BLESK (*VYŘEŠENO*)

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat...byla bouřka a ja nebyl doma na ten den hlásili jen zataženo a žádné bouřky takže PC byl připojen přes kabel k modemu... přišel jsem domu a zjistil že tu něco u nas schytalo zasach statickou elektrinou od blesku...probehlo to modemem(je po něm) a po kabelu do PC ...mám praský čip od síťové karty...

základní deska je ASUS P5E deluxe
chtěl bych se zeptat...
kolik stojí oprava základní desky?
co vše to mohlo odnést v PC?
jestli existuje nějaký program který mi udělá HW diagnostiku PC?

moc děkuji..

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

přiznám se, že tohle jsem ještě neviděl.. kažodpádně nevěřím tomu, že to schytal jen síťový čip.. je připojen k čipům, které se skrývají pod chladiči..

každopádně začnu tím lepším - oprava desky by rozhodně stála víc, než její výměna..

a teď to horší - jelikož je k desce připojeno kompletně vše, mohlo podobně dopadnou naprosto cokoliv - grafika, procesor, ramky, disk, defacto i mechanika a zdroj a ovládací LCD na panelu skříně, cívky ve větráčších.. těžko takhle říc.. snad jen komponentu po komponentě zkoušet v jiném PC..

každopádně jsou na desce vypálené cestičky od proudu? měly by být.. ale pokud byl PC připojen i v zásuvce, která byla řádně uzeměna (tedy znám třeba prodlužky s vypínačem, který nevypínaj jen fázi, ale i nulu/zem), mohla to odnést pouze deska a zdroj, který eventuelně mohl přežít..

když PC zapneš, nevyletí ti pojistky a jističe? jde počítač zapnout? dělá něco? zkusil bych to raději někde v garáži, aby jsi si nevypálil eletriku v bytě..

Obrázek uživatele EasyHB

PC naprosto bez problému běží....ale jak říkám dle všeho to nešlo zdrojem ale přes lan....teda aspoň dle toho že to nic jinýho neprovedlo...a třeba zářivka která je napoojená na stejnou prodlužovačku(která má přepěťovou ochranu) je v pořádknu tak to jen potverzuje mojí doměnku...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

nee, myslím, jakože z modemu do síťovky a odtud počítačem až do sítě.. pokud počítač normálně běží, počítám tedy, že nejde internet? :)) že by ta síťovka fungovala jako pojistka? no po pravdě mi blesk spálil několik síťovek, ale jen "poškodil" funkčně a jen slabým indukovaným proudem, ne přímým zásahem, ale ničemu jinému se nic nestalo..

no pokud je to jen síťovka a ty máš volný PCI nebo PCIe slot, prostě jdi do krámu a kup za 100 korun jakokouliv 100 nebo 1000MB/s síťovku a je to..

Obrázek uživatele EasyHB

takže myslíte že poškození dalších součástí nehrozí?...no radši si udělám zálohu...a myslíte že existuje nějaký ten program(viz 1. přízpěvek)

Obrázek uživatele MirekPluskal

Na internetu(v prohlížeči),zadat hledání-HWiNFO32.Je to program na kontrolu a diagnostiku HW a SW počítače.Jiný program zatím neznám.

Obrázek uživatele EasyHB

děkuji...ale nevím zda to je to co jsem sháněl..
já mám namysli něco jako např kontrola HDD na chybné sektory tak kontrola celého HW PC na chybné části...
existuje něco takového?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

tak na HDD máme HD tune, bohužel ostatní komponenty se softwarově zkontrolovat nedají, nebo ne něčím, co by bylo dostupné.. existují testovatí komponenty, které vytváří diagnostiku, ale ty mají fakt jen ve velmi odborných servisech a pak mateřských servisech daného výrobce..

