domácí bezdrátová siť

DD, prosím, mohl by mi někdo pomoci a polopatě vysvětlit jak na domácí bezdrátovou síť? Omlouvám se, vím, že o tom je na síti napsáno milion návodů, ale já to prostě nechápu. Možná jsem... Máme doma kabelový modem od poskytovatele Internetu, WiFi router BELKIN F5D 8233-4v3. Je spojen s modemem kabelem. Pak máme doma stolní počítač s pevným připojením k routeru, tři notebooky (2xWin7 a XP), tři mobilní telefony s WiFi modulem a bezdrátovou tiskárnu HP Photosmart C4700. Moje přání by bylo, aby se všechny počítače i telefony bez problémů mohly připojit k Internetu - i bezdrátově (funguje u notebooků), dále, aby všechna zmíněná zařízení mohla využívat bezdrátově tiskárnu (bohužel to jde jen při připojení kabelem - z notebooků nelze nakonfigurovat bezdrátové připojení pro nějaký konflikt či nekompatibilitu v IP adresách a pokud se to zdaří na chvíli - po opakovaných znovuinstalacích tiskárny - tak po restartu už to nefunguje) a nakonec bych byl ještě velmi rád, kdyby se mi podařilo sdílet sdílené složky ve všech počítačích - i v tom s XP. Bohužel zatím se jednotlivé počítače vzájemně vůbec nevidí... Děkuji mnohokrát za pomoc a trpělivost. JPJ

Obrázek uživatele Michal Čížek

Zdravím, mrkneme se na to.
Budeme postupovat po krocích, Jen se optám, aby se ujistil, že to chápu správně.
Poskytovatel internetu (provider) dodal modem, který je propojen kabelem s BELKIN wifirouterem. Stolní PC je připojeno do BELKIN kabelem. Toto připojení je funkční na internet, nebo ne?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Ano, Internet běží na kabelovém připojení a dokonce i na bezdrátovém na NB (i když, pravda, občas je třeba se odhlásit a znova načíst síť - zvláště u Win XP), největší potíže dělá sdílení souborů mezi počítači a sdílení tiskárny. Ještě jsem zapomněl na jednu věc, taky máme k routeru kabelem připojený PS3. Jeho připojení taky funguje. JPJ

Obrázek uživatele Michal Čížek

Dobře, takže stolní PC má také win 7?
Stolní PC - propoj kabelem - funkční
NTB1 s W7 - wifi funkční
NTB2 s W7 - wifi funkční
NTB3 s XP - wifi funkční

Pro sdílení souborů mezi W7 nebude problém, ale pro XP už může být, nejprve uděláme sdílení na W7-kách, tzn. PC, NTB1 a NTB2.

Takže se na všech těchto strojích koukněte jestli je, nebo neni vytvořena domácí skupina, pokud je, zrušte jí ( OPUSTIT DOMÁCÍ SKUPINU). Pokud neni vytvořená, bude tam nabídka (VYTVOŘIT DOMÁCÍ SKUPINU)
OVL.PANELY / SÍT A INTERNET / DOMÁCÍ SKUPINA -
Jakmile nebude žádný stroj v domácí skupině, Zvolte třeba na PC VYTVOŘIT DOMÁCÍ SKUPINU, provede se nastavení a zaškrtnutí jaké soubory se budou sdílet. Po vytvoření se vygeneruje heslo. Pozorně opsat.
Dále na NTB1 a pak i na NTB2 zadat PŘIPOJIT K DOMÁCÍ SKUPINĚ, bude to požadovat právě to heslo vygenerované na PC.
Po restartech všech zařízení by měli být přístupné sdílené adresáře se soubory.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Fajn, ani to nebolelo, už to zdá se funguje. JPJ

Obrázek uživatele Michal Čížek

co teda vše funguje z prvotního dotazu? ještě nám něco chybí?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No, všechny kompy mají přístup k netu a navíc ty s W7 mezi sebou komunikujou. Zbejvá zapojit do sítě ten XP a všem zpřístupnit bezdrátovou tiskárnu

