Nastaveni routeru WD My Net N900 Central HDD 1000GB.

Zdravim.
Nevim si rady. Asi pred 1/4 rokem mi najednou zacala domaci sit behat max 5-10Mb/s. Do te doby vse bezelo cca 25-30. Stalo se akorat to, ze dvakrat vypli proud, takze vsechno nasilne padlo. Ale to snad na to nemuze mit vliv. Takze neco v nastaveni routeru. Ja tomu moc nerozumim, tak neni tu nejaky majitel ?
http://www.alza.cz/western-digital-my-net-n900-central-d339890.htm
Vsechno mam na 1G sit - vsechny PC a NB, NAS, switch, router, proste vsechno. A max prenos 5-10Mb/s mezi cimkoliv mezi sebou.
CZ manual jsem vystavil na:
http://uloz.to/xXiSVkKs/wd-my-net-n900-central-1tb-1-pdf

Diky.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, možný je všechno, pokud to udělalo po výpadku proudu je možné, že se v routeru něco posralo. Poodpojuj zařízení, nech třeba jen PC a NTB a odzkoušej, nenapsal jsi jestli máš připojený kabel, nebo wifi, prokombinuj připojení. Nenapsal jsi jestli je to zpomalené mezi zařízeními, nebo jen když taháš data z routeru, tam by mohl být nakopaný disk.

Obrázek uživatele danton

To jsem uz zkousel, jen dve PC a router a ja... Propojene je vsechno kablem. Ja to beru jako samozrejmost, tak jsem to zapomel napsat.
Zpomalene je to ve vsech situacich - mezi PC - PC (NB, NAS), tak i kopirovani / presunovani na HDD routeru do i z nej z PC / NB / NAS.
Blba otazka. Neni v routeru nastaveni, aby sit bezela jen 10/100 nebo 1000? Ja ale na to nenarazil.
NAS ma prepinani 10/100, 1000, auto. D- Link DNS-320. Nastavene na 1000 u nekterych, u nektery auto.

Obrázek uživatele Michal Čížek

mrknu se na ten manuál, ale pokud závada nastala po výpadku, bude to spíš způsobenou závadou, než špatným nastavením.

Obrázek uživatele danton

Nemyslim ze by vypadek mel na to vliv. To je proste preruseni napajeni. To same, jako kdyz na zadnim panelu stisknu mechanicky vypinac - taky router odstrihnu od napajeni "natvrdo". Ale to je v poradku, jinak by tam mechanicky vypinac vyrobce nedaval. Router se nevypina jak PC, kdy si PC vsechno pekne uzavre, ulozi a pak bezpecne vypne. Takze tady v tom to asi nebude.

Obrázek uživatele Michal Čížek

v manuálu nic konkrétního není. Firewall je vypnutý? Výpadek proudu neni to samé, jako vypnutí power tlačítka, výpadek proudu doprovází výkyv napětí, který může trvat i několik sekund, pokud v tu chvíli je v síti místo 230V 180V, je i výstupní napětí adaptéru snížené a právě toto je velmi nebezpečné, z tohoto důvodu se vyrábějí zásuvkové panely s filtry, které při anomálii udržují stav sítě v normě. Řeším tyto závady v práci denodeně, nejhorší jsou poklesy v síti, to dokáže nadělat pěknou paseku a kolikrát dokud zařízení nevypneš funguje, po vypnutí už nenaběhne, jiné zařízení to přežije.
Zkus tímto změřit rychlost http://www.stahuj.centrum.cz/internet_a_site/monitoring_site/free-axence...
Sleduj vytížení, můžeš tento router nahradit jiným a zkoušet, abys věděl jistě že to dělá díky routeru, nebo něco jiného.

Obrázek uživatele danton

No s tim adapterem nevim, nevim. Ma napsane vstupni 140V - 250V, takze rozptyl ma slusny. Internet pres to jede normalne, stejne rychle, jen domaci sit se snizila.

Obrázek uživatele Michal Čížek

jo a také to má v rohu napsáno made in china, já to uváděl jako příklad, pulzní zdroj má ofiko tento rozsah, ale nevěř tomu že při poklesu k 100V se výstup nezmění.
Jinak teda rozumim tomu správně, že prohlížení internetu je stabilně rychlé, ale současně kopírování z disku routeru je brutálně pomalé?