no hrozí, nehrozí - fakt těžko říci, může dojít k situaci, kdy k poškození dojít může.. čip, to jsou vlastně jen tranzistory a tranzistor, to je vlastně jen zesilovač, který reaguje v režimu, v jakém je vyroben.. takže pulka čipu je defacto po elektronické stránce stále funkční a může se stát, že když přijde správný signál ze správného místa, může dojít k průchodu do místa, kam bychom to nechtěli a spálení dalšího čipu/komponentu.. ovšem to je snad nejraritnější, co se může stát.. pokud počítač ještě síťový čip detekuje, bylo by ho dob ré ve spráci hardware zakáztat, jinak už asi žádná hrozba není, spíš jen mohlo už teď být něco poškozeno, ale poškození se může projevit až po čase..

co vidím po levé straně čipu jsou vysmažené prasklé kondenzátory.. je tam něčeho takového více? poškozené kondenzátory se pak mohou projevit nestabilitou systému v případě, že si daný čip žádá jednorázově větší množství energie, než k němu konstantně proudí (to je smysl kondenzátoru, který to nahromaďuje) - pokud chybí, proud není a čip/systém zkolabuje, zmrzne, nebo srestartuje..

Obrázek uživatele Michal Čížek

ahoj, koukám a čtu, že jsi měl opravdu pekelné štěstí že ten PC ještě nabíhá, už jsem se setkal s podobným případem několikrát. Tobias má pravdu vtom aby jsi zakázal interní LANku v biosu a sehnal za pár kaček externí, pak to rozjedeš. Pokud ti časem bude zamrzat nebo padat systém, nehledej závadu v ostatních komponentech jako první, ale pokus se někde aby ti ten vypálený čip vyndali, právě z toho důvodu jak psal Tobias, může nyní být na tom vypáleném čipu zvětšený odběr ze zdroje, který za čas začne blbnout díky tomu většímu odběru a začne být nestabilní. Řešil jsem v práci obdobnou záležitost několikrát, kdy externí zařízení propojené s PC byl pomocí serial portu. Po bouřkách naprosto vypálené čipy i víc než máš na fotce, jednou tam ani nebyl. Port se už nedal zachránit, ale v některých případech PC nenaběhlo dokud jsem ten čip neodstranil. Důvod byl prostý, uhlíková vrstva vzniklá výbuchem čipu zkratovala vše. Až očištění poškozeného místa pomohlo PC rozjet a instalací externích portů na kartě do PCI plně zprovoznit PC. Neni to samozřejmě rada se 100% jistotou o plné a normální funkčnosti, ale řekl bych že ti to fungovat bude, jen pokud to začne zamrzat nebo padat, na nic nečekej na vině bude nestabilní zdroj, kterej ti odejde když ho budeš nadále zatěžovat.

Obrázek uživatele EasyHB

:D tak mi dnes vypnul PC a už nejde zapnout:) tak jsme se rozloučil, rozebral ho a objednal novou základní desku :D teď se jen modlím, až mi přijde nová zd. tak že neodešlo ještě něco dalšího :D

ještě že mám notebook:D

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

a zkoušel jsi odebrat zbytky toho čipu, nebo jsi nás vůbec neposlouchal? taky jsi se neptal jakou desku, takže budu překvapen, když ti přijde taková, do které to všecko bude psaovat :))

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak k tomu kup ještě novej kvalitní zdroj, tomuto už nevěř ani za mák. co je to vůbec za výrobce toho zdroje? možná bude fungovat i ta stará deska s jinym zdrojem. A znova koukám jak mi Tobias sebral myšlenku :D , neva zeptám se také, odstranil jsi ten vypálený čip?

Obrázek uživatele Apoleus

To EasyHB: Ty jsi koupil jen tak zakladni desku? Mel jsi se zeptat. Prece nebudeš utracet zbtnečný penize :D Ale pokud tomu rozumíš tak sorry. Ale nevipadaš nato :)

Obrázek uživatele EasyHB

tak mi poraď alternativu:) ale upřímně pro mě je toto asi nejlogičtější řešení protože podle mě žádná oprava nebude nikdy stoprocentní a ještě to pokoušet tak aby mi to odpálilo ještě něco jiného tak to mi pak přijdou zbytečně vyhozený peníze:)

co bys na mém místě dělal teda ty?

