Jak změním heslo Wifi Routeru?

Poradil by mi prosím někdo, jak si změním heslo u mé Wifiny. Chodí mi to naprosto OK, ale bokím se zneužití, Wifi má dva výstupy (teď už používám jan jeden) z wifi to je kabelem svedeno z půdy do bytu a tam je router, který funguje jak kabelově, tak wifi. Já nevím, který přístroj vlastně chytám.
Moc děkuji

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Na půdě je pravděpodobně WiFi (nano station?), které komunikuje s hlavním vysílačem poskytovatele internetu v lokalitě. Tvé WiFi je ta krabička dole, od které si najdi manuál (pokud nikdo neměnil údaje, bude login admin heslo admin, případně user, 1234 nebo tak), zjisti login a heslo a připoj se na adresu výchozí brány (kterou zjistíš v cmd -> ipconfig) typicky 192.168.2.1. Tam se dostaneš do správy daného zařízení (ověříš podle loga a identifikace, že je to skutečně ono zařízení), najdeš wlan a nastavíš heslo...

Obrázek uživatele medvidek180

Moc děkuji. Je to přesně tak, jak píšeš. Nahoře to komunikuje s poskytovatelem – dolů kabelem do wifi routeru a z něj to jde kabelama k 3 PC+ dalších (nejspíš kolik chci) přes wifi – toto heslo znám a to chci právě změnit a zároveň bych i rád věděl, jak se nastaví spolupráce těch dvou modemů. Taky má modem na půdě (s anténou na komínu) dva výstupy (já používám jen jeden) a já bych potřeboval časem udělat mladým v bytě v 1. Patře to samé, co máme v přízemí, tak bych to rád chápal víc. Ze začátku je mi to naprosto jasné, ale od bodu:
„Připoj se na adresu….“ Nevím naprosto o co jde – vůbec nevím jak a kam se mám připojovat. Vím jen, že to spolu komunikuje přes IP adresy, ale jak se na ně dostat – to fakt nevím. Nešlo by to napsat trochu víc laicky. Manuáli ke krabičkám budou močná v chlívku, ale teď po tmě je tam nenajdu. Moc děkuji.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Mě hodně pomůže, pokud budu vědět přesně, co máš za krabičky, protože moc nechápu ty "dva výstupy" na té anténě na půdě. Mohou tam být dva konektory, ale obecně to tak nebývá, a router uvnitř této krabičky není, takže z ní tahneš signál jen jedním kabelem. Musel by v ní být také router, abys mohl táhnout dva kabely pro dva další WiFi routery. Takhle musíš z toho WiFi routeru dole tahnout kabel k WiFi routeru do 1. patra - 2. router se bude chovat jakoby jako čtvrtý počítač v síti. Nicméně nejsem expert přes sítě. Vím, že se dá udělat, aby se mezi několika různě umístěnými routery dalo "přecházet", aby se všechny tvářily jako jedna síť, ale nedostal jsem se s tím zatím do styku tak, abych to uměl nastavit (věděl kde), takže bys měl doma jakoby dvě samostatné WiFi sítě, a přechod na druhou bys musel udělat manuálně klasicky připojením ve Windows...

Dále, do routeru se leze tak, že do webového prohlížeče naťukáš adresu "brány". Adresu brányzjistíš tak, že si spustíš Cmd, a naťukáš tam ipconfig. (Win+R -> cmd -> ipconfig) Vyjede ti seznam čísel, najdeš řádek výchozí brána, a tato čísla opíšeš. Typicky to bývá 192.168.2.1, ale můžeš to mít jinak. Jen aby ti došla souvislost, například Seznam.cz je vlastně jen jménem skryté (pomocí DNS wiz google) 77.75.72.3, takže když naťukáš tyhle čísla, připojí tě to na seznam.cz...

