Domácí LAN: výrazné snížení rychlosti jednoho PC

K internetu UPC se připojuji pomocí domácí sítě LAN, ve které je router a 2 x PC (označené pro tuto příležitost jako PC1 a PC2). Propojení routeru a počítačů je kabelem. Tato síť mi bez problémů fungovala asi 2 roky, ale v poslední době pozoruji výrazné snížení rychlosti připojení u počítače PC2, když je současně připojen PC1. Běžná rychlost je kolem 15000/1450, ale u PC2 se v poslední době snižuje až na hodnotu kolem 300/200, ale i míň. Zjistil jsem, že PC1 má jakousi prioritu a i když je třeba jen v úsporném režimu bez provozu, ale je připojen kabel od routeru, rychlost na druhém počítači PC2 se nezvýší. Teprve když vytáhnu kabel z PC1, rychlost na PC2 se zvýší na běžných 15000. Ještě nikdy se mi ale nestalo, aby to bylo naopak, tzn. aby rychlost na PC2 byla vyšší než na PC1. Proto píšu o jakési prioritě PC1, kterou si nedovedu vysvětlit, protože se projevuje až v poslední době. Předtím jsem sice rychlost přesně neměřil, ale na obou počítačích se dalo normálně pracovat při současném připojení k internetu UPC. To už teď není možné.
Chci se proto zeptat, kde je příčina - jestli v samotné distribuci internetu v rámci kabelovky UPC nebo v mé domácí distribuci pomocí sítě LAN.
Děkuji a budu s napětím očekávat vaši radu a pomoc, jak tuto nepříjemnou situaci zlepšit.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Ahoj, router jsi resetoval? PC jsi nechal prohlídnout antivirem ESET scener http://www.eset.cz/cz/domacnosti/produkty/online-scanner/

Obrázek uživatele KarelH

Ano, router jsem resetoval. Mám poznamenáno, že po resetu byla chvíli rychlost na obou PC cca. 15000/1470, pak jsem spustil na PC1 stream z netu a rychlost na PC2 začala pomalu klesat až na 8500/1475. Pak jsem na PC1 vypnul stream a rychlost na PC2 dále pomalu klesala (v řádu minut) až na 1130/1470. Od té chvíle nastal již v mém příspěvku popisovaný stav, že na PC1 byla základní rychlost cca. 15000 a na PC2 velmi malá. Díky, že se tomu věnuješ!
Psal jsem také na UPC, ale zatím bez odpovědi, jen potvrzení dotazu.
(Ještě doplněk: v příspěvku jsem uvedl stáří sítě 2-3 roky, ale podle dukumentace jsem zjistil, že už to bude 5 let. Možná už router dosloužil?)
Pokud jde o AV, mám zakoupený ESET Smart Security s každodenními aktualizacemi.

Obrázek uživatele Tomáš Bohuněk

Prubnul bych router - prohoď v něm kábly, tím vyloučíme chybu routerovacího zařízení, případně nastavení. Pokud se problém počítačů neprohodí, bude to buď v PC1, nebo bude v routeru nastavena priorita vůči MAC adrese.. Použít router na 2 úplně jiné počitače, připojit do různých portů, sledovat chování na 3 počítačích...? PC2 nahradit jiným a sledovat, PC1 nahradit jiným a sledovat... Ze závěrů se pak pokusíme lokalizovat problém. Použitím jiného routeru 100% vyloučíme (nebo potvrdíme) problém v něm, použitím jiných PC vyloučíme, který z nich (nebo kombinace) to dělá..

Obrázek uživatele KarelH

Mám jiný router. Ještě mne napadlo, jestli před jeho instalací je třeba odinstalovat ten starý nebo jestli se provede instalace dalšího zařízení?

Obrázek uživatele Michal Čížek

router se neinstaluje


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.