Acer Aspire 5530 - black screen

Dobrý den,
chci se zeptat, poradit, jaká příčina by mohla mít závadu na noťasu Acer Aspire 5530.
Popis je celkem jednoduchý - při používání náhodně (z ničeho nic) ztmavne displej (podsvícen pořád je) a už s ním nehnu. Musí se natvrdo vypnout a znovu zapnout. Je to z cela náhodné - nejdříve jsem si myslel, že hraje roli zatížení (dělalo to často třeba při puštění youtube), ale zjistil jsem, že i v nečinném stavu to udělá taky. A je to zcela náhodné, jednou to udělá chvilku po startu a podruhé zas třeba po hodině. Každopádně při tom black screenu svítí dioda procesu, ale nic se neděje, hdd nehrabe, klávesové zkratky nefungují, zkoušel jsem i například zavřít víko displeje a zas otevřít, nebo stisknout klávesu na přepnutí monitoru, ale nic nereaguje - prostě jediná možnost ho vypnout a znovu zapnout.

Jinak na noťasu měl předešlí majtel OS Windows Vista a nezaznamenal jediný problém. Já si tam dal Windows 7 a od té doby začali tyto problémy (verze je legální s pravým klíčem a instalace proběhla OK - hdd byl zformátován). Takže nevím jestli by OS hrál takovou roli - podpora je i pro Win 7. Neměl by tam být problém.

Konfigurace je následující: AMD Athlon X2 Dual - Core QL-60 1,90Ghz, 3Gb Ram, Ati Radeon HD 3200 256MB, 160Gb. Pokud by někdo potřeboval něco podrobnějšího co se týče hardwaru tak by snad neměl být problém to zjistit.

Pokud by měl někdo nějaký typ, alespoň co by mohlo být příčinou (grafika,ramka,hdd) tak budu moc rád. Díky všem. :-)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, to vypadá na GK. Pochopil jsem správně, že obraz zčerná, ale je vidět, jak svítí trubice panelu? Takže obraz je takový šedý?
Zkus připojit externí monitor, jestli i s externím to udělá, problém nastal hned po přeinstalaci na W7? Povypínej veškeré úsporné režimy spánek hibernace a pod.

Obrázek uživatele marzon

Ano je to přesně tak, podsvícení funguje. Úsporné režimy apod. jsem vypnul, ale je to beze změny. Externí monitor také nereaguje. Zkoušel jsem tam dát Windows Vistu, a vše včera jelo bez problému (už jsem si říkal, že to bude v pohodě) a navečer to zase sem tam udělalo. Není to ale tak časté, jako u Windows 7 - tam to bylo dost časté. Zkoušel jsem notebook zatížit 3D Markem a z 10 testů zkolaboval jen jeden. Je to docela zajímavá závada, protože přijde nečekaně a zcela náhodně. Myslím si ale také, že to bude nejspíš závada GK, nebo chipsetu...

Obrázek uživatele Michal Čížek

no ještě bys mohl zkusit nainstalovat W7 a dát ovladač GK z vist a snížit rozlišení

Obrázek uživatele marzon

Také odzkoušeno a také to nepomohlo :/, teď jsem tam dal Linux Ubuntu a zatím 6 hodin bez problému...

Obrázek uživatele Michal Čížek

dal bych tam znova čisté W7 a bez aktualizací a všeho ostatního nainstaloval GK, pak zkoušel, pokud to i tak bude blbnout není to alergie na windows, ale HW problém. Rozhodně sleduj pomocí HD Tune hodnoty a pokud se budou rapidně zvětšovat, zajdi za prodejcem, nebo servisu než bude pozdě. Takhle se ti ktomu můžou alespon vyjádřit, za 2 roky se na tebe vyprdnou.

Obrázek uživatele marzon

Dobře, díky moc a já jdu testovat.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.