DVI / HDMI / VGA

Dobrý den,

Potřeboval bych poradit, jak správně zvolit typ kabelu pro připojení LCD televize (SONY BRAVIA, 16:9, 60 cm úhlopříčka) jako druhého monitoru pro PC. Na grafické kartě mám výstup DVI a VGA. Monitor má jen výstup VGA. Televize má výstup VGA a HDMI. Mám tedy dvě varianty - 1) spojení PC a monitoru VGA-VGA a PC s televizí DVI - HDMI/VGA 2) spojení PC a monitoru DVI-VGA a PC s televizí VGA-HDMI/VGA.

Doufám, že jsem vše popsal srozumitelně, v případě potřeby uploaduju náčrtek.

Co se týče kabelů jsem úplný laik - je vůbec rozdíl, jakou koncovku použiji?

A hlavně - bude možné mezi monitory libovolně přepínat a v případě potřeby je používat současně?

Radši se zeptám, než abych po koupi litoval :-D. Děkuji za každou odpověď!

Obrázek uživatele harryharry

Tak si sám odpovím :-) vyřeším to tak, že si koupím kabel DVI-HDMI a původní monitor budu mít VGA-VGA - abych zachoval digitální a analogové připojení. Doufám, že to bude bez problémů. Až vše zprovozním, napíšu výsledek. Sám jsem zvědavý, jak se bude moje sestava tvářit na dva monitory.

Obrázek uživatele Peca

Ano udělejte to tak jak jste napsal. Jen by to chtělo ještě typ GK nebo lépe odkaz přímo na ni.

U některých karet se při tomto zapojení výstupy (D-Sub, DVI) mezi sebou rušili a bylo to znát na obraze.

Obrázek uživatele harryharry

Teď koukám na kartu a vidím, že jsem málem udělal pěknou botu... karta má i výstup HDMI, který mám normálně zakrytý a neviděl jsem ho. V tom případě asi bude nejlepší HDMI-HDMI?

http://www.h-online.com/priceinsight/a380457.html

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

je to vlastně jedno.. záleží jakům způsobem připojuješ zvuk.. rozdíl mezi DVI a HDMI je totiž že HDMI vede i zvuk a na to musíš mít grafiku, která má vlastní zvukový kodek (což jsou zejména karty ATi HD****).. pokud nevedeš zvuk vůbec, byl by HDMI-HDMI kabel vyhazováním peněz..

Obrázek uživatele harryharry

Takže... dnes mi přišly kabely z Alzy, nerad dělám reklamu, ale je to jediný obchod, ze kterého mi přijde zboží už druhý den.

Našel jsem doma jeden starší DVI-HDMI kabel od grafické karty. Takže jsem mohl porovnat HDMI a DVI připojení.

Největší zádrhel je ovšem to, že televize podporuje připojení k PC v režimu monitor jen pro VGA. Pokud jsem připojil televizi přes HDMI, písmena jsou mírně zkreslená a obraz zvláštně ostrý, vypadá, jako když si vypnete anti-aliasing. Hodně dlouho jsem se v nastavení hrabal, ale nepodařilo se mi dosáhnout stejné kvality jako přes VGA (i když by měl být HDMI kvalitnější). Nicméně při hraní her a sledování filmů je rozdíl jen minimální. Navíc pokud připojím monitor HDMI, okamžitě mi přestane hrát repro-soustava a zvuk začne hrát televizí. (viz. příspěvek od TOBIAS). Ještě jsem nepřišel na to, jak přenastavit prioritu zařízení, aby opět hrály jen repráky.

Další nevýhoda je, že monitor je 4:3 a televize 16:9, pokud dáte klonování obrazu, bude vždy jeden zkreslený. A pokud se s rozšířenou plochou pokusíte pustit aplikaci, která je nastavená na druhý monitor, zobrazí se chyba místo toho, aby se aplikace otevřela na správný monitor.

Půjčím si od kamaráda ještě DVI-VGA kabel a zjistím, jak se to celé bude chovat s ním.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak to s tou ostrostí.. je spíš způsobeno tím že VGA dost rozmazává, zvláště když u LCD nepoužiješ nativní (maximální) rozlišení panelu..

k tomu HDMI - mělo by to jít vypnout, že si v systému ve zvuku nastavíš po zapojení HDMI opět jako aktivní zvukovku tu, do které máš zapojeno repro..

s těmi formáty se to dá vyřešit dvěma způsoby.. jednak v ovladači grafiky nastavit "maintain aspect ratio" a nebo by to mohl umět i monitor (spíš ne tenhle levný s VGA only) a TV..


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.