Obrázek uživatele danton

Rychlost netu je stejna jak predtim, stejne rychly upload i download, stejne rychle otevirani stranek atd. Jen presun dat mezi nekolika PC a NAS budlíky (vsechny jsou stejne jak tehdy i ted) se zpomalil z byvalych cca 25 MB na prumerne 8MB jak u stovkove siti. Nejedna se mi o HDD v routeru, ten se taky snizil, ale o rychlosti vseho mezi sebou.

Obrázek uživatele Michal Čížek

propoj dva PC přímo kabelem

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Ano, jako první zkusit teda jiný router. Může jít i o závadu - výpadku proudu mohlo předcházet přepětí. Nebo se to jen vypnulo špatně a rozhasilo se nastavení - určitě bych se proklikal vším, co router má. Pokud je v záruce, můžeš reklamovat, pokud není, můžeš rozebrat - disk bude nejspíš klasicky Sata, takže připojit do počítače a ozkoušet funkčnost, případně test SMART...

Obrázek uživatele danton

Ja nevim, proc stale tady pisete o integrovanem HDD v routeru. O ten se mi vubec nejedna. Tam menim serialy na koukani v TV po siti jednou za 1/4 roku, dyt mi jich tam vleze na dobry rok - pri te jeho kapacite to je vic jak 2500 dilu 45min dlouhych. I kdyby pri frekvenci 4 dily na den to mi vystaci na 714 dnu...
Internet v pohode, ale presun dat mezi PC1 na PC2, PC2/PC1, PC1-2/NAS, NAS/PC1-2 atd. Ne na HDD v routeru. V NASech to taky neni, jsou 1G, mam jich pripojenych 14 (po dva HDD - Raid1) a rychlost prenosu u vsech na jakkekoliv PC a naopak v domaci siti in/out cca 7-8MB. Prenos mezi PC-PC taky tak pomale. Vsechno je 1G. Router taky 1G. Kabely CAT5, mam pocit ze nektere i CAT6.
Zapomenul jsem podotknout, jelikoz mam techto pristroju desitky a desitky za nekolik set tisic, nechal jsem si elekt. firmou udelat extra jistic pro tyto veci s ruznymi ochranami - prepeti atd., samostatny privod kable, proste samostatny okruh - zakoncene 60zasuvkami a 30 dvouvypinaci do zdi. Kazda zasuvka vlastni vypinac.
Proto si myslim ze vypadek by na to nemel mit dopad. Ochrana dobra a zatracene draha.
Zkusit jiny router nemam jak, neznam nikoho kdo by pujcil. Jedine koupit... Pod posteli mam akorat D-Link DIR-100 a D-Link DIR-300, ale ty jsou 10/100.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Aha, ty NASy mi nějak unikly (konec tématu jsem nečetl), myslel jsem, že jde o HDD v routeru.
Všechny ty počítače a NASy jsou připojeny k routeru tedy? A přes něj je vše pomalé? Nejsem odborník přes sítě, ale když propojíš počítač s počítačem, případně počítač s NASem napřímo kroucenou dvoulinkou, tak je přesun také tak pomalý?
Pokud mají všechna zařízení společný ten router, pak bych prvně hledal příčinu skutečně v něm. Pro začátek odpojit všechno, připojit teda jen 2 počítače, resetovat router a znovu ho nastavit,a posléze vyzkoušet přenos...

Obrázek uživatele danton

Zkusim router dat do tovarniho nastaveni. Nastesti ma tu možnost stavajici nastaveni si ulozit a v pripade me nespokojenosti s novym nastavenim ho zas nahrat zpet a budu tam, kde jsem ted. NASy jsou vsechny k routeru pripojene pres 24x switch 10/100/1000.
http://www.softcom.cz/eshop/tp-link-switch-tl-sg1024d-24-x-10-100-1000-m...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Můžeš zkusit NASy odpojit, i switch, a zkusit je napřímo, tím vyloučíš vliv switche. Následně můžeš zkusit tedy přes switch spojit NAS a PC...

Obrázek uživatele Michal Čížek

ahaaa tos nenapsal, že máš takovou ochranu. Pak bych to v napájení nehledal, pro jistotu si změř výstupní nap. zdroje Ten switch je společný také pro všechny zařízení? Jako první bych teda vyřadil switch, pokud nebude změna, bude to v routeru.
Router ti někdo nastavoval, nebo po koupi jsi sám nastavil stranu WAN, wifi a jelo to? Pokud sám, tovární nastavení by mohlo pomoci.

