Čištění chlazení procesoru u notebooku

Přeji dobrý den,
jsem majitelem notebooku Toshiba Satellite A300-22W. Je to přesně rok, co jej mám a poslední dobou se setkávám s přehříváním procesoru. Na 99% je to zanešením prachu. Jelikož je na něj ještě rok záruka, chtěl jsem se zeptat, kde, nebo jak bych si mohl nechat vyčistit chlazení. Nechtěl bych porušit záruku. Bydlím na Šumavě a officiální servisy jsou v ČR pouze tři a nejbližší ke mně je v Praze. Proto bych byl moc vděčný za každou radu.

Předem děkuji za odpověď s pozdravem:

Midhiw

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, NTB by kuli záruce mělo být vyčištěno v servisu u značkového výrobce, nebo požadovat servis u prodejce, který jej také musí do opravy přijmout. Vyčištění je záležitostí půl hodiny a pokud si vyrazíš na výlet, tak po předcházející dohodě ti určo NTB na počkání vymetou.

Obrázek uživatele tatik

Tak nějak jsem přemýšlel, že bych napsal na toto téma FAQ. Dnes jsem čistil notebook starý cca 3 měsíce.
Nevím, jestli potěším nebo ne, ale opravdu závisí na značce a typu notebooku.
Podotýkám, že vše, co budete dělat, je na Vaše riziko a já ani PCPoradenstvi nenese žádnou zodpovědnost za případné škody.
Není pravda, že musíte přijít o záruku. Nejdřív, než se rozepíši, se zeptám, podle čeho soudíte, že se notebook přehřívá a jaká je značka a typ notebooku.

Obrázek uživatele Midhiw

Tip: Notebook Toshiba Satellite A300 - 22W (viz uvodní text)

Jak tak soudím?
Notebook je již na dotek více rozpálený. Ventilátor skoro vůbec nevyfoukává vzduch, který nasává. Mám to ověřeno i programem, který mi měří teplotu procesorů, který ukazuje, pod vysokým zatížením i přes 90°C. Dokonce při jedné hře se mi vypl a nereagova a nešel zapnout asi 2 minuty, přitom byl procesor velice rozpálený!

[/b]

Obrázek uživatele tatik

Začal jsem sepisovat faq na toto téma. Abychom to ale neprodlužovali, tak stručně
1. zjistěte, zda některé šroubky nejsou "zality" aby jste neztratil záruku
2. je třeba zjistit, kudy se k větráku dostanete. Udělejte si dostatek času. Napoprvé to bude trochu trvat. Dovnitř můžete jít přes spodek nebo přes klávesnici. Osobně Toshibu notebook neznám. Navíc se liší typ od typu. Mám Acery, kde jeden se otevírá přes spodek a druhý přes klávesnici a navíc nejde demontovat.

větrák bude zanesen vrstvou prachu, která znemožní proudění vzduchu a chlazení procesoru. Nepoužívejte hrubou sílu.

Obrázek uživatele Midhiw

Jak mohu zjistit, zda jsou šroubky zalité?

Obrázek uživatele tatik

Buď bude některý zatřený barvou nebo na něm bude hmota třeba podobná plstelině. Není to na každém, ale třeba jen na jednom.

Obrázek uživatele Art Deco

Zdravím,

mám podobný problém, na mém notebooku Asus se když je procesor dlouhodoběji v maximální zátěži začal čím dál tím častěji roztáčet větráček na maximální rychlost (je to už dost hukot), dřív se to vůbec nestávalo. Kontroloval jsem teploty na jádrech a když ventilátor přepíná na maximum, mají kolem 93°C.
Uvítal bych nějaký návod jak správně rozebrat a vyčistit, jsem v tom naprostá lama, a nerad bych přišel o záruku ale zároveň bych se co nejraději vyhnul servisu.
Díky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

bez porušení záruky NTB nerozebereš...

Obrázek uživatele Michal Čížek

Asus by šel otevřít, neviděl jsem teda všechny modely od Asusu, ale co jsem viděl, k chlazení u nich se dostaneš odšroubováním spodního plastu, ty šroubky nejsou zapečetěné a použitím vhodného šroubováčku ani hlavičky nepoškodíš, ale nevím, musíš se mrknout jestli opravdu neni žádnej šroubek pod pečetí. Jakmile se ti podaří nevětší spodní díl odendat, už uvidíš větráček, ten musíš vyndat a vyčistit ten žebrovanej průduch.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.