pomalé paralelní síťové operace (WiFi)

Zdravím,

v domácí síti mám propojené 3 PC, TV a satelit přes 3Com gigabit switch. Komunikace mezi těmito zařízeními je v pořádku.
WiFi klienty a internet mám připojené na router Asus RT-N56U a tento potom do uvedeného switche.
Všechno funguje, ale když z nějakého notebooku (WiFi) pustím kopírování, tak pro další programy je síť velmi zpomalená a skoro nereagují. Například TotalCommander má problém zobrazit seznam souborů na síťovém disku apod. Zkrátka když se zatíží síť jedním procesem, tak ostatní procesy nemají skoro šanci.
Pokud totéž zkusím mezi PC, čili komunikace jde jen přes switch, tak žádný problém. Zřejmě nemám na routeru něco dobře nastavené, ale netuším co. Můžete prosím někdo poradit?

Díky, Tomáš

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Já bych řekl, že se jedná celkem o normální stav. PC jsou připojené po kabelu a přes (odhaduji) 100 MBit/s switch, kdežto Wifi vám pracuje na nějakém 54 MBit/s. Přesně tedy nevím co kam kopírujete, ale že bezdrát zatíží ostatní procesy na lokální stanici bych docela věřil.

Obrázek uživatele fleggy

Switch je gigabit, wifi 802.11n 5GHz, k routeru je připojený jen můj notebook. Kopírování probíhá z notebooku (SSD, 4jádro+HT, 8GB RAM, W7 Ultimate 64bit ENG) na PC (RAID 0, 4jádro+HT, 8GB RAM, W7 Ultimate 64bit ENG). Přenosová rychlost se pohybuje kolem 15-18MB/s. Ostatní procesy na notebooku nejsou kopírováním nijak zpomalené.
Pouze pokud běží kopírování, jsou ostatní síťové operace výrazně zpomalené. To znamená například i pouhé procházení adresářových struktur na síťovém disku. Očekával bych, že OS nebo router dynamicky upravuje síťové pásmo tak, aby žádný proces požadující síťové přenosy nebyl "polomrtvý". Typicky se kopírují stovky MB dokumentací, databázových záloh apod. (dělám warehousing).
Mně by i stačilo, kdyby někdo něco podobného vyzkoušel a potrdil nebo vyvrátil moji zkušenost. Díky předem :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

zdravím, sítový disk je také připojen do toho samého switche jako ostatní PC? zkoušel jste eliminovat veškerá zařízení odpojováním i svitche a provoz jen např. NTB - sítový disk zapojený jen do routeru?

Obrázek uživatele fleggy

Propojení viz první příspěvek (kromě notebooku je včetně routeru připojeno ke switchi).
Vyzkoušel jsem jenom připojit NB kabelem přimo do switche. V této variantě, kdy všechno beží na gigabitové síti, žádně problémy nejsou.
Za tip děkuji - vyzkouším. Původně jsem totiž měl jenom 100Mbit router, a proto jsem to zapojil tak, jak popisuju. Teď, když router Asus RT-N56U má gigabitové porty, bych se teoreticky mohl obejít bez switche, ale na to nemám na routeru dost portů.

Obrázek uživatele fleggy

Tak bohužel nic. Připojil jsem k routeru jenom PC s notebookem a vše ostatní odpojil. Oproti původní konfiguraci žádný pozitivní posun. Osobně z toho mám pocit, že asi mám něco ve wifi části routeru nevhodně nastavené. Akorát netuším, co by to mohlo být...

Obrázek uživatele Michal Čížek

ted koukám do manuálu, sice německého, ale aspon něco :)) , vypnul bych firewall, mrknul se na funkci AIDISK, nevím jestli je to to samé jako funkce AIRADAR.
Takže pokud je NTB připojen kabelem problém není, jen wifi je problémová.
Neni tam někde nastavení dual band wifi connectivity?

Obrázek uživatele fleggy

Dual band je asi nastavení Channel bandwidth. To mám 20/40MHz.

Obrázek uživatele fleggy

Po vypnutí firewallu a všech možných share nastavení žádná změna. Jenom se krapet zvýšila rychlost.

Obrázek uživatele Michal Čížek

no tak to teda už nevím, píšou že automaticky přepíná na nižší rychlost 802.11 a/b/g/n v závislosti na síle signálu, signál asi bude dobrej co?
Zkus pročíst ještě toto, neni to podobné? http://forums.vr-zone.com/networking-broadband/1128068-does-asus-rt-n56u...

