NBG-419N (*VYŘEŠENO*)

Zdravím,
koupil jsem si router NBG-419N, ale mám problém, jak ho nastavit? Uaseknu se v místě, kde má zadat IP adresy a DNS.
Nevím, co tam napsat.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, tyto údaje musíš mít na papíře od providera. Pokud nemáš, zapoj PC přímo k internetu ( odzkoušej, jestli internet chodí ) a ve START dole v příkazovém řádku (nebo stiskni značka win+R) napiš CMD odentruj a naskočí černá obrazovka, kde napiš IPCONFIG odentruj a tam jsou údaje k přístupu na net IP, DNS atd. pokud nebudeš vědět udělej printscreen a jako JPG sem vlož obrázek, nebo to opiš.

Obrázek uživatele ToVy

Já už se dostal i přes druhý NTB do toho nastavení, ale nevím jaké IP DNS tam mám zadat. Ten print screen je ve stavu, kdy mám kabel od společnosti připojený normálně do NTB, ne přes router.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Aha, budeš tam mít ještě jejich krabku vid? Musí tam být, páč tvůj NTB dostal IP 192.168.5.201 od té krabky, je to IP vnitřní sítě a ty tam chceš dát NBG-419N abys mohl na net wifinou? Pak ten kabel co máš v NTB píchni do nového wifirouteru do WAN a z LAN do NTB, aby ses dostal do nastavení toho wifirouteru.
zadej:
IP 192.168.5.201
DNS 212.24.128.8

Obrázek uživatele ToVy

a co maska takové ty věci? krom ip dns to po mě chce ještě další 3 věci.

Obrázek uživatele Michal Čížek

maska 255.255.255.0
výchozí brána 192.168.5.1
co je ta 3-tí?

Obrázek uživatele ToVy

IP Address (zadám 192.168.5.201)
Subnet mask (zadám 255.255.255.0)
Default gateway (zadám 192.168.5.1)
primary DNS (zadám 212.24.128.8)
secundary DNS (nevím, co zadat)

Obrázek uživatele Michal Čížek

Je tam druhé DNS 192.168.200.4

Obrázek uživatele ToVy

no to se povedlo, pogratulovalo mit to, nicméně mi to píše připojeno, pouze místní síť

Obrázek uživatele ToVy

viz.print

Obrázek uživatele Michal Čížek

opravdu žadnej papír od poskytovatele není? pak by se jejich router mohl vyhodit a píchnout tam ten novej.
Ten obrázek je z připojení wifinou?
když na tomto připojení se udělá procedura s IPCONFIG co to to tam vyhodí za nastavení?
pokud je to takhle nastavený a kabelem z LAN do NTB internet jde nebo ne? Nejdřív je potřeba udělat nastavení s připojením pomocí kabelu, až pak se mrkneme na nastavení wifiny.

Odzkoušet můžeš natavení automatické

Obrázek uživatele Michal Čížek

pak také vypni DHCP

Obrázek uživatele Michal Čížek

toto nastavení udělá: wifirouter si sám nastaví přidělenou IP i s DNS a dalším počítačům bude přidělovat IP původní router, ten tvůj nový by měl být jen jako přístupový bod pro wifinu

Obrázek uživatele ToVy

Asi bych ti raději prvně zkusil napsat svou situaci.
Připojení mi poskytuje místní firma, která má do paneláků natažené připojení, já doma nemám žádnou krabičku, ale vede mi sem jen nějaký kábel, který strčím do noťasu a internet frčí. Měl bych taky říct, nevím jestli to má na to vliv, to nastavení dělám na dvou NTB. Bo včera když jsem si donesl router propojil ho a měl jsem se přes prohlížeč připojit na tu 192.168.1.1, tak to nic nedělalo, tak jsem to zkusil na firemním a tam to šlo, ale když zase k firemnímu NTB připojím čistě jenom kabel od internetu, tak tam internet nefunguje, ten funguje jen na mém soukromém NTB, vím, že když jsem si to pořizoval, tak mi to byl někdo nastavovat, ale to jsem měl ještě stolní NTB, pak jsem se odstěhoval a když jsem se přistěhoval zpět a požádal znovu o připojení, tak už jsem měl NTB, a nejsem si jistý jestli mi to někdo byl nastavovat. Jestli trochu nebude problém v tom, že ten internet mám spárovaný třeba jen se svým NTB. Fakt nevím, v tomto se nevyznám, prodavač mi řekl, že pokud znám IP, tak nastavení je jednoduché, připadá mi to i jednoduché, ale někde je zakopaný pes.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Aha, tak mrknem na nastavení NTB (toho co ti ted na internet funguje).
Píchni ho zase přímo na kabel (zkontroluj funkčnost internetu) a mrkni do CENTRUM SÍTOVÝCH PŘIPOJENÍ dle obr. jdi až na tu tabulku, co tam máš nastaveno automatika, nebo ručně nastavené?

Obrázek uživatele ToVy

je to nastaveno ručně. viz. obr

Obrázek uživatele Michal Čížek

tak je to jasný, opiš si toto nastavení, abys ho mohl kdykoliv vrátit z5 a změn IP na 192.168.1.2 masku nech jak je a ostatní nechej, nebo smaž, po restartu bude mít tvůj NTB IP pevně danou 192.168.1.2 a kabelem se píchni do LAN wifirouteru, v prohlížeči zadej 192.168.1.1 jak ti radili pro nastavení a už se tam dostaneš, pak zadej veškeré ty čísla, co sis opsal ze tvého NTB do nastavení routeru. ( to co jsem psal předtim o vypnutí DHCP atd. nedělej). Jakmile budeš mít wifirouter nastavenej dle papíru z původního nastavení tvého NTB, vrat se z5 na to nastavení tvého NTB a tam zadej vše automaticky, restartni a odzkoušej internet, popř sem pošli foto výpisu z IPCONFIG.

Obrázek uživatele ToVy

tak jsem to tak všechno provedl, dal tu IP, ostatní smazal, na soukromém NTB se mi podařilo připojit k tomu nastavení routru, do něj jsem zadal vše co jsem opsal, vrátil jsem se, překlikl na automatické, restart a pořád jsem jen v místní síti.
v obrázku máš, co mi to píše, kdež jsem "připojen" na svoje wifi, ale píše mi to jen místní síť.

U6 mi nejde ani vložit obrázek:
píše to Adresa IPv4: 192.168.1.35(preferované)
maska 255.255.255.0
výchozí brána 192.168.1.1
server DHCP 192.168.1.1
servery DNS 192.168.1.1

Když jsem dal diagnostiku toho připojení, tak mi to hodilo Tento počítač není správně nakonfigurován pro připojení k počítači server DNS

Obrázek uživatele ToVy

jsem se prozatím připojil zpátky k pevnému drátu, bo mobilní internet nezvládá na druhém NTB posílat obrázky

Obrázek uživatele ToVy

Děkuji za rady, vše již funguje jak má. Zkusil jsem to ještě jednůc od začátku. Síť wifi vysílala, ale když jsem dal nový prohlížeč, tak mi vyskočilo upozornění od mého poskytovatele, kterému jsem musel zavolat a on mi tam něco povolil, takže teď už to jde na oba NTB a i telefon :-)

Děkuji moc za rady a trpělivost

Obrázek uživatele Michal Čížek

Neni zač :))