propojení počítaču

Dobrý den, potřeboval bych poradit, jak mohu propojit 2a více poítačů. Jeden by mel být jako hlavní .. a cokoli by se udelalo na ostatních počítačích, aby se automativky ukladalo do toho 1. hlavního počítače. pokud je to možné, aby šlo spouštet jeden program v hlavním počítači z dalších dvou počítačů .. tedy aby 2 počítače pracovaly v hlavním počítači v jednom programu. mockrát dekuji za případnou odpoved

Obrázek uživatele Jiří Molnár
[9326] re:

Dobrý den vám přeji,
jak propojit "fyzicky" více počítačů nechám na kolegovi, který tomu rozumí mnohem lépe. Já mám zkušenost jen s propojením dvou počítačů, proto tu "fyzickou" část nechám na něm, abych vám neporadil nějakou špatnou součástku. Co se týče toho interního propojení, tak k tomu vám snad řeknu vše ...

1/ Softwarové propojení
Softwarové propojení, neboli tvorba sítě, je založena na správném použití "ip adres" a zařazení ve skupinách. Pokud chceme, aby počítače v síti využívaly i připojení k internetu, je na hlavním počítači výchozí adresa "192.168.0.1". Toto číslo je dosti magické, protože se musí objevit na každém pak počítači nacházející se v síti. Při vytváření sítě se počítače ještě řadí do tzv. skupin a přiřazuje se jim jméno. Pro lepší přehlednost a hlavně funkčnost doporučuji počítače zařadit do jedné skupiny a každý mu dát nějaký určitý název. Nyní k nastavení ip adres.
Hlavní počítač tedy:
IP: 192.168.0.1
Maska: 255.255.255.0

Další počítače:
IP: 192.168.0.2 <--toto číslo na konci vždy změňte na každém počítači
Maska: 255.255.255.0
Výchozí brána: 192.168.0.1 <-- ta bude všude stejná, odkazuje na hlavní počítač
Upřednostňovaný server DNS: 192.168.0.1

Pak stačí síť jen překontrolovat techmologií PING a pokud proběhne bez problémů, síť by měla fungovat a internet také.

2/ Ukládání a sdílení
Této části také rozumím. Doma mám propojené dva počítače fyzicky a také tuto možnost využíváme. Co se týče toho ukládání; jedná se vlastně o technologii sdílení. Já mám osobně udělané, že soubory, které se vytvoří na druhém počítači, může druhý počítač ukládat do sdílených dokumentů na mém počítači. Sdílené dokumenty se vytvoří samozřejmě po nastavení sítě na všech počítačích, ale můžete je zakázat a nechat jen na tom hlavním; cesta tedy pro uložení bude přes ikonu Místa v síti - Hlavní počítač - Sdílené dokumenty! Bohužel se myslím nějak nedá přikázat, aby tam automaticky šlo všechno, co se na počítači udělá, myslím, že člověk si tam musí vše uložit sám.
Pokud tedy chcete sdílet i programy, nevidím v tom také žádný problém. Jak jsem již uvedl, pro všechno co mají využívat ostatní počítače, stačí jen dát přes vlastnosti - sdílení - nastavit potřebná práva té dané složky (jestli se má jen zapisovat či jen číst). Já osobně sdílím oba místní disky na síti a neměl jsem zatím žádný problém. Druhý počítač se akorát nemůže dostat do "Document and settings", "WINDOWS", "Program FILES". Myslím si, ale že by i to šlo nějak obejít, ale jedná se o systémové soubory, což mě vyhovuje. Programy, co mohou využívat ostatní jsem nainstaloval na místní disk, takže fungují bez problémů. Ovšem je ale také důležité, že druhý počítač musí mít odpovídající konfiguraci pro jednotlivé aplikace.

Tak to, je snad všechno, co vám mohu říci k tomu softwarovýmu nastavení. To fyzické přenechám kolegovi. Snad vám to trochu pomůže .. :???:

Obrázek uživatele Anonymní uživatel
[9327] RE:

No to co napsal Jome je velmi laicky receno v podstate pravda a pro sit dvou PC to relativne staci. Je to vsak reseni POUZE pro domacnost. Ve firme citajici vice jak dva lidi, kde navic jako pracujici nejsou odbornici pres IT a kde sit obvykle spravuje za par kacek nejaky studak bych se tomuto reseni doporucoval vrele vyhnout.
Prinasi predevsim potize.
Reseni, ktere je spravne je zridit server, ktery funguje jako domenovy i aplikacni zaroven, obstarava pripojeni k internetu (firewall, antivir, proxy, NAT), zprovoznění domény zároveň automaticky zabezpečuje veškerá data hesly s možností autentifikace pracovníků, nastavení sdílení, přístupových práv, zároveň umožní přístup do firemní sítě z domu přes VPN atd.
Pokud mas na mysli neco takoveho sezen si nekoho kdo tomu rozumi. Usetris cas, penize, nervy koneckoncu tohle by mel schopnejsi student bez problemu zvladnout. Navic takove reseni je primo delane na vyuziti sitoveho softwaru, sdileni dat a informaci nasazeni ERP systemu atd. Cokoli jineho je ve firme, ktera pocita s rozvojem krok spatnym smerem a ac ted usetri napr. 10 nebo 20 tisic za par let muze znamenat investice mnohem vetsi.

K tomu co kolega nazyva "Fyzicnem" se da rict jen malo....
Aby to fungovalo s nastavenim ktera popsal nesmi byt v siti vice nez 254 pc, spojena by mela byt bud kabely (kontektor RJ45, cat5), kazdy do jednoho PC (jeho sitove karty) sbihajici se ve switchi pricemz switche lze stejnym kabelem spojit mezi sebou. Nebo bezdratove tj.: v kazdem PC WiFi kartu a zakoupit zařízení Acces Point jako přístupový bod. Jakékoli jiné zapojení bude buď nestandardní nebo na něm postup popsaný v návodu nebude fungovat.

Nicmene toto je tema na dlouhe povidani a dotaz je zadan velmi obecne. Sit dvou a vice PC je relativni pojem a stejne tak neni jasne jaky program by meli pouzivat. Takze pokud chcete presnejsi navod ode mne bude to potreba specifikovat.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.