Obrázek uživatele fleggy

Signál je v pohodě. Sedím 2 metry od routeru. Schválně jsem nechal všechna pomalejší wifi zařízení na 2.4GHz a jenom svůj notebook připojuju v pásmu 5GHz s nastavením 802.11n only. Doufal jsem, že přechodem z 2.4GHz, které sdílí další tři notebooky a mobil, na 5GHz, které budu mít sám pro sebe, si nějak pomůžu. Ale zase se to projevilo pouze zrychlením.

Ten odkaz jsem prošel - problémy s počtem connections nemám. Moje potíž se týká pouze paralelních operací na jednom stroji. Více wifi notebooků přistupujících současně na síť pracuje normálně. Řekl bych, že když router umí rozdělit spravedlivě šířku pásma mezi všechny klienty, tak že by se to nějak podobně mělo chovat, když z jednoho klienta vytížím wifi více procesy. Ale to spíš bude ovlivněné nastavením sítě v OS. Tedy domnívám se...

Obrázek uživatele fleggy

Ještě doplním, že když kopíruju v TotalCommanderovi pomocí fronty na pozadí (F5, F2) a nastavím speed limit 2MB/s pod maximální rychlost, tak potom konečně můžu v TC dál s tím síťovým diskem pracovat. Z toho mi vychází, že bych potřeboval nějaký síťový "load balancer" :)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Pak bych se přiklonil ktomu, co psal Jirka. Tím manualním snížením max. rychlosti, vlastně TC již pracuje jako load balancer. Nezkoušel jsi kopírovat data přímo bez použití TC? Nemám možnost nasimulovat tvůj stav, ale již jsem si několikrát všimnul, že při kopírování dat z NTB v místní síti, je kopírování v TC pomalejší, než při otevření přímo sdíleného disku, všiml jsem si, že při použití TC je i vytížení CPU daleko větší. Asi budeš mít pravdu, že router vtom prsty mít nebude.

Obrázek uživatele fleggy

Vyzkoušel jsem síťové kopírování v Exploreru a souběžně v jiném okně procházet ten samý síťový disk a bylo o něco lepší než v TC, ale taky žádná sláva. Každopádně během kopírování v Exploreru nebyl TC pořádně schopen zobrazit seznam souborů. Zkoušel jsem mu měnit nastavení, ale bez úspěchu. Asi se znova obrátím na autora TC (už jsem to s ním jednou řešil).
Michale a Jirko, díky vám oběma za ochotu a tipy. Jestli zjistím něco nového, tak to sem napíšu.

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Nemáte určitě zač, je to velmi zajímavé téma - necháme jej určitě otevřené.

Balancování sítě lze v routeru nastavit pouze v rámci infrastruktury sítě, tedy rozdělit zátěž (v tomto případě rychlost) v rámci zařízení (dle IP adres). Jakousi individuální rychlost přenosu dat lze regulovat pouze pomocí nějakého SW (v tomto případě TC). Jinak je zařízení plně vytíženo kopírovacím procesem a vždy mu bude dávat prioritu oproti jiným akcím. Pokud byste například kopíroval nějaká velká data a začal do toho hrát nějakou LAN hru, docházelo by určitě k tzv. "lagům". Je to o nastavení priorit (dá se regulovat), ale není to dle mě 100%. Nejlepší řešení je regulovat samotnou rychlost, jako jste to správně udělal vy.

Takže se dostáváme k tomu, co jsem napsal na začátku - je to IMHO normální stav. Ale pokud se objeví v této problematice něco nového, jistě se rádi necháme poučit a budeme rádi za nové znalosti. Těch není nikdy dost... :)

Obrázek uživatele fleggy

Dynamické rozdělení šířky pásma mezi procesy na jednom PC očividně funguje aspoň u oken Exploreru. Koneckonců podle defaultního nastavení síťové QoS je 20% pásma rezervovaných, aby kopírování "nezastavilo" ostatní aktivity, takže ani TC by neměl mít problém. Kdoví, jak to celé vlastně funguje - určitě je v tom i trochu černé magie... :)

Obrázek uživatele Jiří Molnár

Ano, to jsem myslel těmi prioritami (rezervace pásma). Bude v tom černá magie aneb kouzla která se nepromíjí... :eek:

Máte koukám 64bit systém - jaký je ten TC? Je nainstalovanej jako x86 aplikace nebo existuje (a vy ji máte) i 64bitová verze programu? To by totiž mohlo mít na to také dost velký vliv. Jak sám říkáte, Explorer systému zřejmě pracuje jak má...

Obrázek uživatele fleggy

Mám poslední betu TC 8 64bit i 32bit. Zkoušel jsem i poslední "stable" verze 7.56a a 7.57a. Všechno se to chová stejně. V tuto chvíli jsou jediná mně známá řešení buď kabel nebo speed limiter TC.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.