ASUS M5A99X EVO R2.0 - nejdou větráky

Zdravím, mám problém. Skládal jsem PC zapojil jsem větrák který byl na MOLEX, dal jsem ho na redukci že jsem ten MOLEX zapojil do redukce na 2x 4pin a to sem připojil na desku do fan1 a fan2, po zapnutí se ozvala rána (jak kdyby něco bouchlo) nic nesmrdělo ani nedýmilo, tak jsem to rychle vypnul a díval jsem se jestli něco nevyhořelo nebo tak a nic jsem nenašel. Tak jsem tu redukci radši vypojil a větrák zapojil na MOLEX a ostatní 2 větráky které jsou na 3pin jsem zapojil do fan1 a fan2, ale teď ty větráky nejedou v tych konektorech fan1 a fan2 :-( a ještě nastal jeden problém začal blbnout ukazatel otáček na CPU fanu, v programu to jede na 1000rmp pak to skočí na 22000rpm a pak zase na 0rpm, ale větrák se točí plynule stejně. Prosím o radu jsem zoufalý :-( Děkuji moc za odpověď.

Obrázek uživatele Stiletos

-Si je asi odpálil když nejedou na MB, musel si je nějak blbě zapojit ,můžeš je zkusit přes baterku a drátky jestli se točej jestli ne tak můžeš jí pro nový.Co si koupil za zdroj?

Obrázek uživatele Kubajzs

toto mě napsali na czc: "no, priste nespojovat dva napajeci konektory navzajem vodivym spojenim (naopak z jednoho konektoru lze zivit treba i dva vetraky). asi ted musite napojit vetraky primo na zdroj, coz je zrejme to, cemu jste se chtel vyhnout, kdyz jste molexovy vetrak nenapojil na zdroj, ale na desku. nicmene k sehnani jsou regulatory otacek a napojit se to da bud pres molex nebo pres redukci. pokud je deska funkcni, odnesl to asi jen izolovane okruh napajeni vetraku, coz jeste neni tragedie. pripadne se muzete pokusit o reklamaci, jestli vam to vezmou, ale zas budete chvili bez desky." jinak zdroj mám seasonic S12II 620W, asi je vyzkratovaný ten okruh na MB... jeden větrák mám na mulexu druhý na fan3 ten jede a třetí koupím redukci ze 3pin na molex a zapojím sice to bude hučet ale hlavně že to jede

Obrázek uživatele Michal Čížek

je to jak ti psali, odpálil jsi na desce napájecí okruh FAN 1 a 2, zřejmě těma okruhama teče nějaký proud a ukazuje ti to ty blbosti, takže máš 2 možnosti, pokud na desce není viditelné poškození schořelé součástky, tak reklamace, nebo odzkoušet větráčky přímo na zdroji a pak zapojit přímo ke zdroji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Já jen potvrdím, že jsi spálil napájecí kontrolér na desce a můžeš jen doufat, že to neodneslo i nic dalšího.
Ten kontrolér obvykle neřídí jenom větráky, ale i napětí na systémových částech, což přímo úměrně ovlivňuje i funkci procesoru a jeho životnost.
Reklamaci by ti neměli uznat, zato by ti měli dát pár ran holí. Máš si přečíst manuál, jasně se tam píše že se nesmí připojit oba konektory najednou. :)

Obrázek uživatele Kubajzs

Já vím posra* sem to :-( snad je deska v pohodě, zatím funguje v pořádku. Příště už neudělám takovou blbost :-( a nechápu k čemu tam ta redukce byla teda :)) na reklamaci to nemám v plánu dávat. Ještě bych potřeboval prosím poradit jak zapojit ventilátory aby všechny fungovaly. Case mám zalman Z11 plus, a potřebuji zapojit 2 větráky na 3 pin (dodávány s case) a 1 větrák na 4 pin (Arctic F12 PWM), mám k dispozici jen FAN3 a CPU_OPT a mám AKASA PWN fan splitter (http://cpc.farnell.com/productimages/farnell/standard/CS21920-40.jpg). Děkuji.

Obrázek uživatele Stiletos

Kup tohle, ale pojedou všechny na max kdyby jsi chtěl otáčky regulovat musíš dokoupit na přední panel regulátor.

http://www.czc.cz/akasa-redukce-4-pin-psu-molex-na-4x-3-pin-fan/116764/p...

http://www.czc.cz/fan-control-chladice/produkty#q-c-0-price=r260-500

Obrázek uživatele Kubajzs

To právě nechci, chci aby ty větráky nejeli na max výkon a nechci dávat peníze za regulátor. Takže by to nešlo nějak vyřešit napojit pomocí toho spilitteru aby šly všechny větráky?

Obrázek uživatele Stiletos

Tak to nevím, asi pojedou všechny na stejný otáčky který nastavíš v biosu a nepujde nastavit každej zvlášť a automat se bude řídit podle toho místa na MB kde budou napojený


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.