

Předem díky za rady.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, po zapnutí nenašlo to disk jako nový HW? Toto vypadá na porušenou MBR tabulku disku, tady pomůže jen formát jako nejjednodušší opětovné zprovoznění. Pokud tam má důležité soubory jako fotky atd. mohl by pomoci prográmek na záchranu dat GET DATA FOR BACK fFAT nebo ntfs dle toho jak je disk naformátovanej

Obrázek uživatele Hollyster

Jo, prý to hlásilo nový HW. No důležité ne, spíš ho mrzí ty hry, ty savy a tak, ale to snad přežije. Ostatní složky, kde jsou fotky, videa, filmy atd jsou v pořádku a jdou normálně otevírat, kopírovat. Takže říkáš zálohovat co jde a zformátovat? Třeba pomocí instalačního DVD nějakého OS? A co znamená, že je poškozená tabulka MBR? Respektive čím je to způsobeno a jak tomu pro příště předejít. :) Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

tabulka MBR je část uložiště disku, kde jsou informace o názvech a datech na disku, je to jako by ti někdo ukrad adresář a ty víš že ty lidi jsou, ale nevíš jakou mají adresu. Toto se může stát díky virům napadající právě tuto část MBR disku, nebo při ukládání dat mohl nastat nějaký znatelný pokles napětí a disk už to nezapsal správně, těžko říct. Každopádně pokud by se to stalo znova, hledal bych vira, vadný zdroj, nebo samotný disk.

Obrázek uživatele Hollyster

Ještě jsem to pro jistotu projel NODem na jiném PC a ten taky žádný vir nenašel a všechny ty divné soubory mu nešly přečíst.. U všech byla chyba. Takže vir to snad nebude. Momentálně zálohuji co jde a zbytek se pokusím obnovit pomocí toho programu. Zatím děkuji a pak napíšu výsledek. :)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Pro jistotu sem hoď screen obrazovky z programu HD Tune záložky Health (celou). Tam se dá vyčíst, pokud se disk necítí dobře - a předejít případným ztrátám dat.

Obrázek uživatele Hollyster

Nakonec jsem ho tedy zformátoval a všechno ok, jen se disk občas po připojení zobrazuje jako "Místní disk" a nejde otevřít. Když pustím HD Tune, tak nic neukazuje. Vyberu externí disk a v záložce Health nic není. Ani teplotu neukazuje. Zkoušel jsem několikrát vypojit a zapojit, ale nepomohlo.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jakou verzi HD Tune máš? zkus HD Tune trial 5 www.hdtune.com/files/hdtunepro_500_trial.exe

Obrázek uživatele Hollyster

Měl jsem 2.55 :))

Screen Externího disku: http://img820.imageshack.us/img820/1240/rvk.png

Zkontroloval jsem si i disky v notebooku a u HDD mi to píše nějakou chybu. Tady je screen: http://img20.imageshack.us/img20/9017/gcbx.png

Co to znamená? Notebook mám asi měsíc, tak mě to trochu vyděsilo. :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

exterák je krásnej, těžko říct proč to takhle dopadlo, tvůj disk vypisuje počet pokusů o kalibraci s podmínkou, že první pokud byl neúspěšný, ukazuje to na možný problém v mechanické části disku, ale jsou to jenom všechno teoretické kecy, u disku je hodnota 3, takže 3 pokusy o kalibraci. Mohlo to vzniknout zakolísáním napájení, výpadkem napájení v řádu ms, průběžně sleduj a pokud hodnota neporoste, byla to jen anomálie

Obrázek uživatele Hollyster

Dobře, díky moc.

Obrázek uživatele Hollyster

Zdravím. Občas sleduji ten disk a hodnota těch pokusů se nedávno zvedla na 4. Pořád se nemusím ničeho obávat?

Obrázek uživatele Michal Čížek

nemusíš, není to hrozné

Obrázek uživatele Hollyster

Zdravím, omlouvám se, že opět otevírám toto téma, ale příde mi kvůli jedné otázce zbytečné zakládat další. Hodnota počtu těch rekalibrací u mého disku už je na hodnotě 14, není to nějak vážné?

Obrázek uživatele Michal Čížek

mluvíš pořád o disku v NTB seagate? Není to obvyklé, ale není to akutní problém, pořád se může jednat o náhodné vypnutí díky baterce, tento stav může způsobovat více faktorů a jeden z nich je i vada, ale ostatní hodnoty na disku tomu nenasvědčují.