Obrázek uživatele EasyHB

a abych vám odpověděl tak ano odstranil, a zdroj mi prověřil odborník a je bez problémů. výrobce je corsair

Obrázek uživatele Apoleus

TAKŽE CO chceš koupit?

Obrázek uživatele EasyHB

základní desku a neboj:) celé toto PC jsem si skládal sám takže nemusíš mít strach že bych vybral nějakou s kterou by byly nějaké komponenty nekompatibilní.

Obrázek uživatele EasyHB

ale zajímalo by mě co jsi navrhoval, na o jsem se ml zeptat...pokud existuje nějaká jiná možnost tak by mě zajímala ale podle mě je koupě nové základní desky nejlogičtější řešení.

Obrázek uživatele Apoleus

tjn a co ten procesor? :))

Obrázek uživatele EasyHB

co sním?.) hele tohle je poradna:) my z toho děláme Chat:D:D:D

Obrázek uživatele Apoleus

:D jo ale tobe se poskodil procesor ne

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

já bych to asi řešil tak, že bych pod to koupnul zase tutéž desku.. ještě jsou určitě k sehnání.. případně jakou jsi objednal?

Obrázek uživatele Apoleus

njn. Priste až nekam pujdes tak radči všechno odpoj,

Obrázek uživatele Michal Čížek

Apoleus wrote:
:D jo ale tobe se poskodil procesor ne

Kde jsi vyčetl, že se poškodil procesor?

To EasyHB: Do poslední chvíle PC běhal spolehlivě? Nezamrzal a podobně? Asi bych jednotlivé komponenty, vyzkoušel v nějakém jiném PC, aby byla jistota, že do toho nového boardu budeš dávat funkční prvky. Od té bouřky uběhl už nějký čas, mohlo se stát, že ten prskanec poškodil ještě něco, spíš je to pravděpodobnější, než že ne.
Pokud to odnesly ještě jiné vyměnitelné prvky jako procesor, paměti, nebo GK či zdroj a samotná základní deska zůstala poškozená jen tim vypálenym čipem, který se dal nahradit kartou do PCI, byla koupě základovky jako první krok špatná volba. Nejdřív si vždy zkontroluj funkčnost komponent, aby jsi mohl na 100% říct, že to je záklaní deskou. Pokud je vše funkční a opravdu závada je jen na MB, nezbývá než ti držet palce, aby ti vše na poprvé fungovalo jak má.

Obrázek uživatele EasyHB

ano celý PC běžel až do včera bez problémů a vše bylo ozkoušeno na jiných počítačích, takže je nejspíš problém jen na základní desce.

a koupil jsem téměř tu samou. ta samá již není v prodeji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

i téměř ta samá může být odlišná :)) cennější informací bude její název :wink:

Obrázek uživatele EasyHB

asus P5E delux

Obrázek uživatele Apoleus

To sis koupil Zakladni desku za 3 tisice? Jakej máš PC prosím tě :))

Obrázek uživatele EasyHB

proč přijde ti to moc nebo málo?:)

Obrázek uživatele Apoleus

Napis jakou mas sestavu

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

přijde mi to extrémní částka na to, že tuhle desku už nepoužiješ, nové procesory nebudou, DDR2 je taky z módy.. vlastně ten starhý hardware už na ní své douslouží.. ano, nemělo to smysl, ale zas je to pěkná a bytelná deska..

Obrázek uživatele michjas

Je to bytelná deska to jo. Ale mohl by aji ušetřit.

Obrázek uživatele Michal Čížek

dle označení jsi koupil tu samou, včem je rozdíl?

