Chybný harddisk

Zdravím,
Hnevá ma jeden z harddiskov (nesystémový) a to tak, že ked ho mám zapojený, tak mi ani nenačíta windows, ostane čierna obrazovka. Ak ho zapnem počas chodu počítača, tak začne počitač mrznút až zmrzne celkom. Ide o Seagate Barracuda FT 7200, 1 TB disk a predtým, než sa mi to stalo, bežal v pohode. Ked som ho vytiahol z kompu, tak bol dost horúci, ale neviem posúdit či to bol extrém, ale je to normálne. Je zaplnený asi z 90%. Neviem si rady.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Když vychladne, žádná změna? zkoušel jsi jiný datový kabel? Při zapnutém PC se disk nepokoušej zapojovat, můžeš tím odpálit desku. Jiný předpokládám SATA konektor jsi na desce nezkoušel?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Vychladnutý disk som skúšal, žiadna zmena. Iný dátový kabel som neskúšal ani iný SATA konektor. Chápem, že zapájanie disku počas behu PC bol extrém - bol som však bezradný.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ešte by som asi mal spomenút, že predtým, než sa mi to stalo (bolo to pred mesiacom) disk vydával silnejší (trochu čudnejší) zvuk. Preto som reštartol PC, ale Windows mi už nenabehol - ostala čierna obrazovka. Po vytiahnutí disku z PC všetko normálne fungovalo. Nechápem, ako (chybný) nesystémový disk môže mať vplyv na operačný systém.

Obrázek uživatele Michal Čížek

on nebude mít vliv na systém, ale deska bude mít problém ho identifikovat, bude dělat bordel na sběrnici a tím defakto zastaví komunikaci s tím systémovým diskem. Zkusit ho ještě v jiném PC a pokud naběhne, hned data zálohovat, jinak to bude muset udělat nějaká firma, teda pokud tam máš důležitá data.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Hej, dôležitých dát tam mám veľa, a nechem ani len pomysliet, že by som o ne prišiel. Na iné PC môžem skúsiť len na notebook a asi iba cez externý disk, len sa bojím, aby som nepoškodil aj notebook. Rád by som však vedel (skôr laicky), kde je problém v tom disku, ked som z ním nič nerobil, jednu minútu fungoval, druhú už nie. Niekde som čítal, že tie platne v disku mohli narazit na kostru HD, a že vtedy by to už bol koniec disku, tak velmi dúfam, že to nie je môj prípad.
Spomínaš, že keby mi nabehol disk na inom PC, že hned zálohovat dáta. Je možné, že taký disk by už nešlo nahodit znova? Iná vec je, že ked je chybný disk, tak by teoreticky nemal ist ani na druhom PC. Ale hovorím, ja som v tom iba laik.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jak to popisuješ, připadá mi to jako závada na elektronice toho disku, pokud by to byl mechanický problém, kdy hlavičky narazí do plotny atd. disk by se normálně přihlásil, systém by naběhl, ale byl by problém z něj číst, nebo zapisovat. Takto se chová při závadě elektroniky. Už jsem jich pár viděl a některé jako zázrakem na jiném PC naběhli, při dalším už také ne, proto ho zkusit jinde, ale nejlépe na stolním PC. Takhle může mít nějaký problém třeba v napájení, nevím, tak aby neudělal něco s napájením USB portu, teda pokud ten exterák neni nápájen externě. zkusit to můžeš

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Skúsiť na inom stolnom PC bohužial nemám možnost, iba na notebooku. A externý disk je externe napajený, je to vlastne box s dvoma diskami, takže skúsim jeden z nich vymenit za ten chybný - a dúfam, že nič nepoškodím, ani notebook ani externý disk.
Dík za radu aj nejaké tie nové info pre mna.

Obrázek uživatele Michal Čížek

pokud neuspěješ, tak jedině nějaká ta firma na záchranu dat z disku, nebo mít ještě jeden úplně ten samej disk a prohodit ty elektroniky, ale to nejspíš nemáš.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Prosím nestraš ma s takými firmami :), momentálne si nemôžem dovolit dávat peniaze na takéto veci. Neexistuje nejaké iné riešenie, ako si to dat do poriadku svojpomocne a bez penazí? Rozobrat disk, prest nejakým programom alebo niečo iné....??