Timhle krokem se dostaneš do administrace routeru, a tam už je pak všechno popsané. Chceš tedy změnit heslo té WiFi, nebo chceš změnit heslo pro vstup do zařízení, aby tam nebyla kombinace admin/admin?

Obrázek uživatele medvidek180

Nevím , jak Ti poděkovat, jsi moc hodný a díky Tvému vysvětlení tomu začínám pomalu rozumět.
Začnu zdánlivě mluvit z cesty – prohledal jsem chlívky a našel další dva modemy, které se používaly někdy v paleolitu, když jsem to neměl na starosti já. Zmiňuji se o nich proto, jestli by nešel některý z nich použít jako zesílení (prodloužení ) Wifi, protože signál v pracovně (na zahradě mimo hlavní dům) mí moc slabý a skype se seká. Jsou to: 1. ADSL2+/ISDN má čtyři 8mi pinové výstupy/stupy a jeden vstup z telefonní linky (ještě s rozbočovací krabičkou pro telefon) linka je sice zrušená, ale tento modem má ANTENKU!!! 2. Druhý modem ADSL USB STARMODEM XB PPPoE má pouze jeden 8mi pinový výstup/vstup a jeden USB.

Ještě na okraj – po reinstalaci Windows v obou počítačích jsem si domácí síť dovedl zřídit (sice s ohromnýmy problémy) sám, ale s wifinwma jsem nic nedělal. 2PC jsou připojeny kabeleiem a třetí kabel se mi plandá na stole, protože když z oťasu potřebuji přetáhnout něco většího, tak ho připojím a vypnu wifi.

K funkčním modemům: pod střechou je přijímač wifi se dvěma výstupy Air Live WL-5460AP v2 Ten jsem kupoval já a byl původně v přízemí a byly z něj napojeny dva počítače. Signál byl slabý, tak se dal na půdu a natáhl jsem z něj dva kabely (teď si nevybavuji, jestli stolní PC je připojeno přímo z něj nebo přes wifi router) takže jeden přívod jde do routeru a druhý buď do PC nebo se plandá někde volný. Kde se vzal router si za boha nemůžu vzpomenout. Je to TP-LINK 54M Wireless Router model: TL-WR541G/TL-WR542G. Má anténu a čtyři výstupy, z nihž 2 nebo 3 používám + jeho wifi .

Tady posílám okopčeno ipconfig jen nechápu, proč druhá výchozí brána nemá IP??? Ty čísla vážně fungují – na seznam, ale na to bránu to chce jméno a heslo –to je co?????????

Microsoft Windows [Verze 6.1.7601]
Copyright (c) 2009 Microsoft Corporation. Všechna práva vyhrazena.

C:\Users\Michal>ipconfig

Konfigurace protokolu IP systému Windows

Adaptér sítě Ethernet Síťové připojení Bluetooth 8:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

Adaptér bezdrátové sítě LAN Bezdrátové připojení k síti:

Přípona DNS podle připojení . . . :
Místní IPv6 adresa v rámci propojení . . . : fe80::a8b1:18c8:bc19:ba62%24
Adresa IPv4 . . . . . . . . . . . : 192.168.1.101
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . : 192.168.1.1

Adaptér sítě Ethernet Připojení k místní síti:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

Adaptér sítě Ethernet VirtualBox Host-Only Network:

Přípona DNS podle připojení . . . :
Místní IPv6 adresa v rámci propojení . . . : fe80::a432:5d3f:c220:6f4c%33
Adresa IPv4 . . . . . . . . . . . : 192.168.56.1
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . :

Adaptér pro tunelové připojení Teredo Tunneling Pseudo-Interface:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

Adaptér pro tunelové připojení isatap.{7AB5A720-328E-40DD-BA36-B761CF7EDAA6}:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

Adaptér pro tunelové připojení isatap.{3E75B14C-5919-4AA1-9B74-8D512C3BBAAC}:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

Adaptér pro tunelové připojení isatap.{7CF05B11-98BF-40E2-84E1-1B3510A2A691}:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

Adaptér pro tunelové připojení isatap.{E3D673B9-399D-4946-AF32-10C2A636672C}:

Stav média . . . . . . . . . . . : odpojeno
Přípona DNS podle připojení . . . :

C:\Users\Michal>
Moc děkuji za radu. Michal

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Dobře, takže postupně. Ta krabička, co máš na půdě má v sobě router, takže do každé díry tedy můžeš připojit jeden ten WiFi router, abys měl tedy dva.