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

To misacek: může být rozdíl v revizi.. :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

To Tobias : :)) jasan, já jen spekuluji stím, že píše koupil jsem jí a zatím nepíše, že mu to chodí, pokud je to jen jiná revize, měli by zbylé komponenty fungovat. Zajímá mě totiž, jestli má opravdu ostatní komponenty prověřené, nějak se mi nezdá, že by zničeho nic odešla MB, ikdyž je ''poškození'' částěčné a po odstranění čipu, už nemohl být odběr takový, aby se poškodil třeba i zdroj. Samozřejmě se mohlo stát, že následkem toho přepětí přestala správně fungovat nějaká z komponent, ale nevěřím tomu, že by nenabíhal alespon BIOS. Spíš bych se přikláněl k tomu, že se čip neodborně vyjmul a tím vzniklo poškození MB, to už ted je jedno. Mohl to řešit samozřejmě i jinak, rozhodl se takto.
Dle EasyHB :Má nový MB, odzkoušené zbylé komponenty a já už bych dávno psal jak to dopadlo, ty ne? :))

Ještě něco, jaké máš zkušenosti s EVERESTEM co se týká měření napětí zdroje? EasyHB píše že má corsair a že ho má prověřený, já měl min týden na stole PC s corsairem a BIOS detekuje 11.87 V, EVEREST 16,13V a voltmetr 14V :D budu věřit voltmetru, ale i tak mi nepřijde zdroj v pořádku, ikdyž PC nevykazuje nestabilitu, či přehřívání nebo něco jiného.

Obrázek uživatele EasyHB

děkuji za spousty názorů velice si jich cením:) a ano komponenty jsou odzkoušené a fungují, neříkám že na nové desce protože tu zatím nemám ale je objednaná:) samozřejmě až přijde tak napíšu jak to dopadlo.

jinak čip vyndaval kámoš, počítačový technik, takže počítám že celkem odborně:) každopádně on mi i prověřoval zdroj takže pokud na něm bude chyba tak si to s ním vyřídím:) ale zatím mě nikdy nezklamal:)

a omlouvám se, úplně v prvním příspěvku jsme psal, že jde o MB P5E delux, ale ve skutečnosti jsme se zmýlil a šlo o asus P5E.

ještě jednou díky moc, až deska dorazí tak napíšu jak to dopadlo:-)

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

no ono už jent akto prasklý čip je neodborná věc :)) těžko ho odborně odstranit, deska je složena z několika vrstviček tišťáku, odstraňování mohlo vzít kousky ssebou, aniž by jsi si všiml..

nechávat ho tam neznamená jen zvýšenou spotřebu, jak tvrdí misacek, ono spíš jde o to.. jak to vysvětlit.. to co tam zbylo si může dělat co chce.. vlastně to bylo předěláno v jiný polovodičový čip s jinýmy úkoly.. byla by to obrovská náhoda, ale může se tát, že takový čip prostě bude dělat anomálie..
ani jeho úplně odstranění pak nemusí znamenat výhru.. kdo ví, co vše to schytalo.. nelze vyloučit jakýkoliv jiný hardware..

Obrázek uživatele Michal Čížek

To Tobias: máš pravdu, tišták je složen z několika vrstev, ale tyto čipy jsou letovány horkym vzduchem na pokovený povrch, jeho vývody nikdy neprocházejí tištákem, jen se na to nesmí jít trafopajkou :))

Každopádně EasyHBu držim palce :-)

Obrázek uživatele EasyHB

Takže ještě jednou mockrát děkuji všem kdo mi pomáhali a drželi mi palce:-)
měl jsem nehorázné štěstí že to neodneslo nic dalšího.
tím chci říct že jsem vyměnil základní desku a vše funguje tak jak má:)

mějte se krásně a držím palce ať se to nikomu z vás nestane.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

jsme rádi, že to nebylo nic horšího.. ale popřemýšlel bych o možné ochraně proti přepětí..