Obrázek uživatele Michal Čížek

Na nějakém stroji s W7 se mrkni na:
OVL. PANELY / SYSTÉM A ZABEZPEČENÍ / SYSTÉM - vyběhne okno, kde najdeš název PRACOVNÍ SKUPINY - opiš (zapamatuj).
V NTB3 s XP: Kliknout prav.tlač. mouse na TENTO POČÍTAČ, vybrat VLASTNOSTI, přepnout na záložku NÁZEV POČÍTAČE, zkontroluj, jestli je název prac. skupiny stejný, pokud neni, dole klikni na ZMĚNIT. Pak restart NTB3.
Pak pokud je disk rozdělen na více, kliknout třeba na disk D: a dát sdílet, po dalšim restartu by měla být jednotka D NTB3 přístupná pro ostatní stroje.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

No jo, měla by, ale není. Není vidět ani NTB XP na těch se sedmičkama ani ty W7 na tom XP. Dokonce ani když kliknu na MÍSTA V SITI a pak na ZOBRAZIT POČÍTAČE VE SKUPINĚ tak není nic vidět. Ani PŘIDAT MÍSTO V SÍTI není k ničemu ani když kliknu na NASTAVIT BEZDRÁTOVOU SÍŤ PRO DOMÁCNOST tak to nikam nevede. Zobrazujou se pouze sdílené složky toho samého počítače

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Nevím jestli to není natavením routeru, nejde bezdrátově připojit ani tiskárna, jak už jsem se zmínil výše, při instalaci a konfiguraci sítě to píše, že nastal problém s konfigurací, kvůli kompatibilitě IP adres, mám prý tiskárnu na min 60 sek vypnout a pak znovu zapnout a počkat - myslím, že to psalo - na přidělení nové adresy nebo tak nějak a pak znovu zkusit konfigurovat síť. Ale nepomáhá to.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Jaké XP jsou instalovány SP1,2,3?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

SP 3

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Už se mi podařilo, dosáhnout toho, že na NTB XP se objevila ikona routeru a toho, že ve skupině (MÍSTA V SÍTI - ZOBRAZIT POČÍTAČE VE SKUPINĚ) se ukáží NTB W7, ale přestože včechny mají sdílené složky, nedaří se mi z NTB XP je otevřít, píše mi to: POLOŽKA NENÍ PŘÍSTUPNÁ. ZŘEJMĚ NEMÁTE DOSTATEČNÁ OPRÁVNĚNÍ PRO PŘÍSTUP K TÉTO POLOŽCE. OBRAŤTE SE NA SPRÁVCE... CESTA V SÍTI NEBYLA NALEZENA. Ale obráceně NZB W7 - NTB XP to nefunguje. Na sedmičkách to XPéčko nevidím. A tiskárnu už vůbec ne

Obrázek uživatele Michal Čížek

no tady je právě ten problém, někomu jde z W7 do XP bezproblémů, ale opačně vůbec, jinde XP W7 vidí, ale dál to sdamé co popisuješ. Zkus prohledat tady poradnu, někde jsme tu již podobnou věc řešili, budu muset taky zapátrat, již doma XP nemám, tak si to nemůžu odzkoušet. Nemáš nějaký odkaz pro stažení manuálu tiskárny?

Obrázek uživatele Michal Čížek

mrknu na to ráno, ještě zkontrolovat v nastavení routeru vypnutí firewallu, pak také nachvilku vypnout firewally v počítačích a na chvilku pozastavit antivir.

Obrázek uživatele Michal Čížek

zkusíme tu tiskárnu, jestli je nainstalována na nějakém PC, tak všude odinstalovat a restartnout. HP odpojit kabel a restartnout. Řešil jsem podobný model, ale dokázal jsem jí nainstalovat jen na 1 zařízení, dále jsem nechal tiskárnu sdílet, ale to pak musí být to 1 PC zaplé. Zkusíme stejný postup na všechny PC s W7.
START / ZAŘÍZENÍ A TISKÁRNY / v tomto okně nesmí být již tiskárna vidět, nahoře kliknout na PŘIDAT TISKÁRNU / PŘIDAT SÍTOVOU TISKÁRNU / bude to vyhledávat dostupné sítové tiskárny, jakmile se tam HP objeví, tak potvrdit, bude to chtít ovladač, je možné, že začne sám vyhledávat ovladače, jinak kliknout na hledání ovladače na netu. Dál by to mělo proběhnout a po instalaci chtít vytisknout zkuš. stránku.
To samé pak udělat na ostatních PC s W7.