Ty dva modemy, co máš v chlívě rovnou zahoď. Ten první jsi popsal nedostatečně - neřekl jsi nic o konkrétním zařízení, nicméně počítám, že umí soukat internet pouze z ADSL, tedy je ti k prdu. Tak jako tak by se ti vyplatilo mít oba dva routery stejné, ty TP-Linky. mimochodem mám TL-WR543G..

Ten ipconfig moc neřeš, já sítím také moc nerozumím... Směrodatná je pro tebe adresa: 192.168.1.1, na tuto adresu vlezeš, a pak to po tobě bude chtít login. A teď potřebuješ k ruce nanuál. Defaultně jsou login "admin" heslo "admin", případně user, 1234.. To přečteš v manuálu (můj TP Link má admin admin). Tyto údaje bych po přihlášení také změnil, aby ti to nešteloval nějaký náhodný kolemjdoucí..

Obrázek uživatele medvidek180

Jééé, moc děkuji - je mi vše naprosto jasné!!!! Jen doufám, že ten servisák, co to tu dělal to heslo nezměnil. Já to zkusím a pak dám vědet. Jen jsem nepochopil, jestli ty wifi routery máš plonkové nebo je používáš. Něco mně totiž napadlo, ale nechci předbíhat.
ještě jsem se chtěl zeptat, jestli nejde zvětšit dosah té mojí wifi. 6e bych tam dal jinou anténu. Konektory, koaxy a spousty různých antén mám.
Moc díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Anténu můžeš určitě dát lepší, ale zase bacha, není to anténa pro příjem (jako u televize), ale vysílání, takže dát tam velkou krávu asi nepomůže, vysílač to neutahne, si myslím.. V tomto jsem fakt laik, zaměřuji se spíš na hawrdware počítačů..

Router používám, ale předpokládám, že bude mít téměř podobné rozhraní, čili s nějakým problémem v nastavení bych mohl pomoct..

Obrázek uživatele medvidek180

Díky, takže - je to přesně jak píšešˇ(podle návodu - admin, admin) ale technik to změnil - takže jsem v loji. Jsou povini mi to sdělit - mám s nima docela dobré vztahy.

Obrázek uživatele medvidek180

Tak oni mi to heslo nechtějí říct. Napadla mně takové řešení. Protože tu nemůžeme zůstat bez připojení (kdybych to zkazil), tak koupím ještě jeden wifi router, který napojím na ten druhý výstup z přijímacího modemu, nastavím ho, takže budu mít 2 wifiny a pak vyresetuji tenhle stávající. Poradíš mi s tím??? Děkuji za odpověď, Michal

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

No ten router jako takový by neměl být nijak nastaven, funguje jako presměrovávací router na vnitřní síti, přístupová nastavení by měla být v routeru na půjdě, takže klid... Nicméně to heslo by ti tead říct měli, asi férový poskytovatel... Tak když tohle dělají, tak ať ti teda zařídí sílu signálu jakou potřebuješ, a konfiguraci dvou routerů s přecházením, frajeři.. :-)

Obrázek uživatele medvidek180

Oni mi odepsali tohle: Dobrý den, bohužel tyto informace Vám nemůžeme poskytnout. Samozřejmě zařízení je Vaším majetkem, ale dokavaď používáte naše služby tak musí být router takto nastavený. Vyresetováním se dostanete k hlavnímu nastavení z výroby.