Obrázek uživatele Hollyster

Ano, mluvím o Seagatu v notebooku. Takže se nemusím ničeho bát? U žádné jiné položky varování není, ale pro jistotu ještě přihazuji aktuální screen.

https://imagizer.imageshack.us/v2/1726x971q90/743/HUPX3p.png

Obrázek uživatele Michal Čížek

až se ti začne zpomalovat náběh systému, nebo jinak blbnout, začal bych to řešit

Obrázek uživatele Hollyster

O systém nejde, na ten mám SSD. No občas když si pouštím hudbu tak se ta písnička trošku zasekne nebo jak to říct.. Většinou jen jednou a hned ze začátku a stává se to nejvíc v jedné složce.

Obrázek uživatele Michal Čížek

zatím bych ho nechal, toto není závada, kdy by disk kleknul okamžitě, sleduj průběžně hodnoty, pokud to neporoste několik hodnot za den či spíš hodinu, byl bych klidnej, pak už to bude na zálohu jinam.

Obrázek uživatele kristian

Zdravím,ve del by nekdo poradit přidal sem hard disk do pc 250 Gb,ale ne ukazuje v biosu bot.A ani v počítači,co stým?Počítač mam novy!prosim poradu (auna@email.cz) Dekuju.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, měl sis založit vlastní téma. Disk máš zapojen předpokládám správně, data i napájení, do desky ho máš zapojen na další pozici SATA konektoru, bios ho nevidí, systém také ne a ani ve správě disků není, pochopil jsem to správně?

Obrázek uživatele kristian

Ano přes ne nikde to ne ni!Ale já mam ten moderní hard disk má za du ten uzky data napájeni.Takže chtel bych používat jenom na uloženi fotky,písničky,atk,mam jen jeden tenkej kabel zapojen myslím ten data do desky.

Obrázek uživatele Michal Čížek

nerozumim jak to máš zapojené, vyfot jak máš zapojený HDD a kam je to zapojený do desky, fotky vlož sem.

Obrázek uživatele kristian

Nemam fotak,ja zkusim neak vysvetlit.Mam zapojeni hardisk do desky,s kabelem do data a pak do desky Chápeš?

Obrázek uživatele kristian

A jak se založi novy tema?

Obrázek uživatele Michal Čížek

ty nemáš na telefonu foták? Napiš co máš za základní desku. Pochopil jsem, že máš teda disk zapojen dat kabelem do desky a ze zdroje napájen disk. Zkoušel jsi stávající disk zapojit do jiné SATA pozice na desce a do uvolněné pozice ten nový disk?

Obrázek uživatele kristian

ano zkoušel stavajici disk funguje natom mam windows ale ten druhej co chcem přidat proste se to ne ukazuje.zkoušel vsech 4stup na desku,jo a nemam zapojen ze zdroje napajeci kabel.jen ten dat.mam jen jeden napajeci ze zdroje a to mam natom zapojeni disk co windows beha.

Obrázek uživatele kristian

zakladni deska asus, intel(R) Celeron(R) 3.8 Ghz.2jadro.

Obrázek uživatele Michal Čížek

VÝBORNĚ, takže si sežen redukci z normal molex konektoru do starého ATA disku na SATA disk. Tzn.: redukce http://www.alza.cz/redukce-napajeni-pro-sata-d42345.htm
nebo ještě lepší, kup novej zdroj.

Nějak nechápu, jak můžeš psát o problému s diskem, když jsi si vědom, že disk není napájen. Dnešní technologie ještě není tak daleko, aby jakémukoliv zařízení stačil sluneční svit.

Obrázek uživatele kristian

Ja sem to fakt ne vedel.takže když tam chci připojit zvlaš hardisk jen na uloženi fotky,písničky filmy.musim mit ten molex na SATA?Moc krat dekuju dneska ho du koupit mam na zdroje ješte 2 volny staré ATA,tak nato připojim ten molex žejo?Díky moc krat za poradu :)

Obrázek uživatele kristian

No jo kdy bych tolik ne hulil tak by mne to mohol napadnout :D ale moc dík.

Obrázek uživatele kristian

Už funguje fakt díky.