Teploty HW komponent

Jaká je přesně stanovená teplota, nebo teplotní rozsah, jednotlivých HW komponent nelze přesně určit. Na toto téma je přehledně zpracován článek na stránkách pcporadenství.cz na adrese: http://www.pcporadenstvi.cz/prehrivani-aneb-teploty-komponentu-merime-sn...

Co dodat k článku? Snad jen:
1. Vždy jsou rozhodující údaje uvedené výrobcem, teploty uvedené v článku slouží jako vodítko a jsou orientační.
2. V článku je popsán program SpeedFan, samozřejmě existuje daleko více programů, záleží na každém, jaký si zvolí.

Příčiny přehřívání HW
Přehřívání HW může mít za následek nestabilitu počítače. Proto v případě nestability počítače prověřte tuto možnost. Možné příčiny přehřívání:
1. Na vině může být přetaktování. Pokud se po přetaktování zvýšila teplota, vraťte se k původním hodnotám.
2. Častou příčinou je i zaprášený "vnitřek" počítače. Pokud to lze, zkontrolujte hlavně chladiče a případnou vrstvu prachu odstraňte. Postupujte opatrně, abyste něco nepoškodili.
3. Ventilátor. Chybná funkce ventilátoru bývá zpravidla signalizována nepříjemným zvukem. Příčinou je ložisko, které tak signalizuje, že pravděpodobně brzy doslouží. Někdy se však může stát, že ventilátor přestane fungovat bez varování. Proto zkontrolujte, zda fungují ventilátory - procesor, chipset, zdroj, grafická karta, skříň (pokud tam samozřejmě jsou).
4. Častý nešvar je vzít si notebook do postele a položit na peřinu. V tomto případě se zaručeně začne přehřívat. Je třeba si uvědomit, že notebook je sice přenosný, ale i chlazení je optimalizováno pro nějaké prostředí a postel jím rozhodně není.

Pokud si netroufnete na body 2 a 3, obraťte se na někoho zkušenějšího nebo na servis. Pozor také na záruku.
V případě "otevření" počítače, můžete ztratit záruku.

Přehřívání počítače, resp. komponent může vést k trvalému poškození HW.