Aha, takže to heslo je v tom přijímacím routeru na půdě??? Ten si vyresetovat netroufnu a koupě dalšího routeru dolů (na kterém bych si to nacvičil) mi nepomůže - chápu to dobře??
Problém je v tom, že jim platím jen 250,- a jsem s tím připojením dost spokojený, tak bych si je nechtěl nějak rozházet. Když ale zažádám oficiální cestou, tak sem přijede technik a tomu dám 300,- za hodinu a teď už možná i víc. Jsem z toho docela špatný a nevím, co dělat.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nene. Teda já nevím, co myslíš. Dá se to zařídit různě, ale správně by vše mělo být nastaveno v routeru na půdě, a ten router dole by měl mít nastavené pouze název a heslo WiFi, které vysílá, ale připojovací údaje by měl mít implicitní, tedy tovární. Můžeš si to vyzkoušet s jiným routerem, lépe si ale nějaký půjč. A nebo jim prostě řekni, co máš v úmyslu. I oni si možná ty routery pletou..

Obrázek uživatele medvidek180

Dobře, já jim to zkusím vysvětlit, ale jediné co nechápu je to jak jsi mi poradil a já si to vyjel, tak nevím do kterého modemu jsem se vlastně napojil??? - myslím tím toto .
Adresa IPv4 . . . . . . . . . . . : 192.168.1.101
Maska podsítě . . . . . . . . . . : 255.255.255.0
Výchozí brána . . . . . . . . . . : 192.168.1.1
Děkuji, M.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

do toho "dole", samozřejmě..

Obrázek uživatele medvidek180

aha, jen pro zajímavost - dělat to nebudu, ale jak se dá dostat do toho nahoře??

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Asi stejně, pokud k němu připojíš počítač napřímo.
Jinak už z login obrazovky bys měl podle loga odhadnout, zda se připojuješ skutečně na ten který router..

Obrázek uživatele medvidek180

moc děkuji, já fakt nechci stále otravovat, jen tomu chci přijít na kloub.
1. mohl by jsi mi prosím říct podle čeho to poznám (login obrazovku jsem sem už překopíroval v předcházejících dipisech, ale vyznám se jenom v tom, co jsi mi popsa, ale zobrazují se tam dvě výchozí brányl).
2. Mně se to rozleželo.....vždyť by mi ten druhý modem pomohl - připojil bych ho na druhý vývod z routeru na půdě, nastavil na druhou mojí wifi a pak bych mohl klidně tenhle modem vyresetovat. Takhle mi to dává logiku.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Rozlišuj mezi routerem a modemem. Modem bere internetový signál z telefonních drátů, tedy ADSL internet. Jelikož se taková zařízení dodávají přímo k ADSL službám, není u nich ani důvod, aby uměly fungovat jako klasický router, a brát internet "odjinud", třeba od jiného routeru, takže to ani neumí. 2. ti tedy nepomůže.

A 1, ten CMD výpis není login obrazovka. Tam jen zjistíš, jakou IP adresu má tvůj router, ke kterému jsi připojen, a tedy kterou adresou se do routeru naloguješ. Až tehdy, když do přohlížeče vyplníš IP brány, a pak login údaje, uvidíš úvodní obrazovku routeru, na které je i popsáno, jak přesně se zařízení jmenuje.. Ale tam jsi se zatím, pravda, nedostal..

Technicky vzato můžeš vzít/koupit jakýkoliv klasický router (ideálně ten, co máš), a bez jakékoliv konfigurace by se měl připojit, respektive, můžeš to ozkoušet i tak, že se počítačem napřímo připojíš (kabelem) k tomu routeru na půdě. Pokud internet půjde, a ve vlastnostech TCPIPv4 protokolu ve vastnostech síťového adaptéru bude vše nastaveno na "automaticky", můžeš router dole prakticky beztrestně resetovat. Nicméně pročti si smlouvu, protože se může jednat o porušení smluvních podmínek... Já jsem tedy ještě neviděl poskytovatele, který by login heslo nechtěl sdělit.

