Asi špatná deska? (*VYŘEŠENO*)

Zdravim,
mam celkem zapeklitej trabl. Asi před rokem mne přestal jet PC. Nějak sem vyhodnotil, že asi deska a reklamoval jsem ji. Poslali ji zpět, s tim, že jim funguje. Jela mě asi den a zas přestala. Opět reklamace, opět neuznaná. Reklamoval sem ramky (v jinym obchodě). Borec mě řek, že je měly snad 2 dny puštěný, že nějakou chybu to teda udělalo, sice malou, ale že to uznají a poslali nový. Ale kompl dál nejel. Pak sem zjistil, že komp funguje pouze, když dám ramky do určitých slotů (mám 4 sloty a 2 ramky). Sice to muselo být tak, že nefungoval dual schanel, ale jelo to. Fungovalo to i s jednou ram. Vyzkoušel jsem s každou ram zvlášť projet všechny sloty a vždy to nefungovalo v těch stejných. Tedy jsem usoudil, že jsou špatný sloty a technik to testoval v těch dobrých. Ale už sem to neřešil, páč to jelo i když jen na single schanel. Aj sem to projel v memtestu a test byl ok. Jenže asi po roce to začlo padat. Zkusil jsem vyndat ramku a bylo to o.k. Opět jsem oběma ramkama zvlášť projel všechny sloty a vždy to fungovalo jen v tom stejnym. Dal jsem to na reklamaci uvedl, ať to otestujou se všema ram. A jim to prej jede. Od té firmy kde jsem koupil desku, mám vše kromě těch ram, přemýšlim, že si koupim ještě jednu ramku, dam ju do pc a když to nepujde, tak jim přinesu celej komp. Nabízí se, že sou špatný ramky, ale to by snad nejely v žádnym slotu ne?
Ještě upřesnim- když to nejede se projevuje tak, že větráky se točí, na desce svítí nějaký diody, ale ani nepípne, tedy se ani nelze dostat do biosu.
Vim, že je tu těžko radit a ideálně by to chtělo ještě jeden hardver a pokus omyl všechny komponenty vyzkoušet, ale nemam tu možnost. Tak pokud by někoho napadlo k tomu něco budu vděčen.
Konfigurace:
nějaká deska asus s integrovanou grafikou
zdroj fortron black power 450 W
phenom II x 4
2 x 2g ddr3, 1800 mhz, kingston
W7 home premium

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, napiš sem označení té základky, popiš v jakých slotech RAM fungovala, najdi manuál a vyhledej v podpoře, jestli tvé RAM tam jsou vypsané.

Obrázek uživatele lassin

deska se jmenuje M4A785TD-M EVO (Asus)

Ty moje ram tam nejsou uplně přesně (KHX1800C9D3/2g). V příručce je vypsaná KHX14400D3K2/2g (tahle ram je tam vypsaná pod 1800 MHz). Tedy velikost ram a MHz sedí, model ne uplně přesně.

První rok možná míň, fungovaly ram všude. Další rok chanel A2, B1. Začlo to padat, tak sem vytáhl ram ze slotu A2 (opět sem projel oběma ram všechny sloty).
Pak už teda jel Pc pouze na jednu ram ve slotu B1, ale pouze pár dnů a opět to začlo padat. Nakonec se ukázala modrá obrazovka, tak sem to odnesl na reklamaci. Ta modrá obrazovka, se v předchozích "vylučování ram neukazovala". Ale ukázala se teď po té, že to vůbec nejelo, tak sem opět zkusil, nějak zašachovat ramkama.

Ještě poznamenám, že to vždy odcházelo postupně (jako že to chvilku blblo, než to uplně nešlo) a když sem to přinesl z reklamace , tak to chvilku šlo.

Dík

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak rozdíl je jen v časování tvá ram 9-9-9-27 a ram v podpoře 8-8-8-24, jdi do BIOSu a nastav ty RAM manuálně na CL9 (9-9-9-27), bude u toho i napájení RAM, tak ho nastav na 1,9V, uvidíme co se stane

Obrázek uživatele lassin

Omlouvám se, nejsem v těchto věcech příliš znalej. Proklikal sem celej bios, ale nenašel sem možnost, kdeby sedalo nastavit CL9 (9-9-9-27), napájení to nabídlo pouze 1,5 a 1,6. Prosim poradil bys podrobněj, jak to udělat? A co to mhz? V tom biosu je to defaultně na 1330. Moje ram mají 1800, je to o.k.?

ještě doplnim:
Desku sem přinesl dom, složim to, ramky sem dal aby jeli aj na dualschanel (tedy i do slotu, kterej předtim nejel). A ejhle-jelo to. Udělal sem přes nějakou utilitu, která byla k desce stability test, ten byl o.k.
Řek sem si, že eště testnu ramky (každou zvlášť). Vytáhl sem ramku jednu (z dříve nefunkčního/niní funkčního slotu), a nechal to asi 10 hod na memtestu. Vše o.k. Jenže když sem šel testovat tu druhou, tak sem ju strčil, do toho slotu, nefunkční/funkční. Jelo to asi 4 min a hryzlo se to. Nehodilo to teda žádnej eror, ale počet testů (položka pass) bylo 9ti ciferný číslo. Když sem to restartoval, už to nenaběhlo, jen větráky se točily.
Takže nefunkční/funkční slot opět pouze nefunkční. tak sem tu ramku předělal do mýho nejoblíbenějšího funkčního slotu, a zatim to jede na memtestu 2,5 hod, 4 dokončený testy, eror 0.

Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

Tak resetni BIOS vytažením baterie na cca 3min. při odpojeném napájení PC a zmáčkni párkrát POWER. Pak jdi do BIOSu záložka ADVANCED, pokud tam nenajdeš, vyfot mi tu položku advanced, (chipset configuration) tam změn Change the memory setting z auto na manual, tím se ti vyroluje nabídka na manuální nastavení RAM. Tam bude přednastavená rychlost RAM, nejspíš tam bude číslo 665, což odpovídá automatickému nastavení 1330 MHz RAM. Protože potřebuješ 1800 MHz nastav tam číslo 900.
Bude to vypad takto:
Memory clock mode=auto změn na Memory clock mode=900
Memclock value - zatim nech jak je
Dram timing mode - zatim nech jak je
Memory overvoltage=auto změn na 1,9V - napiš jaká hodnota je nastavená než to změníš.

Obrázek uživatele lassin

muzu jit do- advanced-jumper free configuration-memory timming and voltage
tam je:
-memory clock mode(kdyz zvolim manual, rozbalí se "memory clock value" a dá se
navolit na 400-800mhz).
-dram timming mode
-memory overvoltage (dá se navolit 1,35- 2,31, defaultně je nastaveno Auto tzn. 1,5)

nebo můžu jít do -advanced-chipset- internal graphics- a tam se nachází mimo jiné "sideport clock speed" - u toho se dá navolit "DDR3 1333-2000mhz" (defaultně je to na 1333)

zatim sem teda nenastavil nic

Obrázek uživatele Michal Čížek

advanced-jumper free configuration je správně, jsem se mrknul do manuálu starší desky.
určitě nejde navolit víc? Tak dej 800 a voltáž 1,7 a zkoušej zvyšovat do 1,9V. A dej je jen do černých slotů.

Obrázek uživatele lassin

Udělal sem jaks povedel. Volty na 1,7. Ale černý sloty před tím nejely a nejedou dal.
Mám zkusit dat 1,9? To uz je ale červena hodnota.

Diky

Obrázek uživatele Michal Čížek

zkus černý sloty 1,7-1,75-1,8-1,85-1,9 vždy když to zvětšíš, odzkoušej i modré a také po jedné RAM. Ještě mrknu do manuálu, jestli jsme něco nepřehlídli, ale takhle jak to popisuješ to zatim vypadá bud na problém desky, nebo deska prostě nechce RAM zkousnout.

Obrázek uživatele lassin

Zdravim po odmlce. Jednu věc sem neuvedl - sem dokupoval chladič na procesor (Arctic Cooling Freezer Xtreme ). Dneska sem chtěl odnest na servis celej komp (ne jen desku ), tak sem tam dal origo chladič (kdyby to náhodou bylo procesorem, ať je vše původní sem si říkal). A ono to jedes tim origo chladičem. Je to možný , že je to tim? Ten dokupovanej má určo nižší otáčky, je třeba něco přenastavit v biosu?. Ramky sem dal do slotu ve kterych to vubec nejelo.Testuju již 3 hod na memtestu o.k. (jen doplnim, že už se stalo, že to chvilku jelo a pak to zas kleklo, takže možná prostě haluz).
Díky

Obrázek uživatele Michal Čížek

nanášíš pod ty chladiče vždy novou teplovodivou pastu?

Obrázek uživatele lassin

jasně pastu nanášim, teplota procesoru je o.k. (pod 40). Chcu tam pro test dát opět ten dokupovanej chladič, ale sem teď bez pasty. Jinak teda komp jede, ale memtestem ramky neprošly. Hodilo to chybu (testovány obe ram soucasne) asi po 10 hod. Pak sem každou zvlášť otestoval ve slotu, kde to dřív chybu nenašlo - teď to hlásilo chybu asi po minutě na obou ram. Tak nevim. asi prostě počkam až to klekne a odnesu to do servisu.

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak to je fičák, to skoro vypadá na nějaký mechanický problém, jestli dosedá ten nový chladič dobře na CPU, neni někde opřenej o součástky? Nebo nedejbože přímo o RAM?

Obrázek uživatele lassin

O ram určitě ne, ty jdou volně vytahovat. Jinak to budu muset skontrolovat při vymontované desce, abych na to viděl.
Zatim dík

Obrázek uživatele lassin

Tak sem do odnes do servisu, pác to zas kleklo a pan řek, ze jelikoz AMD ma řadič paměti v procesoru, tak je to nejspíš procesor. Ale jistyho není nic ze...se uvidí...To jen pro zajímavost. Každopádně ti borec dik za snahu...

Obrázek uživatele lassin

Tak kulový procesor, špatná deska. Dali mne novou.Prej to zkoušel se slabšim procesorem, ale závada se projevuje pouze se silnějšim (třeba s mim). Proto tolikrát neuznaná reklamace.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Jelikož je týden ticho, počítám, že záváda byla trvale vyřešena... V případě problémů založ nové téma s odkazemna toto.. :-)