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

Tak už jsem to konečně zprovoznil, i to sdílení, ale musel jsem povypínat všechny firewally. Antivir (Kaspersky) jsem nechal běžet, ale bez FW. Ale přijde mi to trochu riskantní nechat to tak, musí přece být způsob, jak to zařídit bezpečněji, ne? Zkusím ještě postupně zapínat FW, abych viděl kdy to přestane fungovat. Tiskárna funguje jako sdílená přes PC. Ještě by to chtělo vykoumat, jak na to, aby fungovala při vypnutým PC. Ještě otázečka, byla by síť bezpečná pouze s FW routeru, bez FW jednotlivých počítačů a antivirů, nebo raději ne?

Obrázek uživatele Michal Čížek

To bych spíš nechal FW v počítačích, co manualně povolit tiskárnu v FW - OVL. PANELY / SYSTÉM A ZABEZPEČENÍ / BRÁNA WINDOWS FIREWALL - POVOLIT PROGRAM V BRÁNĚ ..........
V ostatních PC s W7 přidat sít tiskárnu nejde?

Obrázek uživatele Anonymní uživatel

To jo, funguje na všech NTB, jako sdílená, ale jenom při zapnutým PC, kde je nainstalovaná. Jakmile ho vypnu, tiskárna je off line. Nainstalovat na NTB jde, ale pokud chci na nich nakonfigurovat bezdrátové připojení přímo s tiskárnou, tak to nejde, hlásí mi to konflikt v IP adresách, jak jsem popisoval dřív. Teď mi ta síť běží, pokud mám vypnutý FW všech antivirů ve všech počítačích, zapnutý jsou FW Windows a FW routeru. Takhle by to bylo dobrý, doufám, že to tak zůstane i po restartech. Jedině to přímý spojení NTB s tiskárnou zatím není... Jinak děkuju moc, za rady a trpělivost

Obrázek uživatele Michal Čížek

ano pokud je tiskárna nainstalovaná na stolnim PC a sdílená pro ostatní, nebude fungovat jakmile se stolní pc vypne. Proto jsem myslel, že stolní PC nechat vypnuté z NTB1a2 tiskárnu odinstalovat a NTB2 nechat vypnuté, po restartu NTB1 nainstalovat tiskárnu přímo na NTB1, pak nechat vyplé stolní PC a NTB1 a udělat to samé s NTB2.

Obrázek uživatele PetrKo

Dobrý den.
Prosíme Vás o radu.
Máme Windows Vista na notebooku HP 6730s.
Přítelkyně má zdravotní potíže a trpí migrénou při používání mobilního telefonu a také nechce, aby notebook aktivně vyhledával bezdrátové připojení a vysílal tak signál (máme připojení kabelem).
Při výpadku internetu se nám při nabídce řešení objevila možnost: „Zapnout bezdrátové připojení“, na které jsme omylem klikli. Pak jsme to snažili napravit a dali jsme v možnostech sítě variantu: ZAKÁZAT síťové připojení.
Prosím, můžeme už mít jistotu, že notebook žádný signál nevysílá a nevyhledává sám od sebe existenci sítí v okolí pro potenciální bezdrátové připojení?
A jak by se poznalo, že notebook nějaký signál vysílá?
Děkujeme moc za odpověď.
S pozdravem,
P. K.

Obrázek uživatele Michal Čížek

Dobrý den, tak je to správně. Pokud se zakázalo sítové připojení pomocí wifi, už se nebude hlásit. Na NTB by měla být někde kontrolka zapnutí wifimodulu, pokud nesvítí, je to vypnuté. Další jistou metodou je, odstranit úplně ovladač wifi ze správce zařízení, nebo přímo zakázat používat tento HW, pak se nepodaří wifi aktivovat ani omylem.


Poslat nový komentář
Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
CAPTCHA
Toto je spamová ochrana. Prosím věnujte ji plnou pozornost.