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

ešte ma taká drobnost, možno to niekomu pomôže pri pomoci: ked mi nenabehol windows (s tým chybným diskom), tak v BIOSe mi tuším ani neukázalo ten disk.

Obrázek uživatele Michal Čížek

to je právě ono, ten disk má problém a identifikace neproběhne, základní deska něco vidí na sběrnici a snaží se získat informace, zahltí tím komunikaci a zabrzdí celý PC. V tomto případě opravdu žádná domácí metoda nepomůže, bohužel. Pokud by se disk přihlásil, ale najednou nebyl čitelný, jsou programy, které data vytahají, takhle ale ne e.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Takže spustil som disk v notebooku. Chybný disk mi ukazuje. Ked som nanho klikol prvýkrát, začalo prebiehat načítavanie, a trvalo to cez 5 minút. Tak som explorer reštartol. Druhýkrát ked som klikol na chybný disk - napísalo mi upozornenie:

Disk H: nie je prístupný. Chyba údajov (cyklicka kontrola nadbytočných údajov)

Čo mám robiť dalej, resp. čo to pre mna presne znamená.

Obrázek uživatele Michal Čížek

to znamená, že v NTB se disk identifikoval? V tento počítač má přiřazené písmeno, každopádně to ukazuje na závadu v elektronice disku. Mohl bys zkusit nějaký program na záchranu dat, budeš ktomu muset mít jiný disk, na který se následně data budou kopírovat, takže aby byl dostatečný prostot. Já používám GET DATA BACK FOR NTFS nebo (FAT), dle toho v čem je disk naformátován. Je to licencované, ale mohl bys to zkusit jestli to něco najde a pak si licenci sehnat.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak skúsim ten program, ten program môžem stiahnut iba ako demo, tak dúfam, že aj napriek tomu to bude fungovat.

Obrázek uživatele Michal Čížek

pokud to najde soubory, tak to zálohovat půjde jen s licencí, ale je dobré vědět, že to něco najde víš?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

pridávam screenshot chybného disku z programu HD Tune:

Obrázek uživatele Michal Čížek

Takhle se jeví jako dobrej, ale jde s ním pracovat? Jak říkám, chyba bude někde v té elektronice disku, pokud je disk v záruce, tak se pokusit zachránit data a hned ho reklamovat.

Obrázek uživatele MBlask

Pokud pomůže. řešil jsem teď podobné, můj disk ztratil formát - tvářil se jak nepřidělené místo na disku.
Zkoušel jsem:
Testdisk - zdarma
RStudio - placené
Recuva
Get data back

z toho vyšel v podstatě nejlépe Testdisk, ten mi udělal ze 159GB dat iso asi 210GB.. Další DD (dead disk) jsem zasílal rovnou do firmy, která se tím zabývá tak jsem na ně zvědavej kolik mi toho vrátěj

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ja to teraz prechádzam tou demo verziou GetDataBack for NTSC. Za tri dni mi to prešlo (kontroluje to NTSC súbory) 11% a v každom sektore mi to píše Error 23 in HD 133. Takže radšej ten proses kontroly skončím. Skúsim ten Testdisk, ked hovoríš, že ti to pomohlo. I ked mne sa jedná cca o 900 GB dát. :(

MBlask - kolko asi bude stát tá oprava u firmy?

Obrázek uživatele MBlask

Tím TestDiskem udělej obraz disku - pokud máš kam a pak ti to udělá soubor, kterej jsem otevřel třeba v 7-zip.
Firmy si počítaj různě - podle typů poškození (HW - SW) a podle množství dat. Mě třeba bude stát 500GB z toho polovina data asi do třech tisíc. Obvykle se zasílá poškozený disk + další na obnovený data. Nebo je také možný si nechat zachránit jen něco třeba složku.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.