Obrázek uživatele medvidek180

Moc a moc díky, je mi to z Tvého výkladu naprosto jasné. Díky. Jen jsme si nějak nerozuměli s tím ADSL - to je mi jasné že ho mohu použít jen jako nácvik hodu do koše na dálku. Dřív se to tu bralo z telefonní linky a k tomu sloužil.
To přímé propojení zkusím - mám spojky na kabely a tak je jen tady dole vytáhnu přívod z půdy a odchod k noťasu a spojím je - to je maličkost. Zkusím to, ale resetovat ho zatím nebudu. Taky by mi to mělo běhat, kdybycg se napojil na ten druhý volný kabel z pudy. Stejně ale než ho vyresetuji, tak si koupím ještě druhý (jak říkáš nejlíp stejný) wifi router.

Jinak jsem si s nima mezi tím dost psal a prostě mi to nesdělí - je to prý politika jejich firmy, ale zatím mi heslo změní na dálku. Alespoň prozatím to.
Ještě jsem ale chtěl říct, že to na půdě je modem a router současně - říkám to správně??
Ještě jednou moc díky

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Nejsem si jist, jestli to říkáš správně. Pokud je to přeposkytovaný ADSL internet, rozvedený po vesnici, je rozvedený po WiFi (ať už 2,4 nebo 5 GHz), takže nahoře na půdě máš buď klasický router, sloužící jako "AP Client", tedy ten svojí WiFi komunikuje s nějakým zdrojem, a po kabelu ti plive internet do baráku.. Modem není třeba, ten je, pokud, jako vstupní bod právě u zdroje. Tam jde internet po delefonním kabelu, modem to vychroustá a po vesnici rozesílá WiFi signál, na který se různí lidé napojují se svými AP Clienty..

Obrázek uživatele medvidek180

Aha - takže to nevím. Ale vím tohle: když jsem to začal řešit já, tak mi technik (soused ob dva domky) dodal modem, který teď na půdě. Napřed byl dole a chytal jsem na něj bezplatně Wifi INTERCONECT (v Říčanech). To chodilo dost blbě (slabý signál a pomalé), tak jsem si zažádal od této firmy placený. V té době jsem si pořídil notebook s wifi a chtěl to mít jak kabelem, tak wifi. Technik ten modem dal na půdu, na komín přidělal anténu, kterou nasměroval k němu na barák, kde má nějakou vysílací anténu, takže to přeposílá lidem v okolí. Dolů jsem si natáhl dva kabely a ne jeden mi dodal další tento vifirouter, ze kterého mám slolní PC kabelama a notebook také (pokud v něm vypnu wifi pro přetahování větších soubrů).

Všechno je to ale na prd, protože jsem právě zkusil připojit noťas na kabel, co jde z půdy a nejde to - jediné, co mi naskočí je formulář, abych se u Interconectu zaregistroval a uzavřel s nimi smlouvu. Na jiné stránky se nedostanu. Takže je vše naprd. A musím to řešit skutečně žádostí u nich a nejvíc mě štvě, že se nedostanu dál s pochopením tohohle problému modemů.
Michal

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Aha. No nejsem si jist, zda je na půdě fakt modem - takové řešení jsem ještě neviděl, a potřeboval bych k němu doplnění od techniků autorů, nicméně tedy nastavení je asi v routeru dole, takže jeho resetováním přijdeš o internet, a koupě nového routeru bez nich nic neřeší.. Dobře to mají ošéfované, pánešci, dobře, takže musíš přes ně..

Obrázek uživatele medvidek180

Ano už to chápu, heslo už mi změnili a to co jsem se chtěl naučit a pochopit se holt nenaučím. Moc Ti za všechno děkuji, alespoň vím zase o něco víc než před tím.
Ahoj Michal


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.