Obrázek uživatele danton

No pres switch je k routeru pripojeno jen tech 14 NASu. PC a spol primo na router.
Router jsem nastavoval poprve sam, ale ze si neverim, objednal jsem si technika at to zkontroluje. Bylo to v podstate dobre. No pak ten vypadek a snizeni. Ale jestli bylo to snizeni i pred vypadkem, to uz si nepamatuji, nejak to neregistruji. Narvu do fronty co chci na NASy presunout a nesleduji prenos. Az jednou jsem si vsiml, ze to nejak pomalu jede z PC do PC a pak zjistil, ze i z / do NAS.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No já jednoznačně vidím problém v routeru...

Obrázek uživatele danton

No ja asi uz taky.
Propojeni PC - PC kablem CAT5 jede obousmerne kopirovani 126MB. 5GB soubor proutíkal za 37 vterin.
Propojeni PC - router - PC kablem CAT5 jede obousmerne kopirovani cca 9MB
Ale zajimave, ze propojeni PC - SWITCH - PC kablem CAT5 jede obousmerne kopirovani cca 1,2MB!!! A ten se tehdejsiho vypadku nezucastnil.
Switch je Repotec Switch 8x10, 100, 1000.
http://www.itlevne.cz/zbozi/switch-repotec-8x10-100-1000-desktop-plast/z...

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Také.. reset na tovární nastavení...

Obrázek uživatele danton

Ale co ten switch? Jak si to vysvetlit.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

V počítačích dochází k chybám a anomáliím. Router mu mohl "něco nakecat", mohl se nějak dynamicky namapovat... Za zkoušku asi nic nedáš. V defaultu určitě nemůže fungovat hůře.

Obrázek uživatele danton

Jeste zkusim rychlost pri propojeni PC - SWITCH 24 port TPLink - PC. Ten Repotec je osmickovy.

Obrázek uživatele danton

Takze moc diky vsem. A omlouvam se zaroven za Vase omlacene prsty pri psani rad a amortizaci klavesnic.
Zkusil jsem to tedy jeste PC - SWITCH 24 port TPLink - PC a tam mi ukazovaly kontrolky u pripojeni jednoho z pripojenych PC to, ze po zasunuti kabelu se rozsvitily a vzapeti zhasly. Kontrolky pripojeni druheho PC indikovaly stale jak pripojeni, tak identifikaci 1G. Kopirace fungovala, ale zase jen do tech cca 8MB (podle TC). Tak jsem kabel co kontrolky zhasly vymenil za ČERNÝ, KRÁSNÝ, kontrolky se rozzarily jak ja, kdyz jsem to uvidel a kopirace je cca 115MB v obou smerech PC - PC. PC - NASy se zvedly na byvale 24MB, na interni HDD routeru taky na cca 24MB z tech proklinanych 8MB.
Otazka zustava, co se mohlo stat s tim "vadnym kabelem". Do teto chvile se s nim nehybalo, nevytahoval.
A dale, jakto ze Net bezel - bezi stale stejne (upload / download), presto ze byl kabel vadny a ze kopirovani v domaci siti fungovalo, i kdyz pomalu.
Byl drahy, koncovky ma oplechovane kvuli stineni, jeste dnes jako bych slysel prodejce, ze jsem si vybral vysoce kvalitni, i kdyz drahy (110.-Kc) kabel. Taky bez problemu do vypadku bezva slapal. Ted je tam obycejny CAT5 za 20.-Kc.
Takze jak se rika "pod svicnem byva tma", zakopaneho psa jsem mel vlastne stale pred ocima.
Tak jeste jednou vsem moc diky.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nojo, kabel nás taky mohl napadnout... :-) Ale došli bychom na něj... :D Tak mohl být výrobně vadný, a prostě to časem zabalil....

Obrázek uživatele danton

JJ, tak jako kdyz prestane jet auto, spekuluje se o vsem moznem, jen ne, jestli je v nadrzi benzin...

Obrázek uživatele Michal Čížek

dobrej for :-D no net jel vpoho, páč do rychlosti 100Mb/s se používá zapojení vodičů v UTP kabelu 1,2,3,6 - které v tvém případě byli vpořádku, ale pro Gb sít se používá zapojení všech vodičů a některý z 4,5,7,8 neměl kontakt.
Každopádně, ty by jsi měl mít kabel ne UTP, ale stíněný STP. Co se ale stalo konkrétně asi nezjistí nikdo, bud prostě vadný konektor a pomalou oxidací přestal jeden a více vodičů mít kontakt, nebo prasknul drátek, těžko říc.
Každopádně gratulka za vyřešení :-)


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.