Problém s přidělením adresy DHCP v síti Riomedia

Od podzimu 2011 přešlo Riomedia v našem městě z pevných adres na systém přidělování adres pomocí DHCP. Od té doby začaly problémy mnoha lidem s routery.
Linka vykazuje dle operátora Riomedia vysoké obousměrné zatížení a router je velmi zpomalený a není schopen adresu získat - je samozřejmě nastaven na straně WAN na DHCP. Ve všední dny dopoledne to většinou jde, odpoledne začne internet vypadávat a večer nejde. Diagnostika sítě zobrazí - DNS server neodpovídá. Riomedia samozřejmě nic neřeší, protože při přímém zapojení PC na kabel bez routeru vše funguje a to i večer. Dokonce při sdílení internetu na jiná PC vše funguje ale jakmile vyměním PC za router, adresu nezíská. Neví někdo jaký by mohl být rozdíl mezi DHCP na WAN straně v routeru ,kde to nefunguje a ve Windows 7,kde to jede bez problémů nebo čím by mohl být tento problém způsoben. Třeba Riomedia blokuje uživatele s routery,které oni neinstalovali.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, ten tvůj router někdo přenastavoval? v PC budeš mít nastaveno získat IP adresu od DHCP serveru automaticky a to samé musí být nastavené v routeru.

Obrázek uživatele petr655

Díky za odpověď. Problém je ale asi jiný. Na WAN u routeru je DHCP nastaveno. Během dopolene internet jde ale odpoledne se začne objevovat hlášení omezené připojení a večer to až na pár chvil nejde vůbec.Diagnostika sítě zobrazí zprávu DNS neodpovídá. Někdy pomůže výměna routeru za jiný /zkouším tři/ ale je to jen na chvíli.Přímé připojení na PC v tomto případě ale funguje vždy.Router potřebujeme kvůli WIFI pro notebooky.Dělá to totéž mnoha lidem v okolí.

Obrázek uživatele Michal Čížek

No právě že ne, v routeru doma musí být nastaveno v sekci WAN vše na automatiku, aby ten domácí router dostal veškeré údaje přidělené, tak jako PC dostává údaje od routeru. Takto se může stát, že odpoledne zapneš PC a tvůj router se k providerovi přihlásí s pevnou IP, ale v tu chvíli už jinému uživatelovi tu samou IP přiřadil, nastane konflikt a jejich server to musí řešit.
Na PC se mrkni do VLASTNOSTÍ PŘIPOJENÍ K MÍSTNÍ SÍTI, objeví se tabulka, kde vyhledej PROTOKOL IP VERZE 4 , zadej VLASTNOSTI a tam budeš mít jistě nastaveno získávat vše automaticky, proto ve tvém routeru je potřeba to také změnit na automatiku. Pokud to vrouteru nikdo neměnil je to potřeba změnit.

Obrázek uživatele petr655

V routeru je samozřejmě nastavena automatika , tj. získat adresu automaticky. Jde tam nastavit jediný parametr MTU, doporučeno 1500 což tam je a i změna nic nezmění ani opakovaným zapínání a vypínáním. Při rozhovoru s technikem od Riomedia tvrdil,že máme asi zavirované PC,neboť provoz od nás i k nám hodně vytěžuje linku - žádné PC nebylo v tu chvíli připojeno.Zřejmě se router protokolem DHCP snaží "domluvit" s tím jejich routerem. Při této situaci je router na LAN straně velmi zpomalen a takřka ho nelze webovým rozhraním ovládat .Po odpojení přívodního kabelu WAN se vše napraví,kromě internetu samozřejmě

Obrázek uživatele Michal Čížek

pak by bylo dobré odzkoušet jiný router, jestli to bude dělat to samé.
WAN je nastaveno správně, takže jestli nastane změna bude to routerem. Následně odzkoušet připojení s jedním PC a pak